Ismét Kutatók Éjszakája a Hild-villában!

2022. szeptember. 15.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) idén is részt vesz a Kutatók Éjszakáján, immár hagyományosan szeptember utolsó péntekén. A kutatói pályát és a különféle tudományokat népszerűsítő programsorozat alkalmából az MMA MMKI kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató előadásokkal, foglalkozásokkal készül szeptember 30-án a Hild-villában.


A rendezvényeken való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyre a Kutatók Éjszakája honlapján van lehetőség: kutatokejszakaja.hu


10:00–17:30 között: Utazás a reformkorba – A Hild-villa épületének kalandos felderítése

Az interaktív családi játékon keresztül a résztvevők felfedezhetik a reformkori Hild-villa épületének múltját és jelenét, és az időutazás során Hild József életének különös titkaira is fény derül. Az egyes állomásokon végig haladva felderíthetik egy reformkori nyaraló viszontagságos sorsát, miközben értékes információkkal is bővíthetik tudásukat azzal a történelmi korszakkal kapcsolatban, amelyben a villa is megszületett.

13:00–14:00 Legyél Te a hangadó! – Szinkronizációs játék a Fecsegő tipegők sztárjával

A program során a résztvevők bepillantást nyernek a szinkronizálás rejtelmeibe, és fültanúi lesznek a színészek improvizálásának a Hild-villában kialakított „stúdióban”.

A közönséget a Fecsegő tipegők – A vadon szaga című animációs alkotás egyik magyar hangja, Szokol Péter – Kiss Eszter színész, szinkronszínésszel kiegészülve – kalauzolja a mesterség világába, miközben maguk is Chuckie Finster és Angelica Pickles bőrébe bújhatnak.

14:30–15:30 Kerülj képbe! – Fény/képezés kamera nélkül

Van abban valami misztikum, amikor a fotólabor sötétjében a képelőhívó folyadékokba mártogatva egyszer csak előtűnik a fotó… különösen akkor, ha még fényképezőgép sem kell a kortárs alkotás létrehozásához… Az interaktív foglalkozás során kiderül, hogy a negatív is lehet pozitív, az érdeklődők Bácsi Róbert László MMA-ösztöndíjas, André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas fotóművésszel kipróbálják az avantgárd művészetben először megjelent fotogram technikát, megismerkednek a nagyítógép használatával, és fény derül arra is, hogy mit jelent a fotópapír fényérzékenysége.

A fényjáték nagy teret enged a kreativitásnak, ezért érdemes minél több személyes tárgyat hozni a foglalkozásra, hogy kompozícióvá váljon a fotográfián.

16:00–17:00 Örökké a Tiéd, Maria – Maria Callas és Aristotle Onassis szerelmi története levélszínház formájában

Két különös életút, amely megmutatja, milyen álarcokat húzunk magunkra, amikor kilépünk a külvilágba, legyen az a színpad vagy az üzleti élet. Mint mindenhol, az álarc mögött is ott bújik meg a valós, törékeny, hús-vér ember, aki küzd, mert elvesztette a családját, szakmailag jobbá akar válni, szeretetet, megnyugtató és áradó szerelmet akar, küzd, hogy az újságok hasábjainak és a külvilág nagyító lencséjének megfeleljen. Tömény parfümillat lengi be a vitorlás kabinját, gyöngysorok csörögnek az éjjeliszekrény dobozában, belső párbeszédek keverednek a tenger morajlásával, miközben szenvedélyes operaáriák gyújtják meg a szivar lángját az üzletkötések fölött…

A programon résztvevők Maria Callas és Aristotle Onassis kabinjába „válthatnak jegyet”, ahol a díva és az üzletember viszontagságos útja szeli a hullámokat. Az operaénekesnő halálának 45. évfordulójához kapcsolódva Bátor Anna Daniela MMA-ösztöndíjas és Ungvári Álmos adja elő a darabot.

17:30–18:30 Macedón táncház a Vujicsics Együttessel

A balkáni táncházmozgalom 1975-ben, röviddel a magyarországi után indult el. A program során az érdeklődők viseletbemutató keretében megismerkednek a női öltözékekkel, a kultúrával, a macedón lánctánccal, miközben jellegzetes sajtokat kóstolhatnak.

A táncokat vezeti Bólya Anna Mária, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos munkatársa meghívott professzionális táncosok közreműködésével: Ábrahám Nóra MMA-ösztöndíjas, Nagy Tímea, a Magyar Táncművészeti Egyetem nemzetiségi táncoktatója, Hanusz Zsuzsanna tánckutató, táncoktató, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttes volt táncosa, valamint Horváth Mónika, az Experidance Produkció volt táncosa. (Eső esetén a program elmarad!)

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle