Bumberák Maja

Bumberák Maja

Mese- és énekmondó, a Népművészet Ifjú Mestere

Mesemondónak születtem. Művészetemben összefonódik sok korábbi tevékenységem, illetve életem különféle területei (pl. a művészetterápia, aktív állampolgárság, spiritualitás). Élőszóval mesélni a kapcsolódás egy mély formáját és lehetőségét magában hordozó meditatív aktus, ahol a mesemondó nem szöveget mond fel, hanem testi-lelki szellemi értelemben magában hordozza, újraéli és -teremti a történetet egy adott pillanatban, a mesehallgatókkal való intenzív oda-vissza lüktetésben.

Művészi küldetésem, hogy ezzel az élménnyel sokakat megajándékozzak, mert hiszem, hogy az emberi létezés elemi szintjéig ható, transzformációs ereje van –miközben szórakoztat, bánatot feledtet, elvarázsol, nevettet, megríkat, elgondolkodtat, átmos és megújít.

Az MMA művészeti ösztöndíj levetővé tette, hogy kidolgozzam 4 napos „Szavakkal képet festeni” című élőszavas mesemondó képzésemet, melyet az Oktatási Hivatal akkreditált. Illetve egy kéziratot készítettem az élőszavas mesemondás megismertetése céljából, hogy elméleti, gyakorlati, módszertani kapaszkodókat adjak a mesélni vágyóknak. Az ösztöndíj sok egyéb mellett szabadságot adott a kreatív alkotásra, terepmunkát is végeztem - Szabolcs-megyei falvakban tarottam mesemondást és képzéseket - valamint szakmai írásokat is készítettem.

A közeljövőben kolléganőmmel, Klitsie-Szabad Boglárkával szeretnénk az RS9 szánházban teltház mellett bemutatott (Magamhoz ölelem őket c.) storytelling estünket országjáró körútra indítani, illetve angol nyelven is a közönség elé vinni. Emellett tervezem, hogy az élőszavas mesemondásra épülő műhelysorozatot indítok hajléktalan nők csoportja számára egy pesti hajléktalanszállón. Folytatom a tanítást, hazai, illetve nemzetközi szinten, valamint a mesemondást iskolákban, óvodákban, céges közegben, öregotthonban, ...mindenhol, ahol szívesen fogadják a mesét.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle