Bemutatkozott az Életreform és a művészetek című projekt a Hild-villában

2022. február. 16.

 

Február végén egyeztetést tartanak az Életreform és a művészetek – az életreform gyökerű művészeti és társadalmi reformmozgalmak kibontakozás és nemzetközi recepciója a 20. század első felében című projektben résztvevő kollégák, amelynek keretében mindenki beszámol a saját részterületének kutatási eredményéről. Február 14-én ismertette a programot Németh András, az MTA doktora, az ELTE Neveléstudományi Intézet oktatója és a Történeti, Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoport vezetője az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) munkatársainak a Hild-villában.


A 2021-ben kezdődő tudományos projekt az ELTE PPK Elméleti-Történeti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoportjának 2004-ben induló, korábbi, több hazai és nemzetközi kutatási pályázat keretében megvalósuló eredményeire épül, és az MMA MMKI támogatja. Kapcsolódik azokhoz az 1990-es években kezdődő társadalomtörténeti orientációjú nemzetközi, kutatásokhoz, amelyek a modernizáció folyamatait vizsgálva feltárták azokat a társadalmi folyamatokat, amelyek keretében megjelentek a 19. század végére Európa nyugati régiójában és az Egyesült Államokban egyre dinamikusabban kiteljesedő modernizáció ellenes - a korszak művészeti és szellemi-filozófiai áramlataiban is erőteljesen érvényesülő civilizációkritikai mozgalmak. A Magyar Művészeti Akadémiával és az MMA MMKI -val kialakuló munkakapcsolatot a Műcsarnokban 2018. októberében megnyíló Rejtett történetek – az életreform és a művészetek kiállítás alapozta meg. A kiállítás tudományos koncepciójának kialakítását és gyakorlati kivitelezését a kutatócsoport vezetőkutatói és doktoranduszai végezték. A rendezvény középpontjában álló életreform mozgalom a múlt századforduló táján virágkorát élte az Osztrák-Magyar Monarchiában is. Fővárosaiban, Bécsben, Prágában és Budapesten és a régió nagyvárosaiban ekkor megjelenő fiatal írók, képzőművészek, zeneszerzők, filozófusok, természet- és társadalomtudósok gyakran maguk is követői, sőt terjesztői voltak a divatos önreform törekvéseknek és az azokhoz kapcsolódó különböző ezoterikus, gnosztikus üdvtanoknak, társadalmi reformutópiáknak.  A rendezvény 2019. január 15-16-án a Műcsarnokban nemzetközi konferenciával zárult. Az előadások 2020 januárjában jelentek meg angol nyelven, a magyar vonatkozású tanulmányok 2021-ban a Műcsarnok gondozásában kerültek kiadásra.

Az új 3 éves projekt célja az életreform mozgalom közép-európai fejlődésének, illetve a művészetekre, valamint a különböző szellemi áramlatokra, továbbá a korabeli társadalmi reformfolyamatokra gyakorolt hatásának vizsgálata a recepció, - illetve hálózatkutatás módszereivel. A vizsgálat középpontjában a mozgalom, mint szellemi áramlat terjedése, a korabeli társadalom különböző tereiben való megjelenése áll. Az életreform közép-európai recepciójának komparatisztikai elemzései kitérnek a korszak életreform gyökerű művészeti, társadalmi, illetve pedagógiai reformjainak és a magyar társadalomban is kibontakozó különböző orientációjú életreform ideológiák szélsőséges megnyilvánulásainak differenciált elemzésére is.

Németh András elmondta, a februári megbeszélés után, május 26-27. között rendezik meg az 5. művészetpedagógiai konferenciát, amelynek idei fő témái többek közt Az életreform és a művészetek - személyek, kapcsolatok, hatások, a Természet, természetesség, természetközeliség a művészet- és múzeumpedagógiában, Az életreform és reformpedagógia hatása a művészetpedagógiára és múzeumpedagógiára, A zene-, a képző-, és a táncművészet pedagógiai eszközei és módszerei, a Gyermekművészet egykor és ma, valamint a Művészeti-tudományos integrációs modellek. A jelentkezők a szakmai anyagokat február végéig tölthetik fel.

 

Németh András, az MTA doktora, az ELTE Neveléstudományi Intézet oktatója és a Történeti, Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoport vezetője és Vincze Beatrix az ELTE PPK Neveléstudományi Intézetének oktatója, a Történeti, Elméleti és Összehasonlító Pedagógiai Kutatócsoport tagja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle