Film és jog a gyakorlatban - A filmalkotás folyamatát övező egyes magánjogi kérdések

Kiadás éve:

2021

Kiadó:

MMA MMKI

„A filmalkotás folyamata, legyen szó magyar vagy amerikai filmről, számos, egymással szoros kapcsolatban álló jogterület sajátos metszéspontja. A szerteágazó, sok esetben egymással logikailag nem feltétlenül összhangban lévő szabályok együttes alkalmazása a terület mély ismeretét kívánja meg. A film többéves csapatmunka eredménye, és az alkotói folyamat során a mű számos jogi állapotváltozáson megy keresztül. Ez a szakaszról szakaszra változó fejlődési ív megannyi magánjogi jellegű kérdést vet föl, amelyek napi rendszerességgel jelentkező problémákat idézhetnek elő. Ezeket a készítőknek és a velük kapcsolatban lévő kiszolgáló apparátusnak meg kell oldaniuk, illetve még szerencsésebb megelőzniük.”

A Film és jog a gyakorlatban című kötet célkitűzése, hogy a Fundamenta profunda sorozat filmes könyveinek szellemiségét kövesse: a filmkészítés jogi, gazdasági és igazgatási aspektusait helyezze a középpontba. A kiadvány a hazai filmkészítés magánjogi (szerzői jogi, személyiségi jogi és kötelmi jogi) hátterét vizsgálja, de felidéz az Egyesült Államok joggyakorlatából is egy-egy érdekesebb esetet. A könyv szerzői és lektorai – Cseporán Zsolt, Grad-Gyenge Anikó, Kollarik Tamás, Takó Sándor, Szeniczey Gréta, Zachar Balázs – számos jogi tanulmány szerzői, hazai és nemzetközi konferenciák, workshopok rendszeres előadói, részben filmigazgatási vezetők.

A szerkesztők, Kollarik Tamás és Takó Sándor egyetemi oktatóként egy évtizede tanítják saját fejlesztésű filmjogi kurzusaikat. A kötet tudományos és oktatói munkájuk eredményeit, valamint doktori értekezésük és kutatásaik egy részét mutatja be, kiegészítve Kollarik Tamás filmigazgatási vezetőként szerzett tapasztalataival.

Film és jog a gyakorlatban - A filmalkotás folyamatát övező egyes magánjogi kérdések

A böngészője nem támogatja a PDF fájlok megnyitását
A megtekintéshez töltse le a dokumentumot: Fájl letöltése

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle