Folytatódott a Könyvtári beszélgetések sorozat

2022. május. 25.

Könyvtári beszélgetések címmel tavasztól új tematikus beszélgetéssorozatot indított az MMA MMKI, amelynek a Pesti Vigadóban található MMA MMKI Digitalizációs Központ és Szakkönyvtár ad otthont. A május 19-i diskurzus témája a digitális művészet és a könyvtár találkozása volt, és arra kereste a választ, hogy mihez kezdhetünk a digitálisan született művészeti alkotásokkal? A beszélgetés célja volt, hogy a könyvtár és a digitálisan született és csak hálózaton létező művészeti alkotások kapcsolatát bemutassa és a felmerülő problémákat megvitassa.

A házigazda Szepesi Judit, az MMA MMKI könyvtárosa, akinek vendégei ezúttal a Digitális Bölcsészeti Központ (DBK) alapító tagjai, Bánki Zsolt István, a Nemzeti Levéltár munkatársa és Kalcsó Gyula, a Digitális Bölcsészeti Központ munkatársa voltak.

A központ egyik fontos feladata a médiaművészet gyűjteményi kezelésének kidolgozása, amely azok kialakítására, archiválására, szolgáltatására, valamint a jógyakorlatok közzétételére irányul. A digitálisan született művészeti alkotások kezelése alkalmával számos kérdés merül fel, amelyek megoldása sürgető. A közgyűjteményeket is elérte az információs technológia robbanásszerű változása, ezzel együtt bekerülnek az állományokba különböző típusú hagyatékok is, amelyeket kezelni, feldolgozni, illetve kereshetővé kell tenni, emellett fontos, hogy egy publikus felületen is szolgáltatva legyenek. Ezekben a hagyatékokban valóban mindenféle típus megtalálható a kézirattól a képi anyagon keresztül az elektronikus dokumentumig.

A beszélgetés során olyan kérdések merültek fel, minthogy mihez kezdjen a közgyűjteményi szakember a hálózati vizualizációkkal, amelyek nem kötődnek fizikai helyhez, alapvetően a virtuális térben léteznek, és bárki hozzájuk férhet az interneten? Hogyan lehet az ilyen műveket nyilvántartásba venni? Milyen új kihívásokat jelent a médiaművészeti adatok mentése, archiválása, megőrzése? Milyen szerzői jogi vonzataival találkozhatunk? Mindemellett kiderült az is, hogy mi az alapvető feladata a Digitális Bölcsészeti Központnak, milyen céllal jött létre, és milyen projekteket tartogatnak még a jövőre nézve.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle