Idén is nagy érdeklődésre tartott számot a Kutatók Éjszakája programsorozat a Hild-villában

2019. október. 01.

Immár hagyományosan szeptember utolsó péntekén nyitott ház programmal vett részt az MMA MMKI a Kutatók Éjszakáján. A kutatói pályát és a különféle tudományokat népszerűsítő programsorozat alkalmából az MMA MMKI kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató előadásokkal, foglalkozásokkal készült szeptember 27-én.


A program középpontjában ezúttal Kemény Henrik Kossuth-díjas bábművész alakja állt, aki az MMA Színház- és Előadó-művészeti Tagozatának 1996-tól haláláig volt a tagja. A legendás bábelőadó közismert karakterét, Vitéz Lászlót Fabók Mariann, az MMA művészeti ösztöndíjprogram 2018-as évfolyamának ösztöndíjasa keltette életre a gyerekek előtt. A közönség ámulattal fogadta Vitéz László és a jóval később megszületett Vas Juliska kalandjait, akik a jó és a rossz szimbolikus küzdelmét sajátos humorral vívták meg Az elátkozott malom című darab feldolgozott verziójában, a Vitéz László és Vas Juliskában. Mindemellett a látogatók számára egész nap megtekinthető volt a Kemény Henrik munkásságát bemutató kiállítás, beleértve a művész eredeti bábfiguráit és paravánját.
A délelőtt, mint minden évben, most is a gyerekekről szólt, az iskolai csoportokat számos interaktív foglalkozás várta, amelyen közel 150 gyerek vett részt a nap folyamán. Az óránként induló nyomkereső játékban a gyerekek felfedezhették a reformkori Hild-villa épületének múltját és jelenét, az egyes állomásokon végighaladva derítették fel a reformkori nyaraló viszontagságos sorsát, miközben értékes információkkal is gazdagodhattak. Lévai Péter tánctanár foglalkozásán a mozdulatokon alapuló improvizációval ismerkedhettek meg a résztvevők, míg a kertben Muresan Aurél modern tánc oktatóval a kontakt tánc segítségével improvizáltak az egyes csoportok.
Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa interaktív komolyzenei foglalkozásán zenekar közreműködésével mutatta be a zeneszerzői pálya változatosságát, hangsúlyozva ezzel azt is, hogy aki a zenében jártas, bármikor új hangulatot varázsolhat akár olyan közismert dallamoknak, mint kedvenc rajzfilmzenéink.
A délután folyamán a felnőtteknek szóló előadásoké volt a főszerep. Fehér Anikó népzenekutatóval, az MMA MMKI tudományos főmunkatársával népzenei barangoláson vehettek részt az érdeklődők. Nyitott ház keretében Wesselényi-Garay Andor építész, az MMA MMKI főmunkatársa teltházas részvétellel mutatta be a Kutatóintézetnek otthont adó Hild-villát. Előadásában az egykori nyaraló kialakításának előnyeire és hátrányaira egy építész szemszögéből igyekezett rávilágítani. Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatára A sellőktől a szirénekig címmel tartott zenés mitológiai előadást, amelyen a romantika zenei csemegéiből válogatva hozott fel példákat, végül az estét Wesselényi-Garay Andor kortárs magyar erdélyi építészetről szóló előadása zárta. A látogatószám a tavalyi évet is felülmúlta, több mint 200 fő látogatott el a Kutatók Éjszakáján a Hild-villába.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle