Idén is megrendezésre került a Kutatók Éjszakája a Hild-villában

2022. október. 04.

Az MMA MMKI idén is részt vett a Kutatók Éjszakáján, immár hagyományosan szeptember utolsó péntekén. A kutatói pályát és a különféle tudományokat látványos, interaktív, sokszínű programokkal népszerűsítő programsorozat alkalmából az MMA MMKI kicsiket és nagyokat egyaránt szórakoztató előadásokkal, foglalkozásokkal készült szeptember 30-án a Hild-villában.


A látogatók a nap folyamán részt vehettek az Utazás a reformkorba: A Hild-villa épületének kalandos felderítése című családoknak készült játékon, amelyen keresztül felfedezhették a reformkori Hild-villa épületének múltját és jelenét, és az „időutazás” során Hild József életének különös titkaira is fény derült. Az egyes állomásokon végighaladva felderítették a reformkori nyaraló viszontagságos sorsát, miközben értékes információkkal is bővítették tudásukat azzal a történelmi korszakkal kapcsolatban, amelyben a villa is megszületett.

Délelőtt két ArtKoffer-foglalkozás is megrendezésre került Pénzes Boróka, a KÉPEZŐ ügyvezetője és művészeti vezetője közreműködésével. Az ArtKoffer egy művészeti bőrönd, tele csodákkal és meglepetésekkel. A foglalkozásokon olyan témákat dolgoznak fel egy-egy képzőművész életén keresztül, amelyekhez a gyerekek kapcsolódni tudnak, amely izgalmas, meghökkentő, vicces, inspiráló, tanulságos, de mindenekelőtt „művészi”. Az ArtKofferek hétköznapi témákat, kortárs problémákat járnak körül. Nem pusztán művészettörténeti ismereteket, hanem egyfajta látásmódot közvetítenek, miközben képességeket és készségeket fejlesztenek. A Kutatók Éjszakáján sorra kerülő foglalkozások egyike bemutatta Szinyei Merse Pál életét, alkotói életútját és hatását a magyar művészettörténetre, a kézműves foglalkozás során a résztvevők elkészíthették Szinyei egyik leghíresebb alkotását, egy térbeli léghajót. A másik foglalkozás Munkácsy Mihály életét és személyiségét járta körbe legismertebb és legjellemzőbb alkotásain keresztül, az alkotó éveinek kezdetétől egészen a végéig. A diákok az elméleti ismereteken kívül a kézműves foglalkozás keresztül izgalmas árverés részesei lehettek.

A János vitéz másképp – Zenés utazás Tündérországtól az Óriások földjéig című programon Windhager Ákos, az MMA MMKI tudományos munkatársa részvételével megpróbálták kideríteni, mi köze János vitéznek a környezetvédelemhez, Iluskának a fegyverkezési versenyhez, illetve milyen rokonság fűzi a János vitéz daljáték zeneszerzőjét, Kacsóh Pongrácot Bartók Bélához. Többek között kiderült, hogy mi történne, ha Iluska lenne a boszorkány, János vitéz pedig Harry Potter.

A délután során került megrendezésre a Legyél Te a hangadó! – Szinkronizációs játék a Fecsegő tipegők sztárjával című foglalkozás, amelyen a résztvevők bepillantást nyerhettek a szinkronizálás rejtelmeibe, és fültanúi voltak a színészek improvizálásának a Hild-villában kialakított „stúdióban”. A közönséget a Fecsegő tipegők – A vadon szaga című animációs alkotás egyik magyar hangja, Szokol Péter – Kiss Eszter színész, szinkronszínésszel kiegészülve – kalauzolta a mesterség világába, miközben maguk is Chuckie Finster és Angelica Pickles bőrébe bújhattak.

Szintén délután tartották meg a Kerülj képbe! – Fény/képezés kamera nélkül című programot, amelyen az érdeklődők Bácsi Róbert László MMA ösztöndíjas, André Kertész-nagydíjas, Munkácsi Márton-díjas fotóművésszel kipróbálták a fotogramtechnikát, amely először az avantgárd művészetben jelent meg; megismerkedtek a nagyítógép használatával, és fény derült arra is, hogy mit jelent a fotópapír fényérzékenysége.

Ezt követően a látogatók Örökké a Tiéd, Maria – Maria Callas és Aristotle Onassis szerelmi története levélszínház formájában című előadást hallgathatták meg. A programon részt vevők Maria Callas és Aristotle Onassis kabinjába „válthattak jegyet”, ahol a díva és az üzletember viszontagságos útja szelte a hullámokat. Az operaénekesnő halálának 45. évfordulójához kapcsolódva Bátor Anna Daniela MMA-ösztöndíjas és Ungvári Álmos adta elő a darabot.

A nap zárásaként az érdeklődők macedón táncházon vehettek részt a Vujicsics Együttes közreműködésével. A balkáni táncházmozgalom 1975-ben, röviddel a magyarországi után indult el. A program során a résztvevők viseletbemutató keretében megismerkedtek a női öltözékekkel, a kultúrával, a macedón lánctánccal, miközben jellegzetes sajtokat kóstolhattak. A táncokat Bólya Anna Mária, az MMA MMKI tudományos munkatársa vezette meghívott professzionális táncosokkal: Ábrahám Nóra MMA-ösztöndíjassal, Nagy Tímeával, a Magyar Táncművészeti Egyetem nemzetiségi táncoktatójával, Hanusz Zsuzsanna tánckutató-táncoktatóval, a pozsonyi Ifjú Szivek Táncegyüttes volt táncosával, valamint Horváth Mónikával, az Experidance Produkció volt táncosával.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle