Az MMA MMKI igazgatója is előadást tartott a Honfoglalás és művészet című eseményen

2023. május. 18.

Május 18-án szervezték meg a Honfoglalás és művészet című előadássorozatot a kassai MaJel Rovás Központban, amelyen Csáji László Koppány, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója is részt vett előadóként.

Az előadássorozat főleg magyar és történelem szakos tanároknak szóló továbbképzés. A május 18-án, 14 órakor kezdődött négy előadás egyetlen nagyívű tematikába kapcsolódott: a honfoglalás irodalmi és zenei szempontú megközelítésébe. Az irodalom egyrészt jelenti a lovas nomádok hősénekeit, hosszú epikus költeményeit, eposzait, míg a magyar honfoglalás emlékezetével kapcsolatban Csáji László Koppánytól és Sudár Balázstól megtudhatták, hogyan változott a honfoglalásról alkotott kép és tudás az elmúlt évszázadokban, miként alakult és változott a honfoglalás képe a folklórban, illetve az elit kultúrában.

Csáji László Koppány egy monumentális nomád eposz, a kirgiz Manasz hőseposz elemzésével bepillantást nyújtott a szóbeli hagyomány és kollektív emlékezet egy emblematikus kulturális kincsének történeti és kulturális kontextusába, az eposzból is hallhattak részleteket. Kiderült az is, hogy milyen költői eszközöket használ az énekmondó specialista. Ez a sok száz, akár ezer éve szájhagyomány útján megőrzött eposz ablakot nyit a hajdani lovas nomád világra, élővé teszi szokásait, értékrendjét, gondolkodás módját. A honfoglalás lehetséges zenei világába Sudár Balázs engedett bepillantást az élőzenei részletekkel, de kiderült az is, hogy a kortárs magyar irodalom és a kísérleti régészet hogyan kapcsolódott egymáshoz. Ez utóbbi előadásban egy kitűnő és hiteles honfoglaláskori regény keletkezéstörténetét és az író kulisszatitkait is megismerhették - továbbá azt, hogy a kísérleti régészet mit adott az írónak a mű megírásakor.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle