Átadták a Hild-villát, az MMA MMKI székházát

2016. december. 22.

2016. december 20-án Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke átadta a felújított Hild-villa jelképes kulcsát dr. Kocsis Miklósnak, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatójának. A magyar klasszicista építészet kiemelkedő egyénisége, Hild József a villát a maga számára tervezte és építtette 1844-ben, s most teljes körűen, a modern kor igényeit és építészeti technológiáit is alkalmazva újult meg az épület – Kokas László építész, vezető tervező elképzelése alapján. Az átadáson Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Pokorni Zoltán Budapest XII. kerület polgármestere mondott beszédet.


Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár az átadó ünnepségen kiemelte: a villát építtető Hild József a magyar építészet egyik meghatározó egyénisége, így jelképes értékű, hogy egykori házába költözik az az intézet, amelynek feladata a társadalom és a művészet egymásra hatásának vizsgálata. Az MMA kiválóan képes összefogni az egész magyar művészeti életet, amely azonban akkor képes igazán kiteljesedni, ha nem hiányzik a befogadó oldal sem – mutatott rá az államtitkár, hozzátéve: ebben segíthet a kutatóintézet munkája.
Pokorni Zoltán polgármester emlékeztetett arra, hogy Hild Józseftől hat-hét épület is fennmaradt a XII. kerületben, közülük rövidesen egy másik villa is megújul a Budakeszi úton.
Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára még az átadó ünnepség előtt felidézte, hogy a Művészeti Akadémia 2012-ben kapta meg a magyar államtól a Hild-villa tulajdonjogát azzal a céllal, hogy ott hozhassa létre Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének új otthonát.
Kokas László vezető tervező beszámolója szerint a műemléki hatóságokkal történt egyeztetések után 2014-ben indulhatott meg a bővítéssel és parkrekonstrukcióval járó beruházás. A munkálatok során kiderült, hogy a villának nincsenek alapjai, így utólagos aláalapozásra és injektált szigetelésre volt szükség. Elmondta, az épület csekély mértékben bővült is, oly módon, hogy a villa hátsó oldalának kivágott falát hátrébb tolták, és egy új szárnnyal kötötték össze az épülettel. Hangsúlyozta: az épületben nincsenek radiátorok és más, a letisztult klasszicista jellegű belső tereket megtörő megoldások, helyette mindent a padlóba és a falakba rejtettek el. A cseresznyefa bútorok is az épülethez illeszkedően lettek készíttetve.
Székely-Gyökössy Szabolcs projektvezető tájékoztatta a sajtót, hogy a villa rekonstrukcióját és bővítését, az ingatlanon álló Svájci lak újjáépítését, valamint teljes körű kertrekonstrukciót magába foglaló projekt költségkerete 823 millió forint volt. A telken kívül eső utcán is fásítottak, s a telekhatárokon lévő kerítéseket is rendbehozták. Mint kiemelte, az épület hűtését-fűtését geotermikus energiával, az öntözést pedig esővízzel és ásott kútból biztosítják.
Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója arról számolt be, hogy a két épület összterülete a bővítéssel és pincebeépítéssel együtt mintegy 600 négyzetmétert tesz ki.
A megújult Hild-villa kutatószobáival, könyvtárával és egyéb tereivel 2017 januárjától már a kutatókat és az intézet programjait szolgálja.

A Hild-villa díszkulcsát Katona Katalin ötvösművész, az MMA rendes tagja, a dísztokot Molnár Imre bőrműves iparművész, az MMA levelező tagja készítette.
Az épületről és a kivitelezésről további információk az itt letölthető sajtóanyagban, valamint a felújítást nyomon követő Hild-villa oldalon találhatók.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle