MMA-MMKI embléma

Tisztelt Olvasó!

 

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMKI) nevében köszöntöm honlapunkon. Az MMA ismert célkitűzése, hogy művészetelméleti-módszertani intézetet működtessen a művészet elsődlegesen társadalmi relevanciájának, valamint a művészet elméleti összefüggéseinek tudományos igényű folyamatos vizsgálatára. Az MMKI tevékenységéről, kutatási eredményeiről, folyamatban lévő munkájáról és jövőbeni terveiről honlapunkon részletes információkat talál.

dr. habil. Kocsis Miklós
sk.

Hírek | Események


Újabb közös kutatás Nagy Barbara képzőművésszel

Nagy Barbara DLA képzőművésszel a korábbi sikeres kutatás eredményeként 2017. május 15-étől újabb 8 hónapos közös munkát kezdtünk meg „A rajz önállóvá válása, szerepe és lehetőségei a klasszikustól a kortárs rajzig" témakörben. A kutatásában többek között arra keresi a választ, hogy mi is jelent a rajz a kortárs művészetben? Hogyan tágul ki a rajz mozgástere a fehér papírlaptól az installációig vagy éppen az animációig és hogy meddig hívhatunk egy ilyen kitágított munkát rajznak?

Újabb közös kutatás Illés Barbara képzőművésszel

Illés Barbara képzőművésszel „A Magyarországon megjelenő roma festőművészek alkotótevékenysége a 2000-es évektől; kortárs civil csoportulásaik, egyéni munkásságuk a magyar művészetekhez való kapcsolódási pontok felkutatásával" témakörben 2016 őszén megkezdett kutatás folytatásaként 2017. május 1-től újabb 6 hónapos együttműködés indult el.

Művészet, tudomány, filozófia

Műhelybeszélgetés a Hild-villában

A művészet, a tudomány, a filozófia egymás nélkül nem létezhetnek. Mit mondanak egymásnak, mit értenek egymásból? E kérdéseket körbejárva tartott „Művészet, tudomány és filozófia" címmel projektindító műhelybeszélgetést az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

Bemutatták A felsőfokú művészeti képzés Magyarországon című könyvet

A felsőfokú művészeti képzés Magyarországon címmel megjelent a Fundamenta profunda könyvsorozat második kötete, amelyet május 29-én mutattak be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) székházában, a Hild-villában. A könyvbemutatót a mű egyik szerkesztője, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, illetve dr. habil. Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója tartotta.

Sikeres PR-brandek

Az Intézet 2017. május 16-án elindította sikeres kulturális PR-brandekről szóló műhelybeszélgetés sorozatát a Pesti Vigadóban.

A szervezők, a kultúra válságáról szóló jelentések idején is szeretnék megmutatni azokat a sikeres kulturális szereplőket, akik tudatosan alakítják át a magyar kultúra szerkezetét, arculatát, programját. A Concerto Budapest képviseletében Mesterházi Gabriella művészeti titkár, a Csiky Gergely Színház menedzsmentjéből pedig Fehér Euridiké mutatta be a kortárs kultúrafogyasztók által felvetett igényeket és a két intézmény arra adott válaszát.

Látogatás a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karára. Ruppert István dékán úr tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják, jelezték azonban, hogy az adatbázis összeállításához szükséges bizonyos dokumentumok időszakosan nem álltak rendelkezésükre, az egyetemi átszervezések, valamint a központi tanulmányi rendszer változásai okán.

Látogatás a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Kaposvári Egyetem Művészeti Karára. Hatos Pál dékán úr és Gálné Bierer Judit hivatalvezető asszony tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják, az adatbázis összeállításához szükséges dokumentumok rendelkezésükre állnak. A Felek továbbá kifejezték a jövőre irányuló kölcsönös együttműködési szándékukat, közös oktatási, kutatási területen is.

Látogatás a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe. U. Nagy Gábor intézetigazgató úr tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják, az adatbázis összeállításához szükséges dokumentumok rendelkezésükre állnak. Intézetigazgató úr átadott számos kiadványt, amelyek a végzett hallgatók munkásságát dokumentálják. A Felek továbbá kifejezték a jövőre irányuló kölcsönös együttműködési szándékukat.

Látogatás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára. Lakner Tamás dékán úr és Lengyel Péter dékánhelyettes úr tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják. A Felek továbbá kifejezték a jövőre irányuló kölcsönös együttműködési szándékukat további közös kutatások megvalósítása érdekében.

Fehér Anikó tudományos munkatársunk tevékenységei

2017. május 12-14-ig rendezték meg a hagyományos Győri Zenei Nevelési konferenciát. Ezen Fehér Anikó két előadást tartott:
A középiskolai szekcióban: Mi is az a népzene, a plenáris ülésen: Csodálatos népzene címmel.

A FolkMagazin 2017/2 számában megjelent Fehér Anikó írása Képzelt interjú Bartók Bélával címmel.

Iparművészeti és tervezőművészeti konferencia a Műcsarnokban

Május 4-én és 5-én Fogalmak és összefüggések az iparművészetben és tervezőművészetben címmel konferenciát rendezett az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMKI) a Műcsarnokban, az MMA intézményében a Nemzeti Szalon kiállítás-sorozat idei nagyszabású tárlatához kapcsolódóan.

A nagy érdeklődés övezte konferencia résztvevőit és vendégeit Kocsis Miklós, az MMKI megbízott igazgatója köszöntötte, és felhívta a figyelmet arra, hogy a program nemcsak színes és gazdag, hanem kellőképpen szellős is, ami azt jelentette, hogy lehetőség volt a vélemények cseréjére és ütköztetésére is a két nap során.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete „Sikeres új brandek

A műhelybeszélgetés-sorozat célja, hogy új kulturális brandeket mutasson be előadások, kerekasztal-beszélgetések és nyílt viták keretében, elmélyítve ezzel Magyarországon a kulturális PR-beszédmódot.

Első alkalommal vendégként köszönthetünk két sikeres, nagy hagyománnyal rendelkező, de napjainkban látványosan megújuló brandet, a Concerto Budapest Zenekart és a Csiky Gergely Színházat.

A PR-szakemberek által tartott bemutatkozó előadások után a beszélgetés szereplői az alábbi kérdésekre keresik a választ:

Hogyan határozza meg magát egy zenekar és egy színház a sajátos piaci környezetben? Melyek a legfontosabb teendői, ha brandet akar létrehozni?

A kultúra különböző területei hogyan hasznosítják a PR-t? Melyek a legfontosabb üzenetek a kulturális piacon? Hogyan épül fel egy kulturális szervezet saját brandje és miben különbözik a brand építés az üzleti szférában megszokott alapvető mechanizmusoktól?

Végül, megfogalmazható-e egy általános kulturális PR?

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.