A KAFF-on mutatták be a Magyar producerek I. című kötetet

2021. augusztus. 17.

Augusztus 13-án a XV. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon mutatta be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) Documenta Artis sorozatának újabb kötetét a szerkesztő Kollarik Tamás.

A könyvben 20 kortárs alkotó szólal meg, akik a filmgyártás intézményi, szabályozási és egyéb fontos területeit is érintették és olyan kérdésekre keresték közösen a válaszokat, hogy mi a producer feladata, művész-e a producer, illetve milyen esélyei és lehetőségei vannak a koprodukcióknak? Az interjúkat Barkóczi Janka, Soós Tamás és Vincze Zsuzsanna készítette.

A  kecskeméti Hirös Agórában tartott könyvbemutatón részt vett a házigazda Mikulás Ferenc Balázs Béla-díjas, Magyar Örökség díjas forgatókönyvíró, producer, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje, a KAFF igazgatója, Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas producer, jogász, egyetemi oktató, filmrendező, a kötet szerkesztője, Hábermann Jenő Kálmán Balázs Béla-díjas magyar filmproducer, illetve Kocsis Miklós az MMA MMKI igazgatója.

Kocsis Miklós a kutatóintézet gondozásában megjelenő filmszakmai kiadványokkal kapcsolatban elmondta, korábban a Fundamenta profunda elméleti megalapozó kötetek keretében jelent meg az Animációs körkép című kötet, amely a magyar animáció oktatási, intézményi és pályázati lehetőségeit járta körbe, illetve a Mozgókép és paragrafusok, amely a filmgyártás intézményi és szabályozási kérdéseivel foglalkozott. Az Intézet Documenta Artis kötetei között látott napvilágot a Magyar forgatókönyvírók I. és a Magyar animációs alkotók I. interjú-könyvek, amelyekben kortárs alkotók szakmai, de az oktatás számára is felhasználható módon beszélnek szakmájuk szerepéről, helyzetéről, a magyar mozgókép jelenéről és jövőjéről.

A Magyar producerek I. című kiadványnak célja, hogy a magyar mozgókép kortárs alkotóinak gondolatait, meglátásit megőrizze.

A kötet hamarosan kapható az Írók Boltjában.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle