1956 visszhangjai – konferencia Kanadában

2016. október. 25.

Windhager Ákos tudományos munkatárs az MMA MMKI képviseletében tartott előadást az University of Alberta közép-európai kutatásokkal foglalkozó Wirth Institute által szervezett „1956 visszhangjai" című nemzetközi tudományos konferencián. A kutató az 1956-os forradalom zenei emlékezetét mutatta be úgy a felhasznált motívumok kétélűsége, mint a többszörösen befolyásolt befogadás-történet szempontjából.


A konferencia számos korábban tabunak számító kérdéskört feszegetett, valamint eddig biztosnak hitt értelmezéseket kérdőjelezett meg. Anna Porter, vezető kanadai íróasszony és irodalomtörténész összegezte a kanadai magyar irodalom szomorú 1956-os tanulságait. Georg Kastner, az Andrássy Egyetem dékánja a magyar forradalom és az ENSZ kapcsolatát elemezte igen kritikusan. Balogh Lídia, az MTA kutatója, roma asszonyok az idehaza egyáltalán nem ismert forradalmi szerepvállalását ismertette. A forradalmi emlékművek kapcsán éleshangú emlékezetpolitikai kérdéseket vetett fel több előadó is, így pl. a Jakub Zarzycki és Katona Csaba. Az emlékezetpolitikát a kanadai emigránsok identitása szempontjából tárgyalta Vass Ágnes, a Corvinus Egyetem oktatója.
Ardelle Ries, a University of Alberta karvezetés oktatója, és a Kanadai Kodály Társaság vezetője a Kodály-koncepció kanadai helyzetéről beszélt, kiemelve a zenetanulás során lejátszódó identifikációs jelenségeket. Zipernovszky Kornél, a világhírű dzsessz-kutató pedig az emigráns magyar zenekar, a Philharmonia Hungarica történetét tárta a hallgatók elé, azzal a szomorú következtetéssel, hogy ez a világszínvonalú együttes a mai napig nem kapta meg a kellő elismerést.
A magyar forradalom mintaértékű kísérlet volt Maó Ce-tung számára, és ennek fényében indította el a kulturális forradalmat – mutatta ki Kelemen Zoltán és Sárvári Balázs, a Corvinus Egyetem két oktatója. Ugyancsak a forradalom gazdasági jelentőségéről beszélt Szijártó Norbert kutató. Mintaértékűnek bizonyult a forradalom a liberális jogok ikonizációjában is, ahogy Andrea Chandler, a Carleton University oktatója tárta fel.
Joseph F. Patrouch professzor, a Wirth Institute igazgató elmondta, hogy a konferencia célja az volt, hogy a forradalom számos eddig fedett olvasatát felvessék. Az egyes előadások ennek fényében rámutattak arra, ahogy 1956 a mikrotörténeti síktól a művészeti régión át egészen a közgondolkodás regisztereiig milyen gazdag örökséget hagyott.

Iratkozzon fel legújabb híreinkért!
magnifiermenuchevron-down-circle