Elindult az MMA MMKI új építészeti előadás-sorozata, a Haza a kövekben I.

2019. szeptember. 30.

Szeptember 26-án a nagy népszerűségnek örvendő Haza a mélyben I-II. című építészeti előadás-sorozat folytatásaként vette kezdetét a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének legújabb sorozata, a Haza a kövekben I., amelynek szintén a FUGA Budapesti Építészeti Központ ad otthont.
Az előadások központi témája a modern és az organikus stílus fényében bemutatásra kerülő kortárs szlovákiai építészet, céljuk pedig – az előzményekhez hasonlóan – a határon túl élő magyar származású építészek életének és munkásságának alapos feltérképezése a szakma iránt érdeklődő célközönség előtt. Az estek házigazdája Wesselényi-Garay Andor építész, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.


Az őszi félév első előadója Jan Stempel építész volt, akinek visszatekintése eddigi életútjára azt a környezetet és viszonyokat igyekezett feltárni, amelyekben tervei és megvalósított projektjei születtek. Az életrajzi fordulópontokat is felvillantó bemutatkozás egészen a Stempel & Tesař iroda létrehozásáig és Jan Stempel ottani tevékenységééig, egy szóval napjainkig bezárólag járta körül az építész szakmai történetét fotókkal illusztrálva. Saját bevallása szerint építményeire visszatekintve semmin sem változtatna, házainak kivitelezése éppen úgy történt, ahogyan azt szerette volna. Az egyetemen való tanítás és a tervezőmunkák mellett még mindig jut ideje kisebb családi házak megépítésére, amely véleménye szerint a leginkább szerethető tevékenység.

, , , ,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle