Berecz Mihály

Berecz Mihály

Berecz Mihály aktív szereplője a hazai koncertéletnek. Hét évesen kezdett hegedűlni, kilenc évesen zongorázni, tíz éven át párhuzamosan tanulta a két hangszert. Zongora játékára, egyéni hangjára, már korán, olyan nagy művészek figyeltek fel, mint Kocsis Zoltán, Keller András, Vásáry Tamás, Vashegyi György és Malcolm Bilson. Záborszky Kálmán mentori segítségének köszönhetően, tizenegy évesen ismerkedett meg Kocsis Zoltánnal, aki haláláig segítette Mihály fejlődését. 2013-ban Kocsis Zoltán vezényletével mutatkozott be a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Ravel g-dúr zongoraversenyét előadva. Azóta számos magyar karmesterrel és zenekarral lépett fel együtt, külföldi fellépései közül kiemelkedik két berlini hangverseny, amelyet a Konzerthausban, illetve a Filharmóniában adott.

Berecz Mihály tanulmányait Londonban a Royal Academy of Music Zongoraművész szakán végezte kiemelkedő teljesítménnyel. Számos hazai és nemzetközi verseny nyertese, 2017-ben első helyezett lett a Debut Berlin és a II. Manhattan-i Zenei versenyen. 2018-ban megnyerte a londoni Királyi Akadémia Harriet Cohen Bach-díját. 2021-ben a zurichi Anda Géza verseny Liszt-Bartók különdíjasa lett. 2022-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia kamaratanszékének tanára. Repertoárja rendkívül széles: Bachtól kezdve kortárs zeneszerzők műveiig terjed.

“A magyar régi stílusú népdalok, zenék és táncok világába családom révén belenőttem. Törvényei és szabadsága zenei felfogásomban máig ható erő. Így lett négy éves koromban első hangszerem a Csíkban, Gyimesben, Gyergyóban használatos ütőgardon, melyen sokféle asszimetrikus tánczenét kísérhettem. Ennek Bartók-játékomban most is hasznát veszem.

A népzene szakadatlan szeretete, közelsége egyenes úton vezetett Bartókhoz, akivel először, mint pedagógussal "találkoztam". Hét éves koromban elsőként a Gyermekeknek volt a kedvenc zeném. Bartók játéka egyszerre szabad, ütőhangszer- és énekszerű. A Kezdők zongoramuzsikájától, román, szlovák- és magyar népdalfeldolgozásokon keresztül a technikailag szinte megvalósíthatatlan etűdökig Bartók zongorairodalma mindenre megtanít, ami a zongorázáshoz szükséges. Műveinek elsajátítása különösen elmélyült munkával és felelősséggel jár, ugyanakkor ezt a folyamatot legkívánatosabb lehetőségeim közé sorolom. Zongoraműveiből kilenc egyrészes műsort állítottam össze, amit az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram három éve alatt szándékoztam kidolgozni és előadni. Játékomban a magyar népzene tanulságaival felvértezve Bartók hatását szeretném visszhangozni, aki saját szigorú előírásokkal teli partitúráit is a népzene frissességével, őserejével tolmácsolta. Pályázatom végső célja, hogy Bartók zongoraműveit hitelesen és minél szélesebb körben meg tudjam szerettetni Magyarországon és a világban.”

(Berecz Mihály)

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle