Irodalmi élet az önkéntes karanténban

2020. április. 20.

„A kijárási korlátozás talán egyetlen élethelyzetet érinthet pozitívan, a kutatóét. Ugyanis aki olvas és ír, annak áldás az otthoni munkavégzés, sok elmaradt feladatát és tervét véghez viheti.” Falusi Márton, kutatóintézetünk tudományos főmunkatársa nemrég fejezte be új verseskötetét, amelynek egyes alkotásait a Bárka, a Hitel, az Országút és a Pannon Tükör tavaszi számaiban (április/május) publikálja. Mindeközben egy rendkívül érdekes, ugyanakkor aktuális téma kidolgozását kezdte meg, amelyben megkísérel számot vetni a pandémia kulturális hatásaival; ennek programadó részlete szintén az Országútban jelenik meg.


Ebben a termékeny időszakban készült el egy új tanulmánya – mintegy az irodalmi lexikon módszertani megfontolásaiból kiindulva – az irodalomtörténet-írás jelenkori lehetőségeiről, amely egy készülő kutatóintézeti kiadványban kap majd helyet, de találkozhatunk írásával a Magyar Napló áprilisi számában Az alkaioszi strófaszerkezet magyar költészettörténeti szerepéről írott esszéje formájában.
Mindezek mellett most két kiemelkedő kutatási témára hívja fel az olvasók figyelmét.
Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatás eredményeit közzétevő elektronikus irodalmi lexikon (www.mmalexikon.hu) főszerkesztőjeként továbbra is folyamatosan dolgozik Pécsi Györgyi szerkesztőtársával, a szerkesztőbizottsággal és a szócikkírókkal azon, hogy a lexikon könyv formátumban 2021 ünnepi könyvhéten megjelenjen. A nyomtatott forma miatt a szerkesztőbizottság elfogadta azt a szempontot, hogy egy szerző legfeljebb öt könyvéről készüljön szócikk, és a hozzájuk kapcsolt, válogatott bibliográfia is legfeljebb öt értekező művet ajánljon az érdeklődők figyelmébe. A szerkesztőbizottság tagjai Elek Tibor, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza. A jelenleg is elérhető lexikon már több, mint 400 irodalmi szócikkel várja az érdeklődőket.
Ezen kívül a költő Balogh Csaba szerkesztői közreműködésével nemrég fejezte be a Németh László a magyar művelődéstörténetben című konferenciáról készült tanulmányokat tartalmazó kötet szerkesztését, amely e-könyv formájában már honlapunkon elérhető. A kötet Németh László művelődéstörténeti jelentőségét vizsgálja a XXI. századi tudományosság szempontjai szerint és olyan szerzők gondolatait tartalmazza, mint Németh Magda, Imre László, Gróh Gáspár, Jánosi Zoltán, Farkas Attila, Kovács Gábor, Babus Antal, Horkay Hörcher Ferenc, Monostori Imre, Petrik Béla, Kiss Gy. Csaba, Mórocz Gábor, Papp Endre, Görömbei András, Bertha Zoltán, Smid Róbert és Windhager Ákos. A szerzők rövid absztraktjai ITT olvashatók, a kötet nyomtatott formátumban várhatóan májusban jelenik meg, e-könyvként pedig honlapunkról letölthető: Németh László a magyar művelődéstörténetben
Mindenkinek jó olvasást kívánunk!

, , , , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle