MMA-MMKI embléma

Tisztelt Olvasó!

 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) nevében köszöntöm honlapunkon. Az MMA ismert célkitűzése, hogy művészetelméleti-módszertani intézetet működtessen a művészet elsődlegesen társadalmi relevanciájának, valamint a művészet elméleti összefüggéseinek tudományos igényű folyamatos vizsgálatára. Az MMKI tevékenységéről, kutatási eredményeiről, folyamatban lévő munkájáról és jövőbeni terveiről honlapunkon részletes információkat talál.

dr. habil. Kocsis Miklós
sk.

Művészeti osztály


Tömösvári Noémi

Falusi Márton PhD (1983) József Attila-, Gérecz Attila-, Nagy Gáspár-, Bella István-díjas, valamint Junior Prima Díjas költő, esszéista, a Hitel folyóirat szépirodalmi szerkesztője. Kortárs magyar irodalommal és jogbölcselettel foglalkozik. 2009−2013 között a Könyves Szövetség elnöke volt, 2012- 2015-ig az NKA Könyvkiadás Kollégiumának, 2016-tól az NKA Szépirodalmi Kollégiumnak kurátora.

 

 

Fehér Anikó

dr. habil. Fehér Anikó DLA (1957) karnagy, népzenekutató, szerkesztő. Korábban a Magyar Rádió népzenei szerkesztője, majd a Duna Televízió népművészeti szerkesztőségének nívódíjas vezetője volt. Számos dokumentumfilm, rádió és televízió műsor elkészítése fűződik nevéhez. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem óraadó oktatója. Gyakran tart előadást itthon és külföldön (Fülöp-szigetek, USA, Kína). Koncertek, zenei események műsorvezetője. A Nemzetközi Kodály Társaság igazgatósági tagja. Öt zenei témájú könyvet és számos szakcikket jegyez. A Népművészet Ifjú Mestere és a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjének tulajdonosa. 2016-ban a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán habilitált.

 

 

Pelle János

Prof. Dr. Vörös Győző (1972) ókorkutató-építész (ELTE és BME alumnus), kutatóprofesszor (Pápai Biblikus Egyetem, Jeruzsálem), kutatócsoportvezető-akadémikus, a Jordán Királyi Műemléki és Régészeti Hivatal Holt-tenger-parti projektigazgatója, a Mississippi Állami Egyetem kutatócsoportvezetője (Honorary Senior Research Fellow), a Magyar Állami Operaház díszlettervezője, a milánói Edizioni Terra Santa sorozatszerkesztője, etc. Ásatásvezető Egyiptomban (Théba: 1994−1998, Alexandria: 1998−2004), Cipruson (Paphos: 2004−2009) és Jordániában (Machaerus: 2009−), nyolc angol nyelvű ókortudományi akadémiai szakmonográfia szerzője. Nős, két gyermek édesapja, Makovecz Imre Corvin-láncának alkotói támogatottja (2002-2005), a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének kitüntetettje (2016). 

 

Gáspár Csaba László PhD, dr. habil.

Windhager Károly Ákos PhD (1975) összehasonlító irodalomtörténész, kultúrakutató, PR-szakértő, újságíró. Kutatási területei: mitológiatörténet; a szépirodalom, a komolyzene és a tömegkultúra kölcsönhatásai; valamint a művészet közéleti olvasatai. 2006 óta az Art's Harmony Összművészeti Társaság művészeti vezetője. Habilitációs tervezett témája Szokolay Sándor operáihoz kötődik.

 

 

Wesselényi - Garay Andor

dr. habil. Wesselényi-Garay Andor PhD 1969-ben született Szegeden. 1987-ben érettségizett a Budapesti Szent István Gimnáziumban. 1988-ban kezdte meg felsőfokú tanulmányait a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán. 1994-ben ugyanitt kapta meg Építészmérnöki Diplomáját kiváló minősítéssel. Diplomaterve a Magyar Építőművészek Szövetsége Diplomadíj Pályázatán III. díjat ért el. 1995-ben saját építészirodát alapított Osváth Gáborral GYÁR néven. A műhely tevékenysége felölelte az építészeti tervezői szakmagyakorlás teljes spektrumát, így az építészet, a belsőépítészet, a várostervezés és a design egyenlő súllyal szerepelt a portfólióban. 2001-től önálló irodát alapított W-G-A PSYCHODESIGN néven és érdeklődése az építészet elméletei oldala felé fordult. 2000 és 2009 között az Alaprajz című folyóirat külsős munkatársa, illetve tanácsadó testületének tagja, 2002-től az Atrium magazin építészeti főmunkatársa, 2006-tól 2009-ig pedig vezető szerkesztője. 2009 óta a Metszet c. folyóirat tanácsadó testületének tagja. Doktori fokozatát 2008-ban szerezte meg a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán summa cum laude minősítéssel. Értekezését az építészeti mimézis témaköréből írta. 2012-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Kara, Breuer Marcell Doktori Iskolájában. Ferencz István mellett társ-témavezetőként doktoranduszhallgatója Borbás Péter 2014-ben DLA fokozatott szerzett a MOMÉn. Közel háromszáz építészeti tárgyú cikk, esszé, kritika és tanulmány szerzője, amelyek az Atrium, az Alaprajz, a régi-új Magyar Építőművészet és a Metszet című folyóiratokban jelentek meg. Hivatkozásainak száma meghaladja a kilencvenet. 2009-ben a MODEM-ben rendezett, A mindenség modellje című kiállítás, 2010-ben pedig Ferencz Marcellel a 12. Nemzetközi Építészeti Kiállítás – la Biennale di Venezia – alkalmával a Magyar Pavilonba tervezett installáció kurátora. Az installáció 2011-ben a hg.hu által alapított Design Awardon finalistaként végzett. 2008 és 2011 között a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékén főiskolai-, 2011 és 2017 között a soproni Alkalmazott Művészeti Intézetében, 2018 óta a Metropolitan Egyetemen egyetemi docens. 2013 óta az MKE magyar- és idegen nyelvű kurzusain előadó a kortárs- és 20. századi építészet témaköreiben. 2012-ben jelent meg Bazsányi Sándorral közösen írt könyve a Kalligram gondozásában Kettős vakolás címmel. A kötet esszéi az építészet és az irodalom kapcsolatait vizsgálják.

 

 

 

- Megbízott kutatók -

 

Dr. habil. Kállai Ernő PhD.

dr. habil. Kállai Ernő PhD társadalomkutató a Szegedi Tudományegyetem tanára, az MTA TK Kisebbségkutató Intézetének munkatársa.  Kutatási területe a nemzeti és etnikai kisebbségek múltja és jelene, különösen tekintettel a roma közösségek társadalmi helyzetére, kultúrájára.  Az MMKI támogatásával a „Cigányzenészek múltja és jelene a magyar társadalomban" kutatási program megvalósítója.
 

 

 

Bán András

Bán András PhD (1951) Németh Lajos-díjas műkritikus, nyugalmazott egyetemi oktató. Kutatási területe: vizuális antropológia, fotótörténet. Legutóbbi önálló kötete: „A vizuális antropológia felé”. 
 

 

 

Bartusz-Dobosi László

Bartusz-Dobosi László (1971) Bertha Bulcsu-díjas és Faludi Ferenc Akadémia ösztöndíjas író, irodalomtörténész, az Irodalmi Páholy kulturális folyóirat alapító főszerkesztője 2006-2009 között. A Magyar Írószövetség, a Magyar Katolikus Újságíró Szövetség, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft és a Berzsenyi Dániel Irodalmi Társaság tagja. 
Tíz önálló, három szerkesztett kötetet és több száz publikációt jegyez különféle folyóiratokban, illetve antológiákban. A Magyar Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Írószövetség által szervezett konferenciák visszatérő előadója, irodalmi és művészeti estek, tárlatmegnyitások, s a Jókai Annáról készült „Ne féljetek” című portréfilm moderátora. 
Jelenleg középiskolai tanár Pécsett, és a PTE Irodalomtudományi intézetének doktorandusz hallgatója. Kutatási területe a kortárs magyar irodalom. 

 

 

 

Kiszeli Mária

Kiszely Mária (1949) belsőépítész, iparművész, művészeti menedzser. Az Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomáját követően a művészeti közéletnek az a területe érdekelte, ahol a kortárs iparművészek élethelyzetében tevőlegesen részt vállalhatott. Már az Iparművészeti Vállalatnál (1979-83), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületében (1993-97) és a Magyar Televízióban (1997-99) erre számos alkalma adódott. Közben tovább képezte magát, esztétikai (1973-76) és művészeti menedzseri (1996-99) oklevelet szerzett. Vezető szerepet töltött/tölt be művészeti szervezetekben ma is. 1997 óta megrendezésre kerülő Zsennyei Belsőépítész Találkozó megálmodója. A Magyar Belsőépítész Egyesület (2004) létrehozó/alapító és elnökségi tagja.  2014-ben megjelent, Magyar Belsőépítészet 1945-2012 könyv, szakszerkesztője, szaklektora.

 

 

Kovács Dániel Gábor

Kovács Dániel Gábor (1981) Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelem, az ELTE Társadalomtudományi Karán politikaelmélet, az ELTE Pedagógiai és Pszichológia Karán pedig történelemtanári diplomát szerzett. Több évig tanított, fő érdeklődési és kutatási területe a XX. századi magyar történelem. Drámaíróként több országos pályázaton ért el kiemelkedő eredményt, több színdarabját bemutatták, illetve megjelent két drámáskötete is.  

 

 

Pelle János

dr. Pelle János PhD történész, író, az irodalomtudomány kandidátusa.
1969 és 1974 az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar-francia szakos diplomát szerzett. 1974-1986 között a Kossuth Kiadóban,. 1986-1987 között a Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó Minerva szerkesztőségében dolgozott. 1992-1993 között a Kommentár szerkesztője, 1994-1996 között a 168 Óra főmunkatársa volt. 2001 és 2004 között a Heti Válasz, 2005-től 2011-ig a hvg.hu munkatársaként dolgozott. Francia és angol nyelvű könyveket fordított. Magyar zsidó irodalomtörténetet és az antiszemitizmus történetét tanítja az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen.
Francia irodalom- és művelődéstörténeti tárgyú könyvei jelentek meg  (Rousseau világa; 1981, Ész és szenvedély. Irodalom és filozófia a francia felvilágosodás korában; Casanova, avagy A 18. század egy kalandor szemével; Kossuth, Bp., 1987).  Történeti, irodalomtörténeti és szociológiai munkákat publikált  (Az utolsó vérvádak. Az etnikai gyűlölet és a politikai manipuláció kelet-európai történetéből, 1995, Antiszemitizmus és totalitarizmus, 1999, A gyűlölet vetése. A zsidótörvények és a magyar közvélemény, 1938-1944; 2001, A humorista. Tabi László és a zsidó humor 1945 után, 2013 Auschwitz magyar szemmel; 2016). Regényei: Lencse alatt, regény, 2003, Lelkek iránytűje. Dokumentumregény a szellemek világáról; 2018.
Szakértőként két dokumentumfilmben is közreműködött (Midőn a vér... vérvádak a holokauszt után, 1996 Kő a sírra. Az 1946-os miskolci népítéletek, 1997.)