Megjelent Vörös Győző magyar nyelvű Machaerus kötete

2021. augusztus. 31.

Az elmúlt bő évtized szentföldi magyar ásatásairól jelentetett meg könyvet a Magyar Művészeti Akadémia. Vörös Győző ókorkutató professzor, az MMA MMKI tudományos főmunkatársa munkája a jordániai Machaerus várának feltárását mutatja be. A Magyar Művészeti Akadémia székházában Vörös Győző ókorkutató 2021. augusztus 23-án mutatta be Machaerus című kötetét Kránitz Mihály teológusprofesszor és Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár társaságában.

A könyv a magyar régészek szentföldi (jordániai) ásatásairól szól, amelyek során feltárták az Ószövetségből ismert Heródes Antipász palotáját és Keresztelő Szent János börtönének helyét a Holt-tenger keleti partján. Az MMA Kiadó által kiadott, fotókkal, rajzokkal, 3D-s rekonstrukciós tervekkel, modellekkel gazdagon illusztrált kötet őszentsége Ferenc pápa szeptemberi látogatásának tiszteletére jelenik meg.

 

MACHAERUS
Heródes Antipász tetrarcha palotája és Keresztelő Szent János börtöne
a Holt-tenger keleti partján, Jordániában
Szentföldi magyar ásatások
(2009–2021)

 

 

 

 

Vörös Győző ókorkutató régészprofesszor vezetésével, a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt 2009-ben magyar kutatócsoport nyert húsz évre koncessziót a jordániai Machaerus várának feltárására, dokumentálására és műemléki helyreállításának megtervezésére. A Holt-tenger partján magasodó vár nem egyszerűen régészeti lelőhely, hanem „egy titokzatos evangéliumi helyszín" – ahogy a professzor fogalmaz. A Bibliából ismert Keresztelő Szent János lefejezésének története, amit egy korabeli (Róma-barát) zsidó történetíró, Josephus Flavius A zsidók története című történeti munkájában szintén megörökít, pontosan megjelölve az esemény helyszínét – a történettudomány számára is hitelesítve ezzel az evangéliumi történetet.
Az bibliai helyszín hosszú évszázadokra feledésbe merült, miután a rómaiak még az 1. században porig rombolták, és soha többé nem népesült be, kopár hegyként magasodott a következő két évezred folyamán. 1968-ban egy jeruzsálemi régészprofesszor, August Strobel ezen a sivatagos területen egy 3,5 km hosszú körsánc nyomait és elszórtan fontos felszíni leleteket talált – ezek alapján feleltette meg a helyszínt Joseph Flavius leírásának. Ezt követően egy amerikai mecénás támogatásával nagy erőkkel indult meg a kutatás, de a támogató halálát követően a kutatás megrekedt, s a feltárt leletek Amerikába kerültek. Ám 2009-ben XVI. Benedek pápa jordániai látogatásán jelezte, hogy 2029-ben, Keresztelő Szent János lefejezésének 2000. évfordulójáról méltó megemlékezés lehetne, ha a keresztény hívek számára új zarándokhelyként látogatható lenne a hegy. Így nyerte el a jordán állam támogatását a machaerusi kutatás.
Vörös Győző professzor három, angol nyelven (I. 2013-ban, II. 2015-ben, III. 2019-ben) megjelent kötetben dokumentálta a nemzetközi kutatócsoport munkájának addigi eredményeit (a kötetek a jeruzsálemi Studium Biblicum Franciscanum akadémiai nagymonográfia sorozatában jelentek meg, az Edizioni Terra Santa kiadásában).
Ebben az őszentsége Ferenc pápa 2021. szeptemberi budapesti látogatása tiszteletére az MMA Kiadónál megjelenő kötetben Vörös Győző első ízben adja közre magyarul az általa vezetett szentföldi ásatás munkálatainak és eredményeinek összefoglalását. Ám mielőtt a második és harmadik részben megismertetné az olvasót a helyszín régészeti feltárásának, valamint építészeti, bibliai és kulturális örökségének részleteivel, mintegy ráhangolásképpen a kötet első fejezetében történelmi, művészettörténeti és irodalmi kontextusukban mutatja be a machaerusi eseményeket. A fotókkal, rajzokkal, 3D-s rekonstrukciós tervekkel, modellekkel gazdagon illusztrált kötet albumszerű élményt nyújtva ismerteti meg az olvasót ezzel a keresztény, az iszlám és a zsidó kultúrkincs számára egyaránt jelentős történeti emlékkel.
2021. május 12-én a Vatikánban Vörös Győző magyar ókorkutatót a Pápai Akadémiák Aranyérmével tüntették ki. A rangos elismerést a professzor a Machaeruson végzett régészeti ásatásaiért érdemelte ki, amelyet az Edizioni Terra Santa három kötetben mutat be.

 

 

 

A Machareus kötet pápai díszkötéses változata Ferenc pápa szeptember 12-i látogatásának egyik ajándéka lesz. A könyv egyelőre az MMA Kiadó webshopján keresztül rendelhető meg.

 

 

 

A kötetről megjelent cikkek:

https://www.magyarkurir.hu/kultura/machaerus-pesti-vigadoban-mutattak-be-voros-gyozo-reprezentativ-kotetet

https://www.magyarkurir.hu/hirek/vatikani-pecset-az-otodik-evangeliumon-voros-gyozo-interju

https://mediaklikk.hu/kossuth-radio/cikk/2021/08/25/voros-gyozo-okorkutato-a-kovetkezo-generaciokert-vegzi-munkajat/

 

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle