Meghallani a másikat

2017. október. 26.

23. Nemzetközi Kodály Szimpózium – Camrose, 2017

Windhager Ákos tudományos munkatárs részt vett a kanadai Camrose-ban megrendezett 23. Nemzetközi Kodály Szimpóziumon. „Kodály személyes, nemzeti és szakrális hitvallásai” címmel tartott előadásában azt mutatta be, hogy az egyes szövegek történeti szerepjátéka révén miként tudtak a vokális életmű legkiemelkedőbb darabjai saját korukban és manapság is érvényesek maradni.


A kétévente rendezett Kodály Szimpóziumon számos magyar előadó ismertette az elmúlt időszak legjelentősebb zenepedagógiai és – elméleti téren kivívott eredményeit. Így Nemzetközi Kodály Társaság alelnöke, Nemes László Norbert (Kodály Intézet) egy hetes mesterkurzust tartott. Körtvési Katalin és Novák Anikó (mindketten a Kodály Intézet munkatársai) rendhagyó zongora-szolfézsórával szemléltették Kokas Katalin módszerének hatékonyságát és élvezetes életszerűségét. Asztalos Andrea (Kodály Zoltán Kórusiskola) a gyermekek énektanulása során fellépő betegségek pedagógiai javításáról beszélt. Csernyik Réka (Ausztrália) a Kodály-koncepciót alkalmazó saját tanítása során szerzett tapasztalatait fogta csokorba, különös hangsúllyal arra, hogy a nem-magyar anyanyelvű gyerekek esetén mely módszerek és kihívások gazdagították az eredeti rendszert. Darázs Renáta (Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) egy XIX. századi énekmódszertant tárt fel, amelynek eredményességét saját tanítványainak látványosan javuló hangminőségével bizonyított.

A Szimpózium legfőbb üzenete, ahogy a szervezők ezt több ízben is megfogalmazták: a Kodály-koncepció alapvetően egy lelki-szellemi-pedagógiai rendszer, amely az éneklés örömén túl ráneveli a közösségeket egymás meghallgatására.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle