Ablakok : köztéri installáció tervek Debrecen lakótelepi részein

2019. december. 11.

Örömmel tudatjuk, hogy a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet támogatásával 2019. tavaszán megrendezett ABLAKOK Alkotóhét Kiadványa megjelent a Debreceni Egyetemi Kiadó webshopjában.

Az Építészmérnöki Tanszék hagyományteremtő jelleggel 2019. tavaszán alkotóhetet szervezett az alap- és mesterképzésben építészetet tanuló hallgatóknak. Az alkotóhét a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ szeptemberben nyíló PANEL című kiállításához kapcsolódott. A kiállítással párhuzamosan valósult meg a város három kiemelt lakótelepén egy-egy köztéri installáció kibontott panel-ablakokból. Az alkotóhét keretében a hallgatók a meghívott témavezetők irányításával erre a három installációra adtak tervjavaslatot, melyek közül szakmai zsűri választotta ki a megvalósításra leginkább alkalmasat.


“Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a két lépcsős építész képzés mindkét szakán (alap és mester) kiemelten fontosnak tartjuk a valós projektek jelenlétét. Ez alatt egyrészt valós építészeti problémákra adott valós elméleti válaszokat értünk, másrészt olyan feladatokat, amelyek elvégzése után a hallgatói tervek valamilyen formában, részben vagy akár egészben is megvalósulhatnak, ideális esetben a hallgatók részvételével. A megvalósításban való közös munkavégzésnek az építészeti beruházás folyamatának-koncepció, tervezés, megvalósítás-modellezése mellett közösségépítő szerepe is van és természetesen egymástól is sokat tanulhatnak a résztvevők, különösen annak fényében, hogy ezen projektek nem csak egy-egy évfolyam részvételével zajlanak, hanem vegyesen vannak jelen a tanulmányaik kezdetén lévők és végzősök is. Ezen szempontok kiemelt figyelembevételére adott lehetőséget az idei félévben, hagyományteremtő jelleggel először megszervezett alkotóheti egy hetes workshop, mely reményeink szerint a későbbiekben évente kerülne megrendezésre.”

A Kiadvány a Debreceni Egyetemi Kiadó webshopjából megrendelhető, vagy elektronikus formában (pdf dokumentumként) ingyenesen letölthető az alábbi linken keresztül: https://dupress.unideb.hu/termek/ablakok-e-konyv/

,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle