A költészet napja Beregszászon

2016. április. 12.

Április 11-én a Magyar Művészeti Akadémia delegációjának résztvételével tartotta szavalással egybekötött köl­tészetnapi rendezvényét a Pro Cultura Sub­car­pa­thi­ca civilszervezet Beregszász főterén, a református templom és a Rákóczi-főiskola előtt. Az eseményre több kárpátaljai magyar iskolából érkeztek diákok és tanárok azzal a céllal, hogy településük képviseletében közösen elszavalják Szabó Lőrinc, Biztató a tavaszban című versét.


A rendezvényt Kudlotyák Krisztina, a Pro Cultura Sub­car­pathica igazgatónője nyitotta meg. A vendégek köszöntője után dr. Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola rektor asszonya szólt a résztvevőkhöz. Elmondása szerint nem véletlen, hogy József Attilát születésének napját választották a költészet napjának. A kommunizmus idején az akkori hatalom nem engedte, hogy a magyarság megtartsa keresztény vagy nemzeti ünnepeit, de József Attila az iskolai tananyagban proletárköltőként szerepelt, így az akkori politikai rendszer megengedte, hogy Kárpátalján a költő születésnapját (és ily módon a költészet napját is) évtizedeken keresztül egyetlen magyar ünnepként, de megtarthatta Kárpátalja magyarsága. „Nekünk, magyaroknak a vers több mint más nemzetnek" – fogalmazott dr. Orosz Ildikó, majd elmondta, hogy a versekben ott vannak erkölcsi tanításaink, útmutatóink, filozófiánk, ez az, ami segíti a magyarságot – legyen bárhol a világban –, hogy egy-egy fájdalmát, örömét elmondhassa. „A versekben a magyar nép lelke, sorsa van benne" – mondta a főiskola rektor asszonya. Egyúttal örömét fejezte ki az iránt, hogy Kárpátalján olyan pedagógusok vannak, akik fontosnak tartják, hogy a diákok verset tanuljanak, verset szavaljanak egy-egy ilyen alkalom kapcsán együtt is.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára beszédében a vers jelentőségéről beszélt. Elmondta, hogy semmi sem tudja jobban, erőteljesebben kifejezni bánatot, örömöt, magányt, mint a vers. „Ne felejtsük el énekhez kötni a verset… Ne felejtsük el írni a verset" – mondta a főtitkár, majd arra buzdította a fiatal írótehetségeket, hogy ne habozzanak írni, ne habozzanak segítséget kérni tanáraiktól a vers írásához, hiszen minden jelentős író és költő iskolából indult. „Ameddig értjük a verseket, addig bírjuk a magyar nyelvet" – hangsúlyozta Kucsera Tamás Gergely, aki szerint ez érv amellett, hogy verseket olvassunk, verseket írjunk.

A köszöntők után Mónus Dóra, a Rákóczi-főiskola hallgatója, színjátszó körének tagja szavalta el Beregszász főterén összegyűlt több száz diákkal együtt Szabó Lőrinc, Biztató a tavaszban című versét. Szabó Lőrinc verse után Sáradi Bence szavalt, majd őt a Credo és az Almanach verséneklő együttesek követték. Közben a színpad előtt hagyott Szabó Lőrinc portrét a diákok aláírhatták.

A fellépők után egészen délután 15 óráig a színpadot bárki igénybe vehette, hogy elszavalja, felolvassa kedvenc versét.

A rendezvényen jelen volt még Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia Nemzetközi és Határon Túli ügyek főosztályának vezetője, Tömösvári Noémi, a MMA Kutatóintézetének titkárságvezetője, valamint Gara Katalin beregszászi magyar konzul.

Ünnepi műsorral emlékeztek meg a magyar költészet napjáról a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán is, az intézmény Esztergom termében. A rendezvény első részében a magyar szakos hallgatók irodalmi összeállítását hallhatták a jelenlévők, folytatásként pedig a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárának előadása következett.

„A szavak és az eszmék meg tudják változtatni a világot" – hangoztak Deák Dániel angol szakos hallgató szavai, aki irodalomtanárt játszva a költészet helyes értelmezésére okította a jelenlévőket. Ezt követően a forgatókönyv szerkesztőivel, Mónus Dóra és Zsell Diána hallgatókkal együtt József Attilát idézték kortárs alkotásokkal karöltve. A versek a költészet olyan témáit ragadták meg, mint a szerelem, a hazaszeretet és az istenkeresés.

Az MMA főtitkára, Kucsera Tamás Gergely előadásában a művészetelméleti és társadalomtörténeti áttekintést adott a jelenlévőknek. Szavain keresztül lehetőség nyílt bepillantást nyerni a magyar oktatásrendszerek és kulturális intézmények változásainak folyamataiba. Az előadó a kortárs költészettel való megismerkedést javasolta, hiszen így az irodalomkedvelők a közelmúlt eszmeiségét verskeretű szemüvegen keresztül értelmezhetik.

Forrás: Kárpátalja.ma

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle