Nagy Gábor

Nagy Gábor

Zenészként és kutatóként is kiemelten érdekel a pásztorkultúra, a pásztorzene és a pásztorviselet. Népzenészként brácsákon, dudán és furulyákon játszom, a 2000-ben létrejött Rozsdamaró zenekar alapítója és a négy évtizedes Békés Banda tagja vagyok. 1998-ban dudásként és 2005-ben a Rozsdamaró zenekar tagjaként Népművészet Ifjú Mestere díjat kaptam. A pásztorzenének egy speciális területét, a különböző hangkeltő eszközök, így a csengők és a kolompok hangolását, válogatását és használatát is kutatom.

A Dél-Alföld pásztorcsaládjai, kiemelten a juhászcsaládok által megőrzött, formált és alakított viseleti és tárgyi kultúra kutatása fehér folt a népművészetet kutatók körében. Az egyik legmeghatározóbb mesterem, Pál István, az utolsó hagyományőrző palóc dudás volt, aki a figyelmemet a pásztorkultúra felé irányította. A hagyományos tudás többgenerációs átadása egyedülálló kultúrát őrzött meg. Itt gondolhatunk a pásztorok ökológiai és állattenyésztési tudására, a hagyományos pásztorviseletre, a tárgyalkotó népművészetre és a kizárólagosan a pásztorokhoz köthető zenei énekes és hangszeres világra.

Vizsgálatomban a vizuális antropológia módszereit alkalmazom, beleértve a Mesterem, Kunkovács László által képviselt és formált néprajzi fényképezés módszerét is. Kunkovács László szemlélete szerint akkor kerül közel a kutató az alanyaihoz, ha időt tölt az emberekkel és a többszöri látogatás hozza meg, hogy az emberek már ne a fényképezőgép jelenlétére figyeljenek, hanem attól függetlenül végezzék munkájukat, így lehet életszerű a fotó. A néprajzi fotó egyben dokumentál és láttat, üzenetet is közvetít, az információn túl mondanivalóval bír. A társadalomtudományok kutatási módszerei közül a terepmunkáim során a résztvevő megfigyelést, interjúkészítést alkalmazom.

A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjának segítségével kiteljesíthettem kutatásaimat. A pályázati időszakban a gyűjtött anyagot kötetbe szerkesztettem (Nagy Gábor: Rokonok. Pásztor nemzedékek. Szeged, 2022.). Népzenei lemez is készült, mely Pál Istvánnak, az utolsó hagyományőrző dudásnak és a palóc pásztorok zenei kultúrájának állít emléket. A lemez Ördögmuzsika – Palóc pásztorzene címmel jelent meg (Szeged, 2021).

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle