Fehér Anikó megbízott kutató írása a Folk Magazinban jelent meg. Három hang. Jitka Šuranská & Irén Lovász & Michal Elia Kamal: Three Voices.

2017. március. 22.

Indies Scope 2015. Dramaturg: Michal Schmidt

Három énekesnő, a cseh Jitka Šuranská, a magyar Lovász Irén és az iráni gyökerekkel rendelkező izraeli Michal Elia Kamal adott egy siekeres koncertet 2014 nyarán Namest nad Oslavouban a Cseh Folkünnep Fesztiválon (Festval Folk Holidays in Czeh Republic). A lemezen ennek a rendkivül magas szinvonalon rögzitett és tálalt változatát halljuk. Nem hiszem, hogy bármilyen stúdiómunka vagy utánéneklés hozzátehetett volna ehhez bármit is.


„A közös „hang", a közös gondolkodás pillanatok alatt ledöntötte a határokat és a vélemény különbségek is eltűntek" – mondja a cseh énekesnő.

Lovász Irén szerint a lemez igazi bizonyitéka a zene erejének. Interkulturális és interetnikus kommunikációról ir a boritón. Ez a szakmája, egyetemen tanitja, hogyan lehet ma értelmezni és használni a régen nem létezőt, a csak a hagyományban fennmaradót. Ráadásul itt határokon átivelve, kulturákat összekötve megy az átadás.

Biztos vagyok benne, hogy ha megfelelő reklámot kap, ez a lemez bárhol a világon megállja a helyét. Érdemes lenne a formációt élőben is meghallgatni, lehetőség kellene a szinpadra állitásukra.

Hisz felesleges szavak nélkül, népdalokkal mesélik el nekünk, mi is a globalizáció, a crossover, a fenntarthatóság. Ráadásul a gyakran hallott, elcsépelt szavakat itt nem értjük félre, hisz  a zene segiti megértésüket.

Mégpedig remek zene, olyan, ami nem múlik el nyomtalanul, megmarad a fülben és a szivben.

Bátor kezdeményezés három bátor nőtől, legyen bátorságunk meghallgatni!

Bővebb tartalom:
http://folkmagazin.hu/flipbook/index.php?file=mag15_5

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle