2017. 03. 22

Uram, ki műhelyedben egykor
formáltad a fazekasremeket,
első a mívességben, ki a sárnak
hajlandóságát ismered,
és tiltod a léleknélküli munkát,
kényszerűségből hozzád fordulok,
ne legyen a szép mindig éktelenné,
a míves mindig semmirevalóvá,
mikkel muszáj élnünk, ha nem leszünk,
csizmadiák, pékek, gombkötők,
fazekasok, építőmesterek,
fonók, szövők, kötélverők, kovácsok,
mert az elhibbant dolgok közt
magunk is elhibbanunk,
s akkor mivégre voltunk?!
– – – –
Éltünk mi úgy, hogy még a végrehajtó
is elsírta magát a semmi láttán,
és életünk mégsem volt dísztelen,
mert nem hittük, hogy vége a világnak.
(Kiss Anna: Fohász)
 

Augusztus 26-án délután nyitotta meg Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke azt a tárlatot, amely költői címével, költői felütésével (Kiss Anna verse) a jövőért jött létre, annak biztosítását tűzte ki célul.


Pedig a felületes belépő a múltat látja ott, egy terembe zsúfolva, falakra téve, szőnyegként leterítve és hívogató, párnás székek formájában. Ősi motívumok, régen használt tárgyak tűnnek elő, természetes anyagok kézzel formált átalakulásai. A köcsögök, kisbútorok, ruhaneműk ősanyáink világát vetítik elénk, nem is rossz ebbe beletemetkezni. Szintén a felületes szemlélőt idézem: de hát mi közünk nekünk ehhez? Mit kezdjünk ezzel mai, más léptékű világunkban?
A felületes szemlélődés után azonban hamar észrevesszük a „csavart" a kiállított tárgyakban. Nem feltétlenül eredeti a motívum, csak annak szépen továbbfejlesztett változata. A pásztorszerszám tartójában pontosan elfér a mobiltelefon. A míves köcsögöt, tálat a mosogatógépben is elmoshatjuk és elbírja a villanytűzhely melegét is.
A nemezruhák igaz, ősi technikával, kézzel gyúrva készültek, ám a városi nő ruhatárában a helyük, mégpedig a legizgalmasabb darabok között. A bőrtáska pontosan a testre simul, mert évszázados hagyománya van formálásának. És vannak olyan tárgyak, amelyek igazából semmire nem jók a hasznosságot tekintve, de jó kézbe venni őket, jó rájuk pillantani, mert emlékeket idéznek és jókedvet adnak.
Egyre nagyobb a sikere az ilyenfajta gondolkodásmódnak. Sokan szeretik az identitást mutató, valahova tartozásról szóló tárgyakat vagy kiegészítőket.

Jól emlékszem, az ilyen holmikat korábban idős mesterektől vásároltuk meg, nem kis utánjárással. Mostanában egyre több a kézműves vásár, ahol könnyebb megtalálni őket. Ám a készítők ott sem fiatalok.
Ezen a kiállításon kézműves szakiskolák tanulói mutatkoztak be. Több mint 20 éve kezdődött ez az oktatási forma, ma ért virágjába. Landgráf Katalin, az MMA rendes tagja, a kiállítás kurátora a „művészetben pácolás"-ról beszélt, arról, hogy ez több mint tanítás, de még a nevelésnek is felette áll. Együtt élnek a kultúrával, pontosabban benne élnek, aszerint gondolkodnak. Nem véletlen, hogy a kurátor Bartóknak azt a gondolatkörét említette köszöntőjében, amelyben a népdalnak a műzenébe való beépítéséről ír. Arról a bizonyos bartóki három útról, amelynek legmagasabb szintje az, amikor a népzene anyanyelvvé válik, a szerző sajátjává lesz, szinte észre sem veszi, ha használja. Így vannak ezzel ezek a fiatalok is, akik nemcsak készítik, de mindennapi életük részeként használják is ezeket az alkotásokat.
Fekete György megnyitójában felhívta figyelmünket az öröm gyógyító, fizikális hatást kiváltó tulajdonságára. Kékedi László, az MMA Népművészeti Tagozatának vezetője felkérte födijét, Nemcsák Károly színművészt, hogy olvassa fel Móra Ferenc egyik ideillő novelláját. Az eseményt szép keretbe foglalta az Óbudai Népzeneiskola diákjainak hangszeres-énekes-táncos bemutatója.
Él a népművészet? Válasz nincs, de éltetjük. Lehetőséget adunk a megmaradásra, továbbgondoljuk, továbbvisszük azzal, ha támogatjuk a fiatal népművészeket – iparművészeket, ha élünk a tárgyaikkal.
Mi se higgyük, hogy vége a világnak!
 
 
Kurátorok:

  • Barcsay Andrea, Békéscsaba
  • Horváth Andrea, Győr
  • Vetró Mihály, Nádudvar
  • Landgráf Katalin, Fót

 
A kiállítás megtekinthető a Pesti Vigadó – az MMA székháza – V. és VI. emeleti kiállítótermeiben. Mesterségbemutatók a kiállítás nyitvatartási ideje alatt, minden pénteken és szombaton 10-16 óráig.
 
Időpontok:

  • Szeptember 16-17. Győri Kovács  Margit  Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Iparművészeti Szakközépiskola és Szakiskola, Győr
  • Szeptember 23-24. Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, BékéscsabaFehér Anikó