Az MMA MMKI is képviseltette magát a Savaria Filmszemlén

2023. május. 12.

Idén május 10-12. között rendezték meg a 10. Savaria Filmszemlét Szombathelyen, amelyen az elmúlt évekhez hasonlóan az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) is részt vett.


A filmszemle keretein belül május 11-én A művészet és média kapcsolatának változása a digitális kultúra világában címmel nagyszabású konferenciát szervezett a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint a Savaria Filmakadémia Egyesület. A rendezvény társszervezője az MMA MMKI mellett a Nemzeti Filmintézet, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Regionális Pedagógia Szolgáltató és Kutató Központ volt.

Napjainkban a digitális kultúra és a fizikai világ egyre jobban összefonódik. Kibővül a művészet, a média és a világ érzékelésének, valamint befolyásolásának lehetősége. Az információs társadalomban az egyik legfontosabb új képességünk, amit fejlesztenünk kell, a médiatudatosság, és az online bizalmi írástudás. A Savaria Filmszemle kreatív légkörében a tématerület legjelentősebb hazai kutatói előadásában az új médiákról, ezek lehetőségeiről, korlátairól, kihívásairól esett szó. Az előadásokban a szakemberek kitértek az uralkodó trendekre, a jó megoldásokra, és az etikai dilemmákra.  Amíg Aczél Petra, az NMHH Médiatudományi Intézet kutatásvezetője a tudatos médiamagatartás az online platformokon: kihívások és lehetőségek témában tartott értekezést, addig Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézet intézetvezetője a Gyermekvédelem a médiaszabályozásban címmel a digitális médiakörnyezet kihívásait ismertette. Mádl András az NMHH igazgatója a fiatalok médiafogyasztásáról beszélt. Somogyi Ákos, az NMHH főosztályvezetője  a médiatudatosság fejlesztéséről és eredményeiről számolt be,  Császár Miklós, az NMHH, Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ osztályvezetője pedig a médiatudatosság fejlesztéseinek eredményeit és a Bűvösvölgy projekt jelenét ismertette. Rab Árpád Szörény, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa az Emberi és mesterséges intelligencia, avagy a tudatosság jövője címmel tartott előadást, Kollarik Tamás a MOME megbízott oktatója a magyar filmipar trendjeire és kihívásaira tért ki.

Csáji László Koppány, az MMA MMKI igazgatója és Tamás Ildikó, az ELKH Néprajztudományi Intézet tudományos főmunkatársa a népművészet és a kortárs digitális média kapcsolatáról tartott közös előadást.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle