Esztány Győző

Esztány Győző

Székelyföldön dolgozó építészként régóta foglalkoztat a vidék építészetének múltja, jelene, de leginkább jövője. Kutatási témám: a népi és ihletettségű, hagyományban gyökerező, megújuló és szerves (organikus) helyi építőművészet.

Munkaközösségem,  a csíkszeredai Esztány Stúdió építésziroda egy olyan építőművészeti alkotóműhely, amely célja a székely és erdélyi építészet értékeiből újat teremteni, Kós Károly szellemében.

Az anyaországi Kós Károly Egyesülés mestereként fiatal székely és magyar építészek  - vándoriskolások -  gyakorlatvezetője vagyok. Hivatásom: a közösségem szolgálata, hitvallásom: az alkotás örömének, szeretetének és szabadságának a megélése, valamint a teremtett valóságban lévő szépség, jóság és igazság felismerése és továbbadása.

Az MMA Művészeti Ösztöndíj Programjának részeseként a 2019 – 2022 között vállalt pályázati programom fő témája a hagyományos székely gazdasági épület múltja, jelene és jövője, valamint csűrjeink és pajtáink újrahasznosítása. Célom egy tervezési segédletként használható, mindenki számára értelmezhető művészi és műszaki koncepció megfogalmazása. Az elméleti kutatással párhuzamosan a gyakorlati példát a Csibész Alapítvány részére tervezendő kászonjakabfalvi Erdei Iskola táborhely kialakításának tervezési feladata tette lehetővé. A táborhely újrahasznosított csűrjeinek a megépülésével olyan mintaértékű épületek valósulhatnak meg, amelyek megépített formában is rögzítik a tanulmányban megfogalmazott esztétikai és műszaki tapasztalatokat.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle