Fábián Gábor

Fábián Gábor

Az utóbbi években előtérbe került a meglévő épületek hasznosításának kérdése. Az arkt építész stúdió keretein belül különféle épületfelújítási stratégiákkal kísérletezünk, mind tervezési, mind finanszírozási téren. A gazdasági helyzetnek köszönhető korlátozott anyagi feltételek lehetőséget kínáltak, hogy minimális költségből megvalósítandó projekteken gondolkodjunk.

2013-15 között az egri Arkt Művészeti Ellátó esetében építőipari, társadalmi és intézményi összefogással példaértékű felújítást sikerült megvalósítani csakis a rendelkezésre álló erőforrások újbóli, hatékony felhasználásával, kezdőtőke és pénzmozgás nélkül. Az önkormányzat számára egy, a helyi igényekre épülő, fenntartható modellt vázoltunk fel: vállaltuk, hogy értéknövelő beavatkozást hajtunk végre, és megtöltjük az épületet kulturális tartalommal. Az építészeti jelenlét és az aktív szerepvállalás által egy korábban értéktelennek tekintett épület élő hellyé vált, példát mutatva a tenni akarásról, a közösség erejéről.

A 15. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén is bemutatott alkotásunk tapasztalataira építve 2019-ben a figyelmem egy kis mátraaljai településre irányult. Abasár különleges értéksűrűséggel bír mind természeti, mind kulturális tekintetben. Amellett, hogy jelentős szőlőtermesztési és borászati hagyományokkal rendelkezik, a magyar történelem legmeghatározóbb korszakának, az államalapítás korának egyedülálló emlékhelye. A település központjában található magaslaton, a Bolt-tetőn mindez koncentráltan, egymásra rétegződve van jelen. Az egykori királyi palota maradványai alatt kiterjedt, sziklába vájt pincerendszer terül el. Hasznosítása megkerülhetetlen. A pincék térségre jellemző településen belüli helyzete, központi pozíciója lehetőséget rejt egy új településközpont kialakulására.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle