MMA Művészeti Ösztöndíjprogram - II. Ösztöndíjas Találkozó

2019. február. 16.

Az MMA művészeti ösztöndíjprogram kiemelten fontos elemeként, második alkalommal került sor 2019. február 12 és 14. között a negyedévente megrendezésre kerülő művészeti ösztöndíjas találkozóra. A rendezvényhez a helyszínt az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székhelye, a Hild-villa biztosította.
Itt került sor három napon keresztül azokra a szekció-ülésekre, amelyek keretében, művészeti területek szerinti tagolásban mutatták be az ösztöndíjasok eddigi tevékenységüket, s ismerhették meg a hozzájuk hasonló területen tevékenykedő kollégáik munkáit, előrehaladását, vitathatták meg az alkotási- és munkafolyamat közben felmerülő kérdéseket, problémákat.


A találkozó-sorozat további, fontos célja (azon túl, hogy lehetőséget ad az egyes művészeti – kutatási programok aktuális helyzetének az áttekintésére), hogy elősegítse, szorgalmazza a programban tevékenykedő művészek közösségi együtt-gondolkodását, együttműködését.
Az együttműködések ösztönzése, elősegítése több értékes művészeti produkció megszületését eredményezheti, az együtt-gondolkodás pedig megteremtheti azt a véleményformáló művészi alkotó közösséget, melynek hosszú idő után először lehetősége van arra, hogy a jövő magyar kortárs művészetének meghatározó – véleményformáló, nevelő - közege legyen.

A rendezvényt az MMA Elnöksége részéről megtisztelte jelenlétével és aktív közreműködésével Vashegyi György elnök úr, továbbá Jankovics Marcell alelnök úr, Dr. Kucsera Tamás Gergely főtitkár úr, aki egyben a művészetelméleti szekciót vezette, Fekete György tiszteletbeli elnök úr és Farkas Ádám elnökségi tag úr, aki a képzőművészeti szekció vezetését vállalta el.
Az építőművészeti szekciót Dr. Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa, a film- és fotóművészeti szekciót Buglya Sándor rendező, az MMA rendes tagja, az iparművészeti és tervezőművészeti szekciót Dr. F. Orosz Sára keramikusművész, az irodalmi szekciót Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az MMA levelező tagja, a népművészeti szekciót Szerényi Béla népzenekutató, előadóművész, a színházművészeti szekciót Szalay Tamás táncművész, a zeneművészeti szekciót Záborszky Kálmán karmester, az MMA rendes tagja, vezette, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia több akadémikusa is részt vett vendégként az üléseken.

A művészeti ösztöndíjas találkozó-sorozat keretében évente váltakozva kerülnek megrendezésre a február közepén lezajlott szekció-ülések, csoportos foglalkozások, s ezeket követően a kiscsoportos tevékenységek kiértékelését végző évfolyam-találkozók. Az MMA művészeti ösztöndíjprogram soron következő, harmadik ösztöndíjas találkozójára a tervek szerint 2019. júniusában kerül sor, Budapesten.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle