Fókuszban a közösség

2023. március. 23.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet szervezésében március 22-én megrendezésre került az Essentia Artis ösztöndíjas kiállítás és programsorozat harmadik, „A közösség ereje” című tematikus napja a Pesti Vigadóban.


Az egész napos rendezvénysorozat A Mikrokozmosz nyomában című programmal indult, amelyen mini hangversennyel egybekötött interaktív előadáson vehettek részt az érdeklődők Zarándy Ákos zeneszerző, karvezető, zenetanár, az MMA művészeti ösztöndíjasa vezetésével. A programon fiatalokból álló új, 17 tagú vonószenekar szólaltatta meg a D-dúr skála-fantázia című darabot Mozart Kis éji zenéjének 1–2. tétele mellett. Előadónk a zene szeretetét népszerűsítő programjában megismertette a skálás darab alapkoncepcióját, mesélt a kompozíció pedagógiai céljairól, valamint arról, ő maga miért kötődik e klasszikus repertoárdarab előadásához.

Ezt követően a ZeneVarázslat Várnagy Andreával című programon a Négykezes zongorakoncert meghallgatása mellett feltárult a hangok mögött rejlő üzenet (Horgas Béla: Képzelni lehet... [vers]; Grieg: Reggeli hangulat [I. Peer Gynt-szvit, I. tétel]; Lackfi János: Lányok dala [vers]; Dvorak: c-moll szláv tánc; Lackfi János: Fiúk dala; Liszt Ferenc: Bölcsőtől a sírig, II. tétel; Őri István: Döbbenés [vers]; Chopin: a-moll keringő; Horgas Béla: Maszatos angyal [vers]; Ravel: Tündérkert [Lúdanyó meséi]; Grieg: A hegyi király barlangjában [I. Peer Gynt-szvit, IV. tétel]; Hamvas Béla: Isten tenyerén ébredtem [vers]; Pachelbel: Kánon; Weiner Leó: Rókatánc); valamint egy rövid szünet után bemutatásra került a Violin világa készségfejlesztő zenei társasjáték, amelyet Várnagy Andrea zongoraművész és Szalóczi Dániel költő fejlesztett ki. Egy pedagógiai segédeszköz, mely a kottaírást és -olvasást játékos formában teszi könnyebben elsajátíthatóvá a zenetanulóknak. Egy olyan eszköztár, amelynek segítségével a gyermeki figyelmet mesékkel és színes ötletekkel gazdagítva tanulhatjuk meg a szolfézs alapjait.

A Petőfi percei című előadáson a Déryné Társulat művészeinek közreműködésével életre kelt Petőfi Sándor költő. A Petőfi percei 40 évvel ezelőtt született Pozsonyban, Galán Géza rendezte, és játszotta több, mint hatszáz alkalommal világszerte. Rengeteg emberhez jutott el általa Petőfi sokszínű szelleme. Ezt a hagyományt örökül véve volt látható az előadás Havasi Péter főszereplésével, Janka Barnabás rendezésében, melynek célja: méltónak lenni a színész előd és a költőóriás örökségéhez.

Az Égből szállott dalimadár... – Magyar népzene gyerekeknek című zenés programon, amelyet Navratil Andrea és a Kobzos együttes előadásában hallgathatnak meg az érdeklődők, közreműködtek a keszthelyi Család Iskola tanárai és növendékei is. A madarakkal szárnyra kelve, mind több állatpajtást megénekelve bejártuk az egykor volt kerek hazát. Legkeletebbről, a történelmi Magyarország határain túlról indulva, onnan, ahol még a folyókat is Szeretnek hívják, eljutottunk napnyugatra a Dunán túlra (Somogy, Tolna, Zala, Vas, Veszprém m.), majd a Felföldre (Palócföld, Zoboralja), majd a nagy Alföldre, ott is a Tisza mentére (Szeged környéke), hogy aztán elidőzzünk Erdély szép tájain (Sóvidék, Gyergyó, Felcsík, Gyimes), végül kerek egy ég alatt megérkezzünk újra moldvai magyar testvéreinkhez, Moldvába.

A délután során két kerekasztal-beszélgetésre is sor került. Elsőként A láthatatlan Hamvas Béla című beszélgetésen Jász Attila, Győrffy Ákos és Weiner Sennyey Tibor írók járták körbe Hamvas Béla alakját, valamint „azt a bizonyos láthatatlan esszét”. Az Összetartozás – Út a magányból a közösség és a hit felé című kerekasztal-beszélgetésen pedig Elmer István író, a beszélgetés moderátora; valamint Dobszay-Meskó Ilona karmester, zeneszerző; Weiner Sennyey Tibor filológus, író, költő; és Szabó Barna zeneszerző azt próbálták kideríteni, hogyan és miért születik opera Hamvas Béla Karnevál című írásából? Milyen jelentősége van a mise komponálásának ma? Mekkora szerepet játszik a magány oldásában a közösség? Milyen menedéket nyújthat számunkra a zene, az irodalom és a hit? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk a beszélgetésből.

A nap zárásaként Bagdy Emőke pszichológus A közösség szerepe az életünkben című előadását hallgathatták meg a jelenlévők, amelyben kibontakozott az a szerveződési út, ami az együtt léttől, együttességtől a közösségig haladhat, mint közös célok, értékek, élmények, történések időben összeszövődő folyamata, a kötődés, összetartozás, szolidaritás kapcsolati hálózatában, szerepek szerint tagoló rendszerében a belső kapcsolati erőrendszer működésében (dinamikájában). Előadónk kiemelten foglalkozott az egzisztencia „beépített” konfliktusával: az autonómia és homonómia szükséglet libikókájával, az önállóság, valamint a kötődésben, szeretetben létezés egyidejű szükségletének problematikájával.

A 2023. március 2.–április 2. között zajló ESSENTIA ARTIS programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ:  www.essentiaartis.hu

A programokról a weboldal mellett a Papageno magazin különszámából tájékozódhat a közönség.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle