Elhunyt Móricz-Sabján Simon, a szülőföld szerelmese

2023. január. 11.

Tragikus hirtelenséggel elhunyt Móricz-Sabján Simon fotóriporter, dokumentarista fotográfus, az MMA Művészeti Ösztöndíjprogram ösztöndíjas művésze december végén.


Móricz-Sabján Simon 2016-tól a Manager Magazin és a Világgazdaság főmunkatársaként dolgozott, egyik alapítótagja volt a Pictorial Collective hazai fotográfiai csoportnak. Ezen munkái mellett sok időt szánt a személyes anyagai elkészítésére, elsősorban az emberre és környezetére koncentrálva. Fényképei számos hazai és nemzetközi elismerésben részesültek, többek között a China International Press Photo Contest, a Pictures of the Year International (POYi) és az NPPA Best of Photojournalism pályázatain. A Magyar Sajtófotó Pályázaton az elmúlt 15 évben 43 alkalommal nyert díjat, közöttük háromszor a MÚOSZ Nagydíját és 6 alkalommal a Munkácsi Márton-díjat a legjobb kollekcióért is megkapta. Háromszor volt Pécsi József, illetve több alkalommal Nemzeti Kulturális Alap Fotóművészeti Ösztöndíjas, 2012-ben elnyerte a Budapest Fotográfiai Ösztöndíjat. 2013-ban Népszabadság-díjjal, 2015-ben Hemző Károly-díjjal ismerték el alkotásait, 2022-ben ő volt a Capa-nagydíj nyertese.

Ugyanebben az évben sikeresen pályázott a 3 év időtartamra szóló MMA Művészeti Ösztöndíjprogramra film- és fotóművészet kategóriában, és az alkotói munkájának céljaként tűzte ki, hogy egy fotóesszé keretében átfogó képet ad a személyes és a tágan értelmezhető szülőföldről, illetve dokumentálja a rohamléptekben változó társadalmat. Szakmai munkatervében kiemelte, hogy a magyar vidék mindig kiemelten fontos volt számára. Személyes anyagai döntő többsége a magyar vidék egy-egy, általa fontosnak tartott részével foglalkozott, aktuálisan ilyenek voltak a ”Sárvidék” és az “Ipszilonok”. 2010-ben kezdte el fényképezni a Sárvidék című hosszútávú projektjét, amelynek célja az alföldi földutak mentén élő családok és hétköznapjaik bemutatása volt. Először Csanytelekre utazott, ahol több családdal is megismerkedett, de szinte már családtagnak számított a csanyteleki Borsos családnál. A fotóesszé számos kiállításon szerepelt itthon és külföldön, de sosem érezte úgy, hogy ne folytatná.  2019 óta szélesebbre nyitott témákon keresztül foglalkozott a régióval, túllépve a Sárvidék című sorozaton. A régió fényképezése mellett a Szülőföld című fotóesszé és egy művészeti erejű fotográfiai album tenné teljessé az eddigi alkotói munkjátt. Úgy vélte, változó korban élünk, s a generációja által megismert otthon kép, a hagyományok és szokások dokumentálására a fotográfia egy kiváló eszköz. Úgy gondolta, hogy a Szülőföld tudja kiegészíteni és véglegessé tenni az eddigi terveket, túllépve a földutakon, túllépve a 20-40 képes sorozatokon, hogy megteremtődjön egy komplett anyag, illetve album a szülőföld jelentéséről, a vidéki életről, a lokalitásról és a helyhez kötődő érzelmekről. Vallotta, hogy a szülőföldbe ugyanúgy beletartoznak a világtól elzárt szegény kisfalvak, a zsáktelepülések, a nyüzsgő fürdővárosok és nagyvárosok. Az eddig inkább jellemző riportos, dokumentarista fényképezés után már sokkal inkább letisztult, konceptuális képekben gondolkodott, megőrizve a zsánerfotók erejét, de markánsabbá téve a portrékat, az emberábrázolást, a konkrét személy kiemelését, az élettapasztalatokkal, leírt idézetekkel és a szülőföld fontosságának megértésével. Ösztöndíjas alkotói munkájának végső céljaként fogalmazta meg, hogy munkáját egy fotókönyvben kiadhassa, és remélhetőleg több hazai és nemzetközi kiállításon bemutathassa. Tervezett könyvében komoly szerepet szánt a személyes történeteknek, a portréknak, a szereplők és a hátterük megismerésének, a kiindulópont így az elmúlt évek vidéki munkái voltak az Ipszilon házaktól a Sárvidékig.

Móricz-Sabján Simon 42 éves volt.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle