Dobszay-Meskó Ilona

Dobszay-Meskó Ilona

A Zeneakadémia zeneszerzés-, majd karmesterképző szakán végeztem nagyszerű mesterek kezei alatt. A Ventoscala Sinfonietta vezetője, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Konzervatóriumának zeneszerzés tanára, mentortanár, az intézmény szimfonikus zenekarának vezetője, karmestere vagyok. A konziban végzett munkám során évről évre csodálatos embereket ismerek meg, amiért soha nem lehetek elég hálás. Elnökségi tagja vagyok a Magyar Zeneszerzők Egyesületének. Az ország szinte minden zenekarát vezényeltem, szimfonikus zenekarra írt műveimet nem csupán bemutatták, hanem műsoron is tartják. Európán kívül Amerikában és Ázsiában is volt ősbemutatóm. Három mesejátékom 200 előadás során több tízezer gyermekhez jutott el szerte az országban.

Legjelentősebb munkám a Missa „Da Pacem” című nagyoratóriumom, amelyet az MMA hároméves Művészeti ösztöndíjprogramjának keretén belül komponáltam meg. A mű egy másfél órás latin nyelvű mise a békéért. Őszintén hiszek abban, hogy a gondolatból szó, a szóból cselekedet lesz.

Sokat és szívesen írok kórusokra, zenekarokra, a vokális és hangszeres műfajokban egyaránt otthon érzem magam. A magyar költészet egy valóságos kincsesbánya számomra, a versek folyamatos inspirációt nyújtanak zeneszerzői munkámhoz. A színház, zenés színház, az opera világa is kezdetektől vonz, újabban színpadi műveken is dolgozom. Úgy érzem, hogy a művészetem ebben a hármas egységben fejlődik és teljesedhet ki: az előadóművészet, az alkotóművészet és a tanítás. Ezekben a tevékenységekben önmagam vagyok és szinte egy folyamatos inspirációs spirálban működöm. Munkám a hallgatóságnak szól. Minden alkotásommal és előadásommal igyekszem az átszűrt, jóra indító gondolatot átadni a közönségnek. Felelősséget érzek a fiatalabb generáció iránt, ezért törekszem velük is a szoros kapcsolatra. Kötelességemnek érzem, hogy továbbadjam a tudást, amit én is megkaptam.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle