Izgalmas programokkal várta az érdeklődőket az Essentia Artis első tematikus napja

2023. március. 14.

Március 9-én lezajlott az Essentia Artis kiállítás- és programsorozat első, „Tiszta forrásból” elnevezésű tematikus napja a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében a Pesti Vigadóban, az MMA székházában divatbemutatóval, beszélgetésekkel, teltházas programokkal, koncertekkel.


Délelőtt Szavakkal képet festeni című programunkon élőszavas mesemondó műhelyen vehettek részt azt érdeklődők Bumberák Maja mese- és énekmondó ösztöndíjassal, a Népművészet Ifjú Mesterével.

A Dél-alföldi és délvidéki pásztorok kultúrája és művészete című előadáson Nagy Gábor Magyar Ezüst Érdemkereszttel jutalmazott néprajzkutató, népzenész és fotográfus ösztöndíjas a pásztorok kultúráját mutatta be. A művészt zenészként és kutatóként is kiemelten érdekli a pásztorkultúra, a pásztorzene és a pásztorviselet. A pásztorzenészek egy speciális területét, a különböző hangkeltő eszközök, így a csengők és a kolompok hangolását, válogatását és használatát is kutatja.

Tiszta forrásból című kerekasztalbeszélgetésünkön vendégeink azt járták körbe, hogyan jelenik meg a hagyományos motívumrendszer a zenében, a táncban és a divatban. Dr. Juhász Katalin néprajzkutató, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa; Dr. Tamás Ildikó folklórkutató, kulturális antropológus, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa; valamint Vidák Anna divattervező Tóth Péter zeneszerző, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja moderálásával beszélgetett.

Az improvizáció eszközei a klasszikus zenében és a jazzben című programon dr. Káel Norbert ösztöndíjas, zongoraművészt és zeneszerző, a crossover zenei stílus egyik legismertebb képviselője, a hazai és nemzetközi zenei élet aktívan koncertező szereplője tartotta meg előadását, bemutatva a klasszikus és jazz összhangzattani és technikai elemeinek kombinációját, újszerű zenei megoldásokat, ritmikai érdekességeket.

Tamás Ildikó folklórkutató, kulturális antropológus, a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa Gyulai Natália ruhatervezőt, Domokos Dóra és Füstös Fanni ékszertervezőket, valamint Szűcs Beatrix designert, stylistot arról kérdezte, hogy az általuk megálmodott ruhák, textilek, ékszerek által hogyan öröklődnek, formálódnak, válnak a modern világ természetes részévé a régi motívumok, alapanyagok és technikák.

Délután Vidák Anna nemezkészítő, Kiss Gabriella iparművész és Barsi Csaba etnográfus különleges népművészet ihlette divatbemutatójából kiderült, hogy mivel tehetik rangosabbá öltözéküket a férfiak, és mit kell viselni, ha a nemez a divat?

A délutáni ünnepi koncerten dr. Káel Norbert zongoraművész Bartók-darabokat játszott, a produkció során a népzene és a klasszikus zene találkozott Navratil Andrea népdalénekes hangjával, közreműködött Berecz Mihály Junior Prima-díjas zongoraművész.

A napot Színpadon a Berecz család című programunk zárta, ahol együtt szerepelt Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutatót és előadóművész; Berecz István néptáncos, a Fonó Budai Zeneház művészeti vezetője; valamint Berecz Mihály zongoraművész. Végezetül a Válogatás Bartók Béla zongoraműveiből című koncertet hallgathatta meg a közönség Berecz Mihály zongoraművész előadásában.

A 2023. március 2.–április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ:  www.essentiaartis.hu

A programokról a weboldal mellett a Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle