ABLAKOK alkotóhét

2019. április. 03.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszéke alkotóhetet szervezett az alap és mesterképzésben építészetet tanuló hallgatóknak. Az alkotóhét a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ augusztusban nyíló PANEL című kiállításához kapcsolódott. A kiállítással párhuzamosan valósul meg a város három kiválasztott lakótelepén egy-egy köztéri installáció kibontott panel-ablakok felhasználásával. Az alkotóhét keretében a hallgatók meghívott csoportvezetők irányításával erre a három installációra adtak terv javaslatot, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a megvalósításra leginkább alkalmasakat.
A meghívott csoportvezetők az építészet és képzőművészet területén dolgozó alkotók voltak, kiválasztásuknál fontos szempont volt az alkotói sokszínűség, hogy a hallgatók gyakorlat közben tapasztalhassák a kreatív alkotómunka heterogenitását, ahol egy-egy feltevésre számos - akár jelentősen eltérő - helyes válasz is adható.


Az alkotóhét a MODEM földszinti előterében zajlott, itt jött létre az egyhetes ideiglenes műhelytér, ezzel aktivitással megtöltve az intézményt. Az egyhetes intenzív munka során a 10 csoport többféle megközelítés mentén elemezte a három tervezési helyszínt, amelyek a Tócóskert, Újkert és Vénkert lakótelepek egy-egy kijelölt szabad, zöld területein voltak. A csoportvezetők témafelvetései és a hallgatók elképzelései mentén különböző szempontok alapján kezdődött a javaslatok megfogalmazása, mely a hét közepén tartott közbenső bemutatót követően péntekre eredményezett végleges ötleteket. A csoportok szereplőinek látásmódja alapján szociológiai, képzőművészeti, építészeti, társadalmi fókuszokkal elkészült munkák születtek.
A szakmai zsűri az elkészült tervek, makettek mindegyikét izgalmas felvetésnek tekintette, a megvalósításra kiválasztott javaslatok véglegesítése további munkát igényel a készítőkkel, a tanszékkel és a MODEM munkatársaival közösen. Az elmúlt hét sikerét, a hallgatók lelkesedését, a létrejött munkák összetettségét és eredményét látva fontosnak érezzük, hogy rendszeres jelleggel tudjunk hasonló rendezvényeket szervezni.

Az ABLAKOK alkotóhét a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani
Kutatóintézete (MMA MMKI) támogatásával valósult meg.

A meghívott csoportvezetők: Albert Ádám képzőművész, Augusztinyi Fruzsina építész, ifj. Ficzek Ferenc képzőművész, Győrffy Zoltán építész, Kuti László képzőművész, Molnár Dóra Eszter képzőművész, Pettendi Szabó Péter képzőművész, Vági János építész, Vincze Ottó képzőművész, PRTZN Architecture Hory Gergely, Major Zoltán, Müllner Péter építészek

A felkért szakmai zsűri tagjai:
Balázs Zoltán tervezőgrafikus, képzőművész, a nagyváradi Művészeti Tanszék vezetője
Bán Ferenc Kossuth-díjas építész, a tanszék egykori oktatója, a Nemzet Művésze, az MMA rendes tagja
Golda János Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja
Kovács Péter Ybl-díjas építész, egyetemi docens, a tanszék oktatója
Süli-Zakar Szabolcs képzőművész, a MODEM kurátora

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle