Megnyílt az Essentia Artis kiállítás, elindult a programsorozat

2023. március. 03.

Április 2-ig látogatható az MMA művészeti ösztöndíjasainak programsorozattal kísért kortárs zárókiállítása, amelynek keretében 70 művész 70 ingyenes programmal várja a művészetek iránt érdeklődőket a Pesti Vigadóban.


Március 1-jén ünnepélyes keretek közt, közel 500 fő részvételével megnyílt az Essentia Artis összművészeti seregszemle az MMA székházának 6. emeleti kiállítóterében. A tárlaton és a hozzá kapcsolódó egy hónapig tartó programsorozaton 9 művészeti ágból (építőművészet, film- és fotóművészet, képzőművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, népművészet, színházművészet, művészetelmélet és zeneművészet) mutatkoznak be a 2022-ben végzett MMA művészeti ösztöndíjasok.

Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) igazgatója a rendezvény házigazdájaként a megnyitóünnepségen hangsúlyozta, hogy nemcsak a kiállított alkotásokat készítették az ösztöndíjasok, hanem a kurátori feladatokat is olyan művészek látták el, akik maguk is részt vettek az ösztöndíjprogramban, sőt a katalógus is egy ösztöndíjas munkáját dicséri – tette hozzá Csáji László Koppány. Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára beszédében kiemelte, hogy az MMA idei új kezdeményezése, hogy a hároméves időszak után további öt évig nyújt segítséget az ösztöndíjasoknak az MMA ahhoz, hogy eredményeiket a szélesebb közönséghez is eljuttassák.  A másik fontos kezdeményezés éppen az Essentia Artis kiállítás és programsorozat, amely nemcsak láthatóvá teszi ösztöndíjasaink tehetségét, hanem reprezentálja a kortárs magyar művészeti élet gazdagságát is – mutatott rá. Turi Attila, az MMA alelnöke megnyitóbeszédében fontosnak nevezte a tárlat létrejöttét abból szempontból is, hogy általa a fiatalok új inspirációkra kaphatnak és a résztvevők kapcsolatot teremthetnek a legkülönféle művészeti területen dolgozó kortársaikkal, a társművészetek alkotóival. A kiállítás és rendezvény sorozat egyik alapvető célja feltárni a különböző művészeti ágak közötti összefüggéseket, azonos, de más megközelítéssel bemutatott területeket.

Az egy hónapon át látogatható tárlatot kísérő programokat központi gondolatokra épülő tematikus napok köré szervezte az MMA MMKI az ösztöndíjasok, akadémikusok és más felkért közreműködő vendégek szereplésével. A „Tiszta forrásból" az „Őrizni, használni, teremteni", a „A közösség ereje" és a „Kultúra és innováció" című tematikus napoknak a Pesti Vigadó épületén belül a Sinkovits Imre Kamaraszínpad, a Makovecz terem, és a Díszterem, valamint a 6. emeleti kiállítóterek adnak otthont.

TISZTA FORRÁSBÓL – 2023. március 9.

Az első kiemelt tematikus nap során, március 9-én Bartók születésnapjára emlékezve a hagyományos motívumrendszerből építkező művészek produkciói tekinthetők meg.

Juhász Katalin néprajzkutató, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Tamás Ildikó folklórkutató, kulturális antropológus, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa, Vidák Anna divattervező, valamint Tóth Péter Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, az MMA rendes tagja beszélgetéséből kiderül, hogyan jelenik meg a hagyományos motívumrendszer a zenében, a táncban és a divatban.

Szintén a divatnál maradva Tamás Ildikó Gyulai Natáliával (ruhatervező, iparművész, a NATI100%PUREIDEA márka tervezője, volt MMA művészeti ösztöndíjas), Domokos Dórával (Delacier márka ékszertervezője), Füstös Fannival (CreaBead Design ékszertervezője), valamint Szűcs Beatrix-szal (Fashion Designer, Stylist) arról folytat diskurzust, hogy az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek által hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák. A pásztorok kultúráját mutatja be előadásában Nagy Gábor néprajzkutató, népzenész, fotográfus, aki a pásztorzenének egy speciális területét, a különböző hangkeltő eszközök, így a csengők és a kolompok hangolását, válogatását, és használatát is kutatja. Míg Bumberák Maja – aki az óvodapedagógusok és tanárok figyelmére számít – élőszavas mesemondást tart, addig Vidák Anna, Kiss Gabriella és Barsi Csaba munkáiból kiderül, hogy mitől csillognak a Kalotaszeg asszonyai? Mivel tehetik rangosabbá öltözéküket a férfiak és mit kell viselni, ha a nemez a divat? A délutáni ünnepi koncerten Csereklyei Andrea Francis Poulenc dalait szólaltatja meg a rá jellemző drámai előadásmódban Bizják Dóra zongorakísértével. Káel Norbert Bartók-darabokat játszik, a produkció során a népzene és a klasszikus zene találkozik Navratil Andrea énekhangjával, közreműködik Berecz Mihály zongorán. Színpadra lép a Berecz család is, az „Apja-fia” műsorban egy családon belül rakják össze a táncot, a népdalt, a mesét és a zongoramuzsikát. A nap Berecz Mihály zenei programjaival zárul. A komolyzene iránt érdeklődők válogatást kapnak Bartók Béla zongoraműveiből, amelynek során egyaránt felcsendülnek parasztdalok, burleszkek, bolgár táncok és improvizációk.

A 2023. március 2.–április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ:  www.essentiaartis.hu

A programokról a weboldal mellett a Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.

Részletes információ:  https://www.mma-mmki.hu/essentiaartis/programok/

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle