A kutatóintézet legújabb kiadványa a klímaváltozás hatásai és a művészetek kapcsolatát tárgyalja

2021. június. 03.

Májusban jelent meg a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet legújabb elektronikus kiadványa, a Méregzöld – A természet mint művészet(elmélet)i probléma, amely az azonos címmel megrendezésre került 2019-es konferencia előadásai alapján íródott tanulmányokat tartalmazza: ezen belül Wesselényi-Garay Andor, Erhardt Gábor, Békés Márton, Windhager Ákos, Falusi Márton, Smid Róbert és Hörcher Ferenc tanulmányát olvashatjuk benne.


A konferencia, majd az ebből készült kötet alapfelvetése szerint az ökológiai apokalipszis elkerülhetetlensége, a klímaváltozás visszafordíthatatlansága és bolygónk erőforrásainak kimerítése a melankóliának és a passzivitásnak mint kortárs esztétikai diszpozícióknak eminens kiváltó okaivá váltak. A művészetek azzal reagáltak a jelen ökológiai krízisére, hogy elgondolkodtatnak a természetről alkotott képünk, a természetről való gondolkodásunk alapvető rutinjairól. A transzdiszciplináris párbeszéd ezért olyan berögzült gyakorlatokat kezdett el tematizálni, mint hogy feltétlenül egy (katasztrófa)narratívát kell-e adni annak a műnek, amely a jelenkor természeti folyamatait akarja kommunikálni az irodalmi nyilvánosság számára; hogy mit kezdhet a művészet- és kultúraelmélet olyan fogalmakkal, mint a „mélyidő”, az „antropocén” vagy a „fajtörténet”, amelyeket az úgynevezett hard sciencesből importált látszólag problémamentesen; hogy mennyiben lehet a természet érintetlenségéről beszélni akkor, amikor már a talaj összetételére is – amelyből és amelyre építkezünk – kimutatható hatással bír a hulladéktermelésünk.
A kötet alapjául szolgáló konferencia célja az volt, hogy kövesse az ökológiai gondolkodás (pl. Timothy Morton, Timothy Clark, Dipesh Chakrabarty, Eva Horn, Benjamin Bühler stb.) azon célkitűzését, amely szerint a természethez való viszonyulásunk mélyrétegeibe hatolva azokat a fogalmakat és rutinokat érdemes vizsgálni, amelyeket elsődlegesen aktivizálunk, valahányszor kísérletet teszünk az ökológiai krízis és katasztrófa megértésére. A hívószavakat pedig négy bináris oppozíció alkotta: külső-belső; ökonómia-ökológia; mennyiség-minőség; valamint illeszkedés-alkalmazkodás.

A kötetet ITT olvashatják el az érdeklődők.

,

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle