Az MMA MMKI művészeti tanórákkal várja a diákokat

2020. november. 17.

Idén online módon kerül megrendezésre a Kutatók Éjszakája programsorozat, amely egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet évek óta rendkívüli művészeti programokkal készül az általános- és középiskolás osztályok részére.
November 27-én délelőtt rendhagyó módon YouTube-csatornánkon várjuk az osztályokat az alábbi programokkal: 


09.00-09.40 MOZGÁS ÉS KÉPZELET
ajánlott korosztály: általános iskola alsó tagozat

Modern táncóra Taba Benjamin táncművésszel, aki a kortárs tánc befogadását megkönnyítő művészeti módszerek kutatásával foglalkozik.
A játékos feladatok során a képzeletünk segít minket ahhoz, hogy testünkben mozdulat születhessen. A feladatok alatt nincs jó vagy rossz megoldás, mindenki a saját lehetőségei és képességei szerint oldja meg a feladványt, ami egy sajátos mozgáshoz vezet. A foglalkozás segít megismerni a testünket, egymásra figyelésre, és testtudatra tanít, és bevezet a tánc és a szabad mozgás világába.
Az órán való részvétel feltétele: egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógép, kivetítő és megfelelő tér szükséges a gyerekeknek, kezüket oldalra kinyújtva ne ütközzenek egymásba.

10.00-10.40 KÉPES KRÓNIKÁK, AVAGY HOGYAN KELTSÜK ÉLETRE A TÖRTÉNELMET MOBILTELEFONUNK SEGÍTSÉGÉVEL (RAJZOS TÖRTÉNELEMÓRA)
ajánlott korosztály: általános iskola felső tagozat, középiskola

Hogyan kerültek viking harcosok egy Szent István korát bemutató képregénybe? Vajon miért lett az egyik legvéresebb és legizgalmasabb negyven éve történelmünknek az első királyunk halála utáni időszak? Ki az a száműzött velencei nemes, aki később kétszer is magyar király lett? Hányan dolgoznak egy képregényen, mire kézbekerül, és hogyan készül?
Németh Levente grafikusművész előadásában bemutatjuk hogyan lehet egy képregénnyel és egy applikációval közelebb kerülni a magyar történelemhez.
Az órán való részvétel feltétele: egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógép és kivetítő.
November 19-ig történő tanári regisztráció esetén az előadásban bemutatott képregény egy példányát megküldünk minden érdeklődő osztály részére, hogy élőben is kipróbálhassák az előadás során bemutatott applikációt. A regisztrációkat a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címre várjuk az iskola pontos nevének és címének megjelölésével.

11.00-11.40 VERSET MONDANI MENŐ
ajánlott korosztály: középiskolai osztályok, egyetem

Különleges irodalomóra Takács Bence Ervin vers- és prózamondó előadóművész, televíziós műsorvezető tolmácsolásában, aki a következő kérdéseket intézi a diákokhoz:
„Voltál már szerelmes? Csak egy kicsit? Érezted úgy, hogy most valami megváltozik, de nem találod rá és hozzá a szavakat? Voltál már szomorú? Bántott már meg valaki? Vagy éppen rosszalkodtál már egy rendeset azokkal, akiket szeretsz? És még mindig nem találod hozzá a szavakat? Pedig...a szó veszélyes fegyver és vannak azok, akiknek a szó és szavaink forgatása, újragondolása és alkotása a hivatásuk, feladatuk egy életen át. Ők a költők, az írók, akik sokszor elírták már előlünk érzelmeinket, megírták már, hogy hogyan is érdemes szeretni, látni, elesni és felkelni, harcolni, mérgesnek lenni, üvölteni, vagy éppen csendben maradni. Ők azok, főleg a szellemi társulat tagjai, akik a mankóink. Minden időben. Mert általuk és velük leszünk többek, nekik köszönhetően nem kell mindent olvasni, mindent elolvasni, csak érteni és lapozni őket, műveiket.” Előadása során személyes példákkal mutatja be, hogy a sokszor kevésbé könnyedebb út, hogy vezethet el mindenkit egy magasabb dimenzióba az élet minden területén. Bemutatja, hogy aki ma verset mond, fejből, az nem bolond, hanem egy trendi és követendő figura, akár insta-sztár is lehet. Versekre fel, a versek által!
Az órán való részvétel feltétele: egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógép és kivetítő.

12.00-12.40 TÁNCOS UTAZÁS A DIÓTÖRŐVEL
ajánlott korosztály: általános iskola alsó tagozat

Windhager Ákos, művelődéstörténész mesés zeneelemzése Csajkovszkij: A diótörő című balettje alapján mutatja be, hogy a dallamok és azok foglalata: az egyes táncfajták szabadon felcserélhetők. Hallható majd induló és ugyanaz foxtrott táncként, később egy csodaszép keringő s annak tangóváltozata. A zenészek közreműködése révén játszva ismerhetik meg a gyerekek a táncokat, a ritmusokat és a hangszereket.
Az órán való részvétel feltétele: egy internetes kapcsolattal rendelkező számítógép és kivetítő.

Az előadások november 27-én itt érhetők el: https://www.youtube.com/playlist?list=PLF2JebFSRnTFTjUCi6y4eaZ0s6VRShCmc

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle