Események

Barkóczi Janka Ezerszemű filmhíradó című könyvének bemutatója

Barkóczi Janka Ezerszemű filmhíradó című könyvének bemutatója

Barkóczi Janka: Ezerszemű filmhíradó
Az Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat legújabb kötete
 
A kötet bemutatja a hazai filmhíradók fejlődésének kezdeteit, az 1931-1944 között Magyar Világhíradó címmel forgalmazott mozgóképek intézményi hátterét, formai és tartalmi sajátosságait – jelezve ezzel a korabeli médiatörténet néhány fontos állomását.
 
A kötetet a Szerzővel közösen Kucsera Tamás Gergely az MMA főtitkára és Kocsis Miklós az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója mutatja be.
 
Időpont:         2017. július 4. (kedd) 14 óra
Helyszín:        Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
                        (1121Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát kérjük 2017. július 3-ig jelezze a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen.

Újabb közös kutatás Nagy Barbara, képzőművésszel

Újabb közös kutatás Nagy Barbara, képzőművésszel

Nagy Barbara DLA, képzőművésszel a korábbi sikeres kutatás eredményeként 2017. május 15-étől újabb 8 hónapos közös munkát kezdtünk meg „A rajz önállóvá válása, szerepe és lehetőségei a klasszikustól a kortárs rajzig" témakörben. A kutatásában többek között arra keresi a választ, hogy mi is jelent a rajz a kortárs művészetben? Hogyan tágul ki a rajz mozgástere a fehér papírlaptól az installációig vagy éppen az animációig és hogy meddig hívhatunk egy ilyen kitágított munkát rajznak?

Újabb közös kutatás Illés Barbara, képzőművésszel

Újabb közös kutatás Illés Barbara, képzőművésszel

Illés Barbara, képzőművésszel „A Magyarországon megjelenő roma festőművészek alkotótevékenysége a 2000-es évektől; kortárs civil csoportulásaik, egyéni munkásságuk a magyar művészetekhez való kapcsolódási pontok felkutatásával" témakörben 2016 őszén megkezdett kutatás folytatásaként 2017. május 1-től újabb 6 hónapos együttműködés indult el.

Művészet, tudomány, filozófia

Művészet, tudomány, filozófia

Műhelybeszélgetés a Hild-villában

A művészet, a tudomány, a filozófia egymás nélkül nem létezhetnek. Mit mondanak egymásnak, mit értenek egymásból? E kérdéseket körbejárva tartott „Művészet, tudomány és filozófia" címmel projektindító műhelybeszélgetést az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.

Bemutatták A felsőfokú művészeti képzés Magyarországon című könyvet

Bemutatták A felsőfokú művészeti képzés Magyarországon című könyvet

A felsőfokú művészeti képzés Magyarországon címmel megjelent a Fundamenta profunda könyvsorozat második kötete, amelyet május 29-én mutattak be az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) székházában, a Hild-villában. A könyvbemutatót a mű egyik szerkesztője, dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára, illetve dr. habil. Kocsis Miklós, a kutatóintézet igazgatója tartotta.

Sikeres PR-brandek

Sikeres PR-brandek

Az Intézet 2017. május 16-án elindította sikeres kulturális PR-brandekről szóló műhelybeszélgetés sorozatát a Pesti Vigadóban.
A szervezők, a kultúra válságáról szóló jelentések idején is szeretnék megmutatni azokat a sikeres kulturális szereplőket, akik tudatosan alakítják át a magyar kultúra szerkezetét, arculatát, programját. A Concerto Budapest képviseletében Mesterházi Gabriella művészeti titkár, a Csíky Gergely Színház menedzsmentjéből pedig Fehér Euridiké mutatta be a kortárs kultúrafogyasztók által felvetett igényeket és a két intézmény arra adott válaszát.

Látogatás Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán

Látogatás Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Széchenyi István Egyetem Művészeti Karára. Ruppert István dékán úr tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják, jelezték azonban, hogy az adatbázis összeállításához szükséges bizonyos dokumentumok időszakosan nem álltak rendelkezésükre, az egyetemi átszervezések, valamint a központi tanulmányi rendszer változásai okán.
 
 

Látogatás a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán

Látogatás a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Kaposvári Egyetem Művészeti Karára. Hatos Pál dékán úr és Gálné Bierer Judit hivatalvezető asszony tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják, az adatbázis összeállításához szükséges dokumentumok rendelkezésükre állnak. A Felek továbbá kifejezték a jövőre irányuló kölcsönös együttműködési szándékukat, közös oktatási, kutatási területen is.

Látogatás a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében

Látogatás a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Soproni Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetébe. U. Nagy Gábor intézetigazgató úr tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják, az adatbázis összeállításához szükséges dokumentumok rendelkezésükre állnak. Intézetigazgató úr átadott számos kiadványt, amelyek a végzett hallgatók munkásságát dokumentálják. A Felek továbbá kifejezték a jövőre irányuló kölcsönös együttműködési szándékukat.

Látogatás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán

Látogatás a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán

Az Intézet és a művészeti felsőoktatási intézmények között 2016 decemberében indult közös projekt záró időpontjának közeledtére tekintettel 2017. május 17-én Kocsis Miklós és Havasi Bianka az Intézet képviseletében ellátogatott a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karára. Lakner Tamás dékán úr és Lengyel Péter dékánhelyettes úr tájékoztatta az Intézet képviselőit, hogy a közös projekt kapcsán rájuk háruló feladatot határidőn belül teljesíteni tudják. A Felek továbbá kifejezték a jövőre irányuló kölcsönös együttműködési szándékukat további közös kutatások megvalósítása érdekében.

Fehér Anikó tudományos munkatársunk tevékenységei

Fehér Anikó tudományos munkatársunk tevékenységei

2017. május 12-14-ig rendezték meg a hagyományos Győri Zenei Nevelési konferenciát. Ezen Fehér Anikó két előadást tartott:
A középiskolai szekcióban: Mi is az a népzene, a plenáris ülésen: Csodálatos népzene címmel.
 
A FolkMagazin 2017/2 számában megjelent Fehér Anikó írása Képzelt interjú Bartók Bélával címmel.
 
"Ez a beszélgetés a képzelet szüleménye. Bartókkal természetesen nem találkozhattam személyesen, ám írásait olvasva, műveit hallgatva vagy játszva régóta élt bennem a vágy egy beszélgetésre. De jó lett volna megkérdezni a véleményét a népzene szerepéről mai életünkben! És ha már játékra szántam el magam, akkor legyen a dolog teljes. Nemcsak a saját korának problémáiról „faggattam", hanem azt is megkérdeztem, hogy a jelen helyzetről mit gondol. Az idő határtalan – zenéje révén Bartók is azzá tette, így bátran ugrálunk benne.
Bartók Béla iránti tiszteletem jele ez a kis írás."
 
A Magyar Művészet 2017/2 számában megjelent Fehér Anikó írása és interjúja „Nagyon nehéz megmondani, mitől jó a zene…" Interjú Éri Péterrel, a Muzsikás együttes tagjával címmel.

 Iparművészeti és tervezőművészeti konferencia a Műcsarnokban

Iparművészeti és tervezőművészeti konferencia a Műcsarnokban

Május 4-én és 5-én Fogalmak és összefüggések az iparművészetben és tervezőművészetben címmel konferenciát rendezett az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMKI) a Műcsarnokban, az MMA intézményében a Nemzeti Szalon kiállítás-sorozat idei nagyszabású tárlatához kapcsolódóan.
A nagy érdeklődés övezte konferencia résztvevőit és vendégeit Kocsis Miklós, az MMKI megbízott igazgatója köszöntötte, és felhívta a figyelmet arra, hogy a program nemcsak színes és gazdag, hanem kellőképpen szellős is, ami azt jelentette, hogy lehetőség volt a vélemények cseréjére és ütköztetésére is a két nap során.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete „Sikeres új brandek

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete „Sikeres új brandek" címmel műhelybeszélgetés-sorozatot indít.

A műhelybeszélgetés-sorozat célja, hogy új kulturális brandeket mutasson be előadások, kerekasztal-beszélgetések és nyílt viták keretében, elmélyítve ezzel Magyarországon a kulturális PR-beszédmódot.

Első alkalommal vendégként köszönthetünk két sikeres, nagy hagyománnyal rendelkező, de napjainkban látványosan megújuló brandet, a Concerto Budapest Zenekart és a Csiky Gergely Színházat.

A PR-szakemberek által tartott bemutatkozó előadások után a beszélgetés szereplői az alábbi kérdésekre keresik a választ:

Hogyan határozza meg magát egy zenekar és egy színház a sajátos piaci környezetben? Melyek a legfontosabb teendői, ha brandet akar létrehozni?

A kultúra különböző területei hogyan hasznosítják a PR-t? Melyek a legfontosabb üzenetek a kulturális piacon? Hogyan épül fel egy kulturális szervezet saját brandje és miben különbözik a brand építés az üzleti szférában megszokott alapvető mechanizmusoktól?

Végül, megfogalmazható-e egy általános kulturális PR?

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

 

 

Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete kétnapos tudományos konferenciát szervez a „Körülöttünk. Iparművészet és tervezőművészet. Nemzeti Szalon 2017" - kiállításhoz kapcsolódóan. A konferencia célja az iparművészettel és tervezőművészettel kapcsolatban ma használt fogalmak, a különböző művészeti területekkel való összefüggések feltárása, vizsgálata és értelmezése.
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

 

Eljutok-e még a víz jó ízéhez?

Eljutok-e még a víz jó ízéhez?

2017. április 27-én a Hild-villában került bemutatásra Ágh István költő, a Nemzet Művésze 1956-os forradalmi sebesülését és emlékeit feldolgozó dokumentumfilm. Az eseményen közreműködtek: Ágh István, Szabó Mihály rendező és Falusi Márton forgatókönyvíró.
 

Részvétel a XXXIII. OTDK megnyitóján

Részvétel a XXXIII. OTDK megnyitóján

A Pécsi Tudományegyetem ad otthont 2017. április 18-21. között a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia három szekciójának: a Humán Tudományi, az Orvos- és Egészségtudományi, valamint a Művészeti és Művészettudományi szekciónak. Az április 18-án tartott megnyitón Dr. Kucsera Tamás Gergely a Magyar Művészet Akadémia főtitkára is beszédet mondott. Az eseményen részt vett dr. habil. Kocsis Miklós, az MMKI mb. igazgatója is.

Esték a Hild-villában

Esték a Hild-villában

 Művészetelméleti előadás-sorozat
 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Esték a Hild-villában rendezvénysorozatának következő előadása:
 
Falusi Márton: Arany-recepció a kortárs költészetben
 
2017. április 20. 18 óra
Helyszín: Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
(1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.
 
 

Kodály Zoltánról az Eötvös Collegiumban

Kodály Zoltánról az Eötvös Collegiumban

Windhager Ákos, tudományos munkatárs, 2017. április 1-jén előadást tartott Kodály Zoltánról az Eötvös Collegiumban az Eötvös Collegium Baráti Körének ünnepi közgyűlésén. Az előadó Kodály életművéből annak két, eddig kevéssé elemzett oldalát mutatta be: a politikai ellenállóét és a művelődéstörténeti szervezőét.

Miklós és Petar / Nikola i Péter

Miklós és Petar / Nikola i Péter

Tudományos szimpózium 2017.03.30.
 
Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete nemzetközi tudományos szimpóziumot rendezett Pécsett, a PTE Művészeti Karán a horvát-magyar kulturális kapcsolatok témakörében. Az előadók három ország szellemi életét képviselték, így Szerbiából az Újvidéki Egyetem oktatói, Horvátországból a Nasicei Helytörténeti Múzeum kutatója és a zágrábi Balassi Intézet vezetője, Magyarországról pedig a Corvinus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem tanárai, továbbá az MMA MMKI munkatársai érkeztek. Az előadások szintén számos eltérő tudományterület mai horvát-magyar olvasatát ismertették: a közönség hallhatott értekezést a néprajz, a jog, a politológia, a régészet és helytörténet, továbbá az irodalom- és zenetörténet területéről. Az előadások után nyílt kerekasztal-beszélgetés zárta a rendezvényt. 

Arany-recepció a kortárs költészetben

Arany-recepció a kortárs költészetben

Falusi Márton tudományos munkatárs Arany János epikájának és lírájának kortárs recepcióját elemezte előadásában. Bemutatta az életmű értékelésének hullámzásait, a verses epikus és a lírikus korszakok különféle értelmezési irányait, majd a kortárs magyar költészet Arany Jánoshoz való viszonyulását vizsgálta Nagy László, Juhász Ferenc, Orbán Ottó, Ágh István, Kányádi Sándor, Térey János és Lövétei Lázár László munkásságának középpontba állításával. A prezentáció alaptézise az volt, hogy fordulat következett be a hagyománytörténésben: a 20. században Arany János költészete látszott korszerűbbnek, mára viszont fölerősödött az epikus struktúrák recepciója.
 
Az Esték a Hild-villában művészetelméleti előadás-sorozat a Kodály Zoltán – emlékévhez kapcsolódóan szeptember 7-én folytatódik.
Regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet

Arany János költészete a korabeli szellemi irányzatok tükrében

Arany János költészete a korabeli szellemi irányzatok tükrében

Farkas Attila, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet tudományos munkatársának előadását április 6-án hallhatta a közönség az Esték a Hild-villában rendezvénysorozat keretében.
 
Az Előadó arra kereste a választ, hogy az eszmetörténeti kutatások által vizsgált hatások, kapcsolatok és viták hogyan járulhatnak hozzá Arany költészetének jobb megértéséhez, de ezen túlmenően ahhoz is, hogy az olvasó még nagyobb örömét lelje a művekben. Az eszmetörténet definíciójának ismertetése után szó esett annak jelentőségéről, de esetenkénti veszélyeiről is; majd kijelölésre került a hegeli értelemben vett romantikus művészet mint eszmetörténeti keret, amely alapján érzékelhető a miliő, amelyben Arany alkotott, s amelyre rendre reflektált is. A hatástörténet tárgyalásakor külön figyelem irányult Herder és a romantika viszonyára, valamint Herder magyarországi értelmezésére. A romantika jelentése összefonódik a zseni művészeti szerepének megítélésével, a romantikusok jelentős része a művészetet a zseni művészetének tartotta. Arany egy teoretikus írásában elemezte a zseni és a szépirodalom társadalmi meghatározottságának viszonyát. A ballada szerepe Arany költészetében közismert, az előadás A kép-mutogató című énekes história eszmetörténeti elemzésével zárult.
 
A rendezvénysorozat következő előadása:

Falusi Márton: Arany-recepció a kortárs költészetben

2017. április 20. 18 óra

Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.) 

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.
 

Esték a Hild-villában

Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Esték a Hild-villában rendezvénysorozatának következő előadása:
 
Farkas Attila: Arany János költészete a korabeli szellemi irányzatok tükrében
 
Időpont: 2017. április 6. 18 óra 
Helyszín: Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
(1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

Az előadás gondolatébresztő anyaga itt érhető el:
/documents/6787425/0/Farkas+Attila+Hild+est+el%C5%91ad%C3%A1sa.pdf/e127784a-e80b-433f-a5c8-da0b76235cf4

 

Arany János körei

Arany János körei

Kis Domokos Dániel az Országos Széchényi Könyvtár színháztörténésze, előadásában Arany János szépirodalmon kívüli életművéről és szerteágazó kultúra- és tudományszervezői tevékenységéről adott képet március 23-án az Esték a Hild-villában rendezvénysorozat előadásán.
A jelenlevők megtudhatták, hogy Arany egy évig vett részt a Nemzeti Színház Drámabíráló Bizottságában. A feladatot csak barátai, Salamon Ferenc és Gyulai Pál kedvéért vállalta el, ám egy év múlva felmentését kérte. A Koszorú szerkesztése és a Kisfaludy Társaság vezetése közben számos Shakespeare fordításon dolgozott. Érdekes gondolatkísérletként merült fel, hogy a nagyepika zsenije vajon érzett kísértést arra, hogy drámát létrehozzon.
Az előadás érintette Arany református vallásosságát is. A költő ugyan nem fogadta el a Dunamelléki Egyházkerület egyháztanácsnoki tisztségét, ám annak idején Nagyszalontán éppen ő volt az, aki az éneklést a kis gyülekezetben fellendítette.
A rendezvénysorozat következő előadása:
Farkas Attila: Arany János költészete a korabeli szellemi irányzatok tükrében
 
2017. április 06. 18 óra
Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

Keresztény egyházművészet a XXI. században Szimpózium a Hild villában

Keresztény egyházművészet a XXI. században Szimpózium a Hild villában

2017. március 16-án

 
„Énekelek a lélekkel, de énekelek az értelemmel is" - ezzel a bibliai részlettel (Korinthusbeliekhez írt I. levél 14:15) indított annak a projektindító belső szimpóziumnak a programfüzete, amelyet az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) szervezett.
Szekularizált világunkban sokfelé próbál a hajszolt, időhiányos, gyakran fenyegetett ember vigaszt, gyógyszert vagy akár csak egy kis pihenőt keresni magának. Nemcsak a vallásukat gyakorló, hívő emberek mélyednek el az egyházakhoz különböző módokon kötődő művészeti alkotásokban. Először nyilvánvalóan a templomépítészet jut eszünkbe, a megszentelt helyszín létrehozása, dekorálása, de fontosak a kegytárgyak és a felcsendülő zene is.
 

Esték a Hild-villában

Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Esték a Hild-villában rendezvénysorozatának következő előadása:
 
Kis Domokos Dániel: Arany János körei: a művészet és tudomány határán
 
Időpont: 2017. március 23. 18 óra 
Helyszín: Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
(1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

Az előadás gondolatébresztő anyaga itt érhető el:
/documents/6787425/0/Kis+Domokos+D%C3%A1niel+el%C5%91ad%C3%A1sa.pdf/54245e9c-d0cb-4776-8c51-7375223a9ce2

 

Arany-alkotások a szimfonikus zenében címmel tartott előadást Windhager Ákos, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa március 9-én a Hild-villában

Arany-alkotások a szimfonikus zenében címmel tartott előadást Windhager Ákos, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének tudományos munkatársa március 9-én a Hild-villában

Az Esték a Hild-villában rendezvénysorozat harmadik előadásának központi témája a hazai zenei és szépirodalmi kánon közötti kapcsolat volt Arany János irodalmi életművét illetően. Arany János alkotásai ötven dalt, hat operát, négy egyéb zenés színházi alkotást, hét szimfonikus költeményt és nyolc oratorikus művet ihlettek meg.
Az előadás különlegességeként a zenei példákat élő zenei előadásban hallgathatta meg a közönség.
 
A rendezvénysorozat következő előadása:
Kis Domokos Dániel: Arany János körei: a művészet és tudomány határán
 
2017. március 23. 18 óra
Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

Együttműködési lehetőségek egyeztetése Fodor Pállal az MTA BTK főigazgatójával és Mikó Árpáddal az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének igazgatójával

Együttműködési lehetőségek egyeztetése Fodor Pállal az MTA BTK főigazgatójával és Mikó Árpáddal az MTA BTK Művészettörténeti Intézetének igazgatójával

Dr. habil. Kocsis Miklós, mb. igazgató meghívása alapján 2017. február 21-én az Intézetbe látogatott Fodor Pál akadémikus úr, az MTA BTK főigazgatója, és Mikó Árpád úr, az MTA BTK Művészettörtneti Intézetének igazgatója. Az egyeztetésen a felek kölcsönös együttműködési szándékukat fejezték ki Intézeteik munkája tekintetében közös kutatások folytatása érdekében.

Együttműködés a művészeti felsőoktatásban érintett intézményekkel

Együttműködés a művészeti felsőoktatásban érintett intézményekkel

2016 decemberében hosszútávú együttműködés megteremtése érdekében szinte valamennyi művészeti felsőoktatásban érintett felsőoktatási intézménnyel kezdődött meg közös kutatás. Jelen projekt tárgya egyrészt a művészeti felsőoktatásban érintett intézményekkel kapcsolat teremtése, másrészt egy kutatható adatbázis létrehozása, amely a művészeti, művészetközvetítői, pedagógus képzési területen végzettek bizonyos adatainak összegyűjtésével áll össze. A projektnyitó megbeszélésre 2017. január 25-én került sor az Intézetnek otthont adó Hild-villában, az egyeztetésen a részes intézmények képviselői vettek részt. A megbeszélésen tisztázásra került a projekt ütemezése, pontos menete. A következő találkozóra 2017. március 1-jén került sor, amely egyeztetés időpontjáig két további felsőoktatási intézmény is csatlakozott a projekthez.

"Hild-villa épülettörténetének monográfiája" - együttműködés Dr. Hámori Katalin művészettörténésszel

Dr. Hámori Katalin művészettörténész a 2017. március 1-jével megkezdett együttműködés értelmében elkészíti a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek otthont adó, 1121 Budapest, Budakeszi út 38-40. szám alatt található un. Hild-villa épülettörténetének monográfiáját. Munkája során konzultál az épület felújítását tervező építésszel, Kokas Lászlóval is. A épületről szóló monográfia kéziratának tervezett elkészülte 2017. május 31-e, amely időpontig többször is előadást tart munkájának aktuális állásáról intézeti műhelybeszélgetés formájában.t. Munkája során konzultál az épület felújítását tervező építésszel, Kokas Lászlóval is. A épületről szóló monográfia kéziratának tervezett elkészülte 2017. május 31-e, amely időpontig többször is előadást tart munkájának aktuális állásáról intézeti műhelybeszélgetés formájában.

„A bábjáték elmélete

„A bábjáték elmélete" - közös kutatás Dr. Galántai Csaba színháztörténésszel

Dr. Galántai Csaba színháztörténésszel 2017. március 1-jével hosszútávú együttműködés kezdődött meg, amely 2018. január 31-éig tart. A kutatás célja monografikus munka készítése „A bábjáték elmélete" témakörében, amelynek első részét képezi a jelen kutatás témáját adó „A bábjátékos mestersége" fejezet. Galántai Csaba megbízási ideje alatt többször részt vesz az Intézet által szervezett műhelybeszélgetéseknek és azokon munkájának aktuális állásáról beszámol, előadást tart.

Közös együttműködés Dr. Harmati Bélával az Országos Evangélikus Múzeum igazgatójával

Közös együttműködés Dr. Harmati Bélával az Országos Evangélikus Múzeum igazgatójával

Dr. Harmati Bélával, az Országos Evangélikus Múzeum igazgatójával 2017. március 1-jével 3 hónapos együttműködés kezdődött meg, amely vizsgálódás egy hosszútávú projekt első fázisát képezi; az első ütem során a kutató a kiválasztott múzeumok vizsgálatát végzi el az előre meghatározott szempontoknak megfelelően. Harmati Béla április hónapban az Intézet által szervezett műhelybeszélgetésen előadást tart munkájának aktuális állásáról és további várható eredményeiről.

Közös kutatás dr. habil. Grad-Gyenge Anikó, tanszékvezető egyetemi docenssel és dr. habil. Böcskei Elvira, intézetvezető egyetemi docenssel

Közös kutatás dr. habil. Grad-Gyenge Anikó, tanszékvezető egyetemi docenssel és dr. habil. Böcskei Elvira, intézetvezető egyetemi docenssel

2016 decemberében 5 hónapos együttműködés indult az Intézet és dr. habil. Grad-Gyenge Anikó, tanszékvezető egyetemi docens és dr. habil. Böcskei Elvira, intézetvezető egyetemi docens között. A közös kutatás témája „A kortárs művészet szerzői jogi és pénzügyi jogi kérdéseinek metszete". A kutatók a jelzett témában tanulmányt készítenek, részt vesznek továbbá az Intézet tevékenységében oly módon, hogy a vizsgálódásuk tárgyát képező témában az Intézet által szerevezett műhelybeszélgetésen előadást tartanak.

"A hiány és a válság fogalmának megjelenése a magyar- és a világirodalom egyes alkotásaiban, különös tekintettel a 20. század magyar irodalmára"

Nyilasy Balázs egyetemi tanár 2017. február 1-jével részt vesz a művészetfilozófiai kutatócsoport munkájában és ennek eredményeképpen „a hiány és a válság fogalmának megjelenése a magyar- és a világirodalom egyes alkotásaiban, különös tekintettel a 20. század magyar irodalmára" témakörben tanulmányt készít. A témakörben előre egyeztetett időpontokban intézeti előadásokat tart.

„Válság és válságtudat a 21. században

„Válság és válságtudat a 21. században" - közös kutatás Tornai Szabolcs filozófussal

Tornai Szabolcs filozófus 2016. október 14. és 2017. január 13-a között az MMKI keretein belül szerveződött művészetfilozófia kutatócsoport munkájában vett részt. Munkássága eredményeképpen „Válság és válságtudat a 21. században" címmel műhelytanulmányt készített. címmel műhelytanulmányt készített.

„A magyar ötvösművészet és fémművesség 1949-től napjainkig

„A magyar ötvösművészet és fémművesség 1949-től napjainkig" - közös kutatás Simonffy Szilvia művészettörténésszel

„A magyar ötvösművészet és fémművesség 1949-től napjainkig" témakörben 2016. december 15-től kezdődően 5 hónapos együttműködés kezdődött meg Simonffy Szilvia művészettörténésszel. Jelen vizsgálódás egy hosszútávú projekt első fázisa, amely során Simonffy Szilvia az adatgyűjtési és rendszerezése feladatokat végzi el.

"Írásbeliség és képiség összekapcsolódása a kortárs képzőművészetben" - közös kutatás Nagy Barbara képzőművésszel

"Írásbeliség és képiség összekapcsolódása a kortárs képzőművészetben" témakörben 2016. október 14-től kezdődően 6 hónapos együttműködés kezdődött meg Nagy Barbara képzőművésszel. Kutatásában olyan műalkotásokkal foglalkozik, amelyek szövegeket használnak, szövegek szerepelnek a felületükön, akár struktúrákat alkotnak, akár olyanokat, ahol a szöveg maga konkrétságában alkotja a mű "mondanivalóját" jelentését. Többek között arra keresi a választ, hogy mi is valójában egy műalkotás és mi is az a szöveg? Hogyan és mikor kerül szöveg vagy épp egy szó egy műalkotásra? Hogyan tud ez a szöveg a műalkotáson "működni"? Mi az a pont, amikor már nem szöveget látunk olvasunk, hanem képet nézünk?

Közös kutatás Illés Barbara képzőművésszel

Közös kutatás Illés Barbara képzőművésszel

A Magyarországon megjelenő roma festőművészek alkotótevékenysége a 2000-es évektől; kortárs civil csoportulásaik, egyéni munkásságuk a magyar művészetekhez való kapcsolódási pontok felkutatásával" témakörben 2016. október 14-től kezdődően 6 hónapos együttműködés kezdődött meg Illés Barbara képzőművésszel. Kutatása során többek között arra keresi a választ, hogy létezik-e roma képzőművészet, hogy a roma kisebbség művészete szerves része a magyar és ezáltal az egyetemes művészeteknek vagy önálló jelenségről van szó, valamint, arra, hogy napjaink roma származású képzőművészeinek milyen lehetőségei vannak a magyarországi művészeti körökbe történő bejutásra. A cél a roma nép vizuális művészetének dokumentálása, mint etnográfiai produktumok, valamint annak létjogosultságának bizonyítása a magyar művészetben az egyetemesség jegyében.

Megjelent Farkas Attila tudományos munkatárs „Theory of Art and the Border of the Work of Art

Megjelent Farkas Attila tudományos munkatárs „Theory of Art and the Border of the Work of Art" című tanulmánya

In this study I deal with the spatial boundaries of the work of art, specifically, the spatial boundaries of the sculpture. Determining the spatial border of a sculpture can be a theory of art problem. In order to answer the question first I give a brief general description of theory of art, then I get on to the examination of the philosophical theory of art with particular regard to the relation of  aesthetics and philosophy of art; thereafter I try to designate the boundaries of a sculpture by using the results of the analytical philosophy of art (Arthur C. Danto) and the hermeneutical philosophy of art (Hans-Georg Gadamer), and in doing so a rhetorical procedure, the analysis of citation will give me a hand. The study in this way on the one hand is connected to those efforts that help approaching the analytical and continental philosophy, on the other hand to those that  reveal similarity in the operation of the fine arts and the literature.

A „Theory of Art and the Border of the Work of Art" című tanulmány Farkas Attila, F. Orosz Sára, Varga Erika (szerk.): Communication in the Contemporary Space kötetben jelent meg. (Szent István Egyetem Kiadó, Gödöllő, 2017)


 

Esték a Hild-villában

Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat
 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Esték a Hild-villában rendezvénysorozatának következő előadása:
 
Windhager Ákos: Arany-alkotások a szimfonikus  zenében
 
Időpont:               2017. március 09. 18 óra
Helyszín: Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
(1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.
 
Az előadás gondolatébresztő anyaga itt érhető el:

/documents/6787425/0/Windhager+%C3%81kos_el%C5%91ad%C3%A1s.pdf/fea0e225-a77a-4ce4-af14-c93a8e245b35

Teltházzal zajlott le Kassai István előadása a Hild-villában

Teltházzal zajlott le Kassai István előadása a Hild-villában

Kassai István zongoraművész, az MMA rendes tagja, egyszerre három feladatot tűzött ki a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMKI) által „Esték a Hild-villában" címmel szervezett Arany-sorozatának február 23-i előadásán. Vállalta, hogy bemutatja Weiner Leó életének titokzatos fehér foltjait, a Toldi című szimfonikus költeményt, valamint ezutóbbit elhelyezi a magyar zeneirodalomban. Az előadó mindhárom célját teljesítette, s a teltházas közönség tapsa ezt vissza is igazolta számára.
A hallgatóság számára láthatóvá vált, hogy Weiner Leó pályaképe gyakorlatilag feltáratlan, s így sem családját, fiatalkorát, magánéletét, sem pedig alkotói műhelyét nem ismerjük. Az életművet megkoronázó opus, a Toldi keletkezésének kulisszatitkai viszont ma már Kassai kutatásai nyomán jól ismertek. A második világháború után elmagányosodott zeneköltő Tersánszky Józsi Jenőhöz hasonlóan egy látszólagos mesevilágot teremtett hangokból. Az egyes tételeket meghallgatva a mai közönség jól érzékelte a pártállami idők erőszakos esztétikai terrorjával szembehelyezkedő zeneszerzői ellenállást és a valódi hőst illető tiszteletet, amely viszont a személyi kultuszt illette éles bírálattal.
Kassai István színes és adatokban gazdag előadásával egyszerre adózott Arany János és Weiner Leó emlékének. A közönség soraiban a korszerűséget meghatározó hatalmak kényuralmáról kibontakozó vitát végül az előadó kerekítette le. Mint mondta, Weiner zenéje minden ideológiától mentes, őszinte, így örök.
A rendezvénysorozat következő előadása:
Windhager Ákos: Arany-alkotások a szimfonikus  zenében
2017. március 09. 18 óra
Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.
 

Esték a Hild-villában

Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat
 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet Esték a Hild-villában rendezvénysorozatának következő előadása:
Kassai István: Weiner Leó elfeldett Toldi-ja 
 
Időpont: 2017. február 23. 18 óra 
Helyszín: Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
(1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.
 
 

Konferencia Csoóri Sándor életművéről

Konferencia Csoóri Sándor életművéről

Jóslás a te idődről címmel rendezett kétnapos konferenciát Csoóri Sándor emlékére 2017. február 6-án és 7-én az MMA székházában, a Vigadóban az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMKI). A 2016. szeptember 12-én elhunyt Csoóri Sándor a magyar szellemi-művészeti-irodalmi élet megkerülhetetlen személyisége volt, a nemzeti ellenzék vezetője, a rendszerváltás meghatározó alakja.

Nyilasy Balázs előadásával indult az Esték a Hild-villában rendezvénysorozat

Nyilasy Balázs előadásával indult az Esték a Hild-villában rendezvénysorozat

Nyilasy Balázs irodalomtörténész a Hild-esték előadás-sorozat első alkalmával Arany János és a románc címmel tartott előadást. Nyilasy - e témában írt számos tanulmánya és monográfiája nyomán - egyszerre tett kísérletet az Arany-recepció újragondolására és a "romance" nagyműfajának elméleti megközelítésére. Okfejtése - főként az angolszász műfajelmélet mozgósításával - egyrészt a románc fogalmának használhatóságát járta körül, másrészt bizonyságul szolgált arra, hogy Arany verses epikája nem szorítható háttérbe (lírai alkotásainak javára), sőt a posztstrukturalista "válságérzületi" tematika létjogosultságának elismerése mellett is problémaérzékenyen vizsgálható.
 
A rendezvénysorozat következő előadása:
Kassai István: Weiner Leó elfeledett Toldi-ja
2017. február 23. 18 óra
Hild-villa, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet székháza (1121 Budapest, Budakeszi út 38.)
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.

Esték a Hild-villában

Esték a Hild-villában

Művészetelméleti előadás-sorozat

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete Esték a Hild-villában rendezvénysorozat keretében 2017. év első félévét az Arany János-emlékévnek szentelve szervez előadássorozatot.

 
Az első est 2017. február 9-én 18 órakor kerül megrendezésre Nyilasy Balázs: Arany János és a románc műfaja című előadásával.
 
Helyszín: Hild-villa, a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének székháza
(1121 Budapest, Budakeszi út 38.)

 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen lehet.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
 

„Jóslás a te idődről

„Jóslás a te idődről" Csoóri Sándor-konferencia

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete a nemrégiben elhunyt Csoóri Sándor munkásságáról, a magyar szellemi életben betöltött szerepéről 2017. február 6–7-én kétnapos tudományos konferenciát szervez a Pesti Vigadóban.

Monográfusa, Görömbei András így foglalta össze Csoóri Sándor jelentőségét: „több mint fél évszázad óta ad folyamatosan megkerülhetetlen kihívásokat a magyar szellemi életnek". Csoóri költőként, esszéistaként, szociográfusként, forgatókönyvíróként, szerkesztőként és közéleti szereplőként egyaránt a „praxis" és a „poézis" teljességére törekedett. Alkotásainak szellemi mozgásformái mind-mind egy átfogó művészi világnézet részeként állnak helyt, egymás értelmezését erősítik, ugyanabba az irányba hatnak. Kétnapos konferenciánk a gazdag életműben kifejeződő kultúrfilozófiai modell összetevőit keresi; akár – általánosságban – Csoóri Sándor nemzetfogalmát, folklórfelfogását és irodalomszemléletét, akár – analitikusan – az egyes műveket és a társművészeti kapcsolatokat vizsgálja.
A konferencián való részvétel regisztrációhoz kötött, amely az alábbi linken keresztül érhető el:

http://vigado.hu/programok/-/program/10184/csoori-sandor-konferencia


 
A részletes programot itt tekintheti meg:

Márton László Attila tudományos munkatárs írása olvasható a régi-új Magyar Építőművészet című folyóirat 2016/6. számában

Márton László Attila tudományos munkatárs írása olvasható a régi-új Magyar Építőművészet című folyóirat 2016/6. számában

Az Építészet és belsőépítészet párbeszéde. XIX. BOT konferencia, Zsennye című cikk a konferencián elhangzott előadások mentén fogalmaz meg néhány gondolatot, amelyek arra irányítják rá a figyelmünket, hogy a minőségi téralkotás nem egyéni "akció" során jön létre, hanem több ember közös munkájának az eredménye és ebben nagy hangsúlya van az összefogásnak, a párbeszédnek és a közös munkának.
 

Átadták a Hild-villát, az MMA MMKI székházát

Átadták a Hild-villát, az MMA MMKI székházát

2016. december 20-án Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke átadta a felújított Hild-villa jelképes kulcsát dr. Kocsis Miklósnak, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatójának. A magyar klasszicista építészet kiemelkedő egyénisége, Hild József a villát a maga számára tervezte és építtette 1844-ben, s most teljes körűen, a modern kor igényeit és építészeti technológiáit is alkalmazva újult meg az épület – Kokas László építész, vezető tervező elképzelése alapján. Az átadáson Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár és Pokorni Zoltán Budapest XII. kerület polgármestere mondott beszédet.

 

Megjelent Farkas Attila tudományos munkatárs „Destiny of the Philosophy of Economics

Megjelent Farkas Attila tudományos munkatárs „Destiny of the Philosophy of Economics" című tanulmánya

A tanulmány az Ildikó Rudnák (ed.): Economy – Multiculturality – Communication, Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő, 2016 kötetben található.

 
Abstract
In the study I delineate the definition of philosophy of economics and its historical periods, and I came to the conclusion that the interest in philosophy of economics declines in the modern times, but intensifies during economic depressions. This process fits in the evolution of modern sciences that means the secession, independence and institutionalization of certain disciplines. At the same time it connects to another process, during which the economic subsystem got hold of a hegemon role within the society. I demonstrate this tendency with the example of John Maynard Keynes; first I summarize the most important parts of his philosophy of economics, then I demonstrate the historical destiny of the Keynesian theory to go into the Hungarian details too.
 

Beszámoló a „Kizökkent idő

Beszámoló a „Kizökkent idő" kutatási projekt munkamegbeszéléséről

2016. november 7-én munkamegbeszélést tartott az a csoport, amely a „Kizökkent idő" munkacímmel folytat kutatást. A ma emberét egy sajátos hiányérzet és korszakvégi hangulat jellemzi: valami mélyen húzódó rossz közérzet, tompa negativitás érzés, egzisztenciális fáradtság, kimerültség. Nem tudja, mi a baj, csak annyit tud, hogy „valami nincs rendben…" Ezt az érzést egy olyan változás kelti, ami valaminek a visszavonulása, elvonulása, eltűnése nyomán lép fel. Olyan negativitás-érzés, ami nem engedi magát megragadni, mert bár hatni hat, de nem artikulálható, nem megnevezhető. Egyfajta, kontúrokkal nem rendelkező hiány, ami nem rajzolja elő — még negatív lenyomatként sem — azt, aminek a hiánya. Természetesen elképzelhető, hogy csak a jelenlegi állapotában és a mi jelenlegi állapotunkban mutatkozik ilyen kétségbeejtően anonimnek, és idővel, kellő gondolkodói és művészi erőfeszítéssel fokozatosan körvonalazódni fog, s ez egyben annak a valaminek a fokozatos megmutatkozása is lesz, ami ebben az állapotban meghatározatlan hiányként észlelődik.

Fundamenta Profunda könyvsorozat első kötetének könyvbemutatója

Fundamenta Profunda könyvsorozat első kötetének könyvbemutatója

Az alkotás szabadsága és a szerzői jog metszéspontjai című konferenciakötet a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által 2015. november 16. napján a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában megrendezett „Az alkotás szabadsága és a szerzői jog metszéspontjai" című művészetelméleti és szerzői jogi konferencia előadásainak szerkesztett változatát tartalmazza.
A kötetet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával kiadta a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete.
 
A kötetet Kucsera Tamás Gergely az MMA főtitkára és Kocsis Miklós az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója mutatja be.
 
Időpont:         2016. december 12. (hétfő) 16 óra
Helyszín:        Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza
                        Könyvtár előtér
 
A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, részvételi szándékát kérjük 2016. december 6-ig jelezze a rendezveny@mma-mmki.hu e-mail címen.

Hármas könyvbemutató az Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat keretében

Hármas könyvbemutató az Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat keretében

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet kiadásában most megjelent művek:
 
Pető Zoltán: Edmund Burke és kritikusai – Egy XVIII. századi politikai elmélet esztétikája című tanulmányában az ízlés politikáját – a politikai esztétikának nevezett beszédmódot – vizsgálja a Dicsőséges Forradalom utáni brit társadalomban, és arra keres választ, hogyan kapcsolódott össze az ízlés és a politika az ancien régime-ben.
Tóth Gábor: A tömeg- és az elitművészet esztétikai jelentése Ortega, Spengler és Walter Benjamin filozófiájában című értekezésében azokat a folyamatokat elemzi, amelyek a modern civilizáció kialakulása és elterjedése nyomán zajlottak le a XX. századi művészetfilozófiában.
Mórocz Gábor: Túl a diszharmónián – Az esztétikai létmód problémája Péterfy, Asbóth, Justh és Gozsdu esszéisztikus írásaiban című könyvében azt vizsgálja, hogyan jelenik meg az esztétikai létmód problémája a XIX. század végi magyar eszmetörténetben.

1956 visszhangjai – konferencia Kanadában

1956 visszhangjai – konferencia Kanadában

Windhager Ákos tudományos munkatárs az MMA MMKI képviseletében tartott előadást az University of Alberta közép-európai kutatásokkal foglalkozó Wirth Institute által szervezett „1956 visszhangjai" című nemzetközi tudományos konferencián. A kutató az 1956-os forradalom zenei emlékezetét mutatta be úgy a felhasznált motívumok kétélűsége, mint a többszörösen befolyásolt befogadás-történet szempontjából.
 

Kocsis Miklós mb. igazgató a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetben fogadta Kiss Jánost, a Magyar Táncművészek Szövetségének (MTSZ) társelnökét, valamint Szalay Tamást, az MTSZ ügyvezető titkárát

Kocsis Miklós mb. igazgató a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetben fogadta Kiss Jánost, a Magyar Táncművészek Szövetségének (MTSZ) társelnökét, valamint Szalay Tamást, az MTSZ ügyvezető titkárát

2016. október 18. napján dr. habil. Kocsis Miklós mb. igazgató a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetben fogadta Kiss Jánost, a Magyar Táncművészek Szövetségének (MTSZ) társelnökét – aki egyben a Győri Balett igazgatója is –, valamint Szalay Tamást, az MTSZ ügyvezető titkárát. A megbeszélés során a felek a táncművészet területét érintő művészetelméleti kutatások megvalósítása érdekében kölcsönös nyitottságukat fejezték ki, érintve számos konkrét elképzelést is. Az együttműködés továbbvitelének szándékaként Kiss János és Szalay Tamás jelezte, hogy az MTSZ következő elnökségi ülésén szeretettel látják Igazgató Urat annak érdekében, hogy a megkezdett együttműködés formáit mielőbb közösen alakíthassák ki.

Bartók és Járdányi a társművészetek tükrében Konferencia a Pesti Vigadóban, a MMA székházában

Bartók és Járdányi a társművészetek tükrében Konferencia a Pesti Vigadóban, a MMA székházában

Fővédnök: Devescovi Erzsébet
2016. október 10-11.
 
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMKI) kettős évforduló kapcsán rendezte meg legutóbbi konferenciáját. A 20. század két meghatározó jelentőségű alkotója Bartók Béla, valamint Járdányi Pál munkássága állt a központban.
Bartók Béla születésének 135. évfordulója lehetőséget ad a zenefolklór alapvetőjére, a 20. század meghatározó zenei nyelvezetének megalkotójára, a kitűnő zongoraművészre és a fáradhatatlan, több országot bejáró népzenegyűjtőre való emlékezésre.
Járdányi Pál nagyon fiatalon, mindössze 46 évesen távozott az élők sorából, 50 esztendeje. Rajeczky Benjamin, Bárdos Lajos és Kodály Zoltán tanítványaként, valamint a Zeneakadémia mellett a Pázmány Péter Tudományegyetem néprajz szakát is elvégző fiatal szakemberként a népzene kutatását tekintette szakmai élete egyik nagy feladatának. A magyarországi etnomuzikológia legjelentősebb eredménye az a népzenei rendszer, amelyet megalkotott továbbfejlesztve az ezt megelőző kodályi és bartóki rendszer eredményeit. A magyar népzene összkiadása, A Magyar Népzene Tára a mai napig is e szisztéma alapján készül.

Windhager Károly Ákos könyvbemutatója

Windhager Károly Ákos könyvbemutatója

Az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat most megjelent 6. kötete, Windhager Károly Ákos: VIVENTE e MORIENTE, 1956 emlékezete a komolyzenében című tanulmánya.
A Szerző művében az 1956-os forradalomhoz köthető zeneműveket kultúratudományi megközelítésben elemzi. Az alapkérdés valamennyi esetben az, hogy milyen kapcsolat mutatható ki a zenemű és a forradalom között.
A Szerző beszélgetőpartnerei Kucsera Tamás Gergely az MMA főtitkára, Kocsis Miklós az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet igazgatója és a L'Harmattan Kiadó képviseletében Gyenes Ádám kiadóvezető.
 
A könyvbemutató 2016. október 17-én 16 órakor kerül megrendezésre a Pesti Vigadó - Könyvtár előterében.

Márai és a művészetek

Márai és a művészetek

MŰHELYBESZÉLGETÉS
 
„…a ter­mé­szet cso­dá­ján túl van még va­la­mi, ami több­let"
(Néhány pillantás Márai Sándor és a művészetek kapcsolatára)
Márai Sándor személyét és életművét sok szempontból elemezték már. Alapvetően rendelkezünk valamiféle képpel e pálya kilenc évtizedének számos vonatkozásáról, mégis vannak olyan területek, amelyek újabb, mélyebb kutatásokat kívánnak. Ezek közé tartozik a kassai polgár egyes művészeti ágakhoz való viszonya is. Vannak triviális, könnyebben megközelíthető kötődései (pl. irodalom, színház), de ennél jóval több munkát igényel a fotókhoz, a filmhez vagy a zenéhez való kötődése bemutatása. írásomban röviden ismertetem e vonatkozások legfontosabb jegyeit és felvillantom néhány konkrét példán keresztül, mit is gondolt, írt a XX. századi magyar irodalom egyik legtermékenyebb írója azok kapcsán.
 

Rippl Dóra könyvbemutatója

Rippl Dóra könyvbemutatója

Az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat most megjelent 5. kötete, Rippl Dóra: Filozófia, lélektan és metafizika Babits irodalomelméletében című tanulmánya
 
A Szerző művében két határterület vizsgálatával foglalkozik, a metafizika és lélektan Babits irodalomelméletének két, a fejtegetésekben mostohán kezelt tudományterületével.
A szerző beszélgetőpartnerei Kucsera Tamás Gergely az MMA főtitkára, Kocsis Miklós az MMA MMKI igazgatója és a L'Harmattan kiadó képviseletében Gyenes Ádám kiadóvezető.
 
A könyvbemutató 2016. október 13-án 10 órakor kerül megrendezésre a Pesti Vigadó könyvtár előterében.

Farkas Szilárd könyvbemutatója

Farkas Szilárd könyvbemutatója

Az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok könyvsorozat most megjelent 4. kötete, Farkas Szilárd a Nihilizmustól a krizeológiáig című tanulmánya

 

A Szerző kutatási területe a válságfilozófia, amely a XX. század elején kiemelt témája volt az európai gondolkodásnak. Jelen tanulmány a magyar kríziskánon megalkotásához számos szerző és mű bemutatásával járul hozzá, valamint igyekszik megteremteni a további kutatás feltételeit.

 

A könyvbemutatón való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: http://vigado.hu/programok/-/program/10184/farkas-szilard-konyvbemutatoja

Konferencia és koncert Bartók Béla és Járdányi Pál emlékére

Konferencia és koncert Bartók Béla és Járdányi Pál emlékére

Pesti Vigadó, a Magyar Művészeti Akadémia székháza, 2016. október 10-11.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete konferenciát szervez Bartók Béla születésének 135. és Járdányi Pál halálának 50. évfordulója tiszteletére.
A konferencia során a szervezők a közkedvelt témakörök mellett számos eddig kevéssé feltárt kulturális jelenséget is a figyelem középpontjába állítanak.
A konferencia előestéjén kerekasztal-beszélgetésre hívjuk a kultúraszervezés néhány kimagasló szakemberét. A kérdések, melyekre választ várunk:
Vajon el lehet-e adni minden jegyet egy Bartók-koncertre? Best of-e a Bartók-életmű? Mennyiben mondhatjuk azt, hogy a Bartók, Járdányi, de akár Liszt, Erkel és Kodály mindannyiunk zenéje? Lehet-e olyan helyszínen Bartók vonósnégyesből koncertet szervezni, ahol nincs mosdó?
A beszélgetés célja, hogy a közönség számára feltárja a kultúra saját erőforrásait, illetve más dimenzióktól (pl. gazdaság, politika, oktatás) szükségszerű függőségének mértékét. Ha a beszélgetés egyik hallgatója meri majd Bartók nevét B'Art-ók-ként leírni, mint márkavédjegyet, akkor az est már nem zajlott le hiába. A programot a Járdányi Pál emlékét megidéző film bemutatása zárja.
A keddi konferencián a következő témakörökben hallhatnak előadásokat: életmű, népzene, művészetelmélet, társművészetek.
Amíg az közismert, hogy Bartók Béla és Járdányi Pál életművét a népzenével való találkozása határozta meg, addig az a folyamat, amely során Bartók felfedezte, hogy mi is az a népművészet, kevéssé tárgyalt.
A tudományos ülésszak számos esetben életközelivé is kívánja tenni a két ikonikus művészt.  Előadás szól majd Bartók elefánt-csonttornyáról és az abból való szökési kísérletéről. Járdányi Pál forradalom előtti, alatti és utáni tevékenysége eddig nem került tárgyalásra, ahogy az sem, hogy a zeneszerző magatartása több mint hősies. Egy olyan televíziós dokumentum ritkaságot is bemutatunk, amelyben Kodály és Bartók egy asztalnál ülve beszélnek a IFMC 1964-es budapesti konferenciájáról, valamint  a magyar népdalok rendszerezésének akkori helyzetéről.

Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottság kihelyezett ülése Egerben

Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottság kihelyezett ülése Egerben

Az MMA Oktatási, Képzési és Tudományos Bizottsága 2016. szeptember 8-10-ig kihelyezett ülést tartott Egerben. Az ülésen az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet képviseletében dr. habil. Kocsis Miklós igazgató és dr. Tömösvári Noémi titkárságvezető is részt vettek. A kihelyezett ülés meghívott előadója és vendége volt Dr. Liptai Kálmán az Eszterházy Károly Egyetem rektora. Az ülés résztvevői a köznevelés, valamint a pedagógus továbbképzés aktuális kérdéseiről konzultáltak, kölcsönösen kifejezve együttműködési szándékukat.

Nemzetközi konferenciát szervezett az MMA MMKI szlovák, cseh és lengyel előadók meghívásával.

Nemzetközi konferenciát szervezett az MMA MMKI szlovák, cseh és lengyel előadók meghívásával.

2016. szeptember 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán 1956/68 emigrációi Közép-Európában címmel egész napos műhelytalálkozóra került sor, amit a Visegrádi Alap támogatott. A műhelytalálkozón tíz angol, illetőleg lengyel és magyar nyelvű előadás vizsgálta, hogy a kommunista hatalommal szembeni ellenállás szimbolikus és sorsfordító történelmi eseményei (1956, 1968, 1980) miként hagytak nyomot a közép-európai emigráns műhelyek és művészek gondolkodásán.

A kortárs irodalomértelmezés perspektívái című konferencia 2016. szeptember 21-én kerül megrendezésre

A kortárs irodalomértelmezés perspektívái című konferencia 2016. szeptember 21-én kerül megrendezésre

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete arra törekszik, hogy a kortárs művészetek változatosságát minél alaposabban felmutathassa. E munka része az élő irodalmat vizsgáló különféle szemléletmódok, tudományos irányzatok, elméleti iskolák, gondolkodásképletek számbavétele.
A kortárs irodalomértelmezés perspektívái című konferencia egy újabb lépés a hosszú távú kutatások elindításához. Ezúttal fiatal irodalomtudósokat hívtunk meg, hogy együtt folytassuk az eszmecserét: milyen is a kortárs magyar irodalom, és hogyan válhatunk képessé gazdagságának megragadására. 
A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni az alábbi linken keresztül lehet: http://vigado.hu/programok/-/program/10184/a-kortars-irodalomertelmezes-perspektivai-konferencia

Az MMA MMKI 2016.augusztus 29-én sajtótájékoztató keretében mutatta be a szeptember 5-én megrendezésre kerülő 1956/68 emigrációi Közép-Európában című műhelytalálkozó részleteit.

Az MMA MMKI 2016.augusztus 29-én sajtótájékoztató keretében mutatta be a szeptember 5-én megrendezésre kerülő 1956/68 emigrációi Közép-Európában című műhelytalálkozó részleteit.

A nemzetközi műhelytalálkozó célja, hogy az MMA MMKI megalapozzon egy hosszú távú, közép-európai kutatási együttműködést. Meghívott lengyel, cseh, szlovák és magyar előadóink 1956 és 1968 történelemfordító eseményeinek művészeti vonatkozásait három szempontból vizsgálják: 1. miként jeleníti meg az emigránslétet a „visegrádi alkotók" emigrációbeli, illetve otthoni kultúrája; 2. az emigráns alkotók milyen műhelyeket és médiumokat tartottak fenn; 3. a „visegrádi országok" kulturális emlékezetét hogyan fűzik össze a történelmi események recepciói és a múltreprezentáció művészi eszközei. A poznańi, a budapesti és a prágai megmozdulások új kulturális identitásokat képeztek, amelyek egyik központi eleme az emigráns és az otthoni művészek viszonya.
A rendezvény időpontja és helyszíne: 2016. szeptember 5., 10.00 – 18.45, Pesti Vigadó
 
Az előadások angol nyelvűek, a részvétel regisztrációhoz kötött.
 
Partnereink: a Visegrad Fund támogatásával a pozsonyi BISLA Liberal Arts College, az olomouci Listy és a lublini Akcent folyóirat
 
A részletes program és az előadók absztraktjai itt található:/documents/6787425/0/The+Refugee+of+1956-68+cultural-scientific+workshop.pdf/f640b692-479d-4733-9305-5ebff01cc3ed

 

F. Orosz Sára kerámikus művész meghívást kapott a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek - Nemzetközi Kerámia Stúdióban életre hívott, Body Language című nemzetközi kerámiaművészeti szimpozionra

F. Orosz Sára kerámikus művész meghívást kapott a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek - Nemzetközi Kerámia Stúdióban életre hívott, Body Language című nemzetközi kerámiaművészeti szimpozionra

A tematikus alkotómunkára négy nemzet művészeit invitálták, olyanokat, akik munkásságára jellemző a címben jelölt preferencia.
Az autonóm műtermi munka mellett a művészeket az életművüket bemutató vetítettképes előadásra kérték fel, melyet a stúdióban ebben az időben dolgozó más művészek előtt tartottak meg. A hallgatóság soraiban svájci, amerikai, welszi, ír, holland, francia, német, osztrák, koreai, indiai, pakisztáni és magyar vendégek foglaltak helyet. 
A számos kivételes szakmai tapasztalatot adó művésztelep zárásaként az itt készült új művekből kiállítás nyílt 2016. augusztus 30-án, a stúdió budapesti galériájában a Museion No. 1.-ban.

 

Fehér Anikó tudományos munkatárs a zsűri tagjaként és műsorvezetőként vett részt a XX. Egri Népzenei Gála és Aranypáva Nagydíjas verseny eseményein

Fehér Anikó tudományos munkatárs a zsűri tagjaként és műsorvezetőként vett részt a XX. Egri Népzenei Gála és Aranypáva Nagydíjas verseny eseményein

A két napos, mintegy 36 népzenei együttest és szólistát felvonultató eseménysorozat részeként előadást tartott Járdányi Pál népzenekutató munkásságáról, valamint bemutatta a Kodály módszerről készített filmjét, rövid bevezetővel. Az előadásban kidomborította az előadó Járdányi jelentőségét a magyar népzenekutatásban, bemutatta népzenei rendszerét és szólt mezőségi, kidei kutatásáról.
 
A rendezvényről részletesen itt olvashatnak:

Fehér Euridiké kutató asszisztens előadott a XXII. Országos Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért Konferencián (EMOK)

Fehér Euridiké kutató asszisztens előadott a XXII. Országos Egyesület a Marketing Oktatásért és Kutatásért Konferencián (EMOK)

Debrecen
2016. augusztus 29.

A 2016-os EMOK konferencia a Hitelesség és Értékorientáció a Marketingben címmel került megrendezésre a Debreceni Egyetem szervezésében. Fehér Euridiké a Kulturális és színházmarketing című PhD kollokviumi előadását mentorok előtt adta elő. Az előadás első részében bemutatásra kerültek a színházmarketing alapvető kihívásai és sajátosságai. A második részében pedig a színházak által alkalmazandó stratégiai tervezés általános lépéseit ismertette. Az általános színházmarketing stratégiai tervezésének módszere általánosságban a kőszínházak marketing működését és tervezését segíti.

Márton László Attila tudományos munkatárs Az ipar- és tervezőművészet kutatása címmel tartott vetítettképes prezentációt, majd ezt követően Jakab Csaba építész, belsőépítész iparművésszel közösen Az

Márton László Attila tudományos munkatárs Az ipar- és tervezőművészet kutatása címmel tartott vetítettképes prezentációt, majd ezt követően Jakab Csaba építész, belsőépítész iparművésszel közösen Az "Építés" Velencében - egy biennálé története; Építve tanulás - Kárpát-medencei modell - Visegrádi Táborok a helyi értéktárban címmel tartottak előadást a III. Visegrádi Építésztábor részvevőinek

Helyszín: Művelődési Ház, Visegrád
Időpont: 2016. augusztus 20. 19 óra
 

A 2014-es velencei 14. Nemzetközi Építészeti Biennaléval egy időben újra megrendezésre került Visegrádon a Makovecz Imre támogatásával 1981-ben elindított építő-táborok sora. Idén harmadik alkalommal táboroztak Visegrádon a fiatal építészhallgatók. Napközben a lepencei elágazásnál, az általuk tervezett buszmegállót építették, esténként pedig előadásokat hallgattak és beszélgetéseken vettek részt. Ennek keretében tartott prezentációt Márton László Attila Az ipar- és tervezőművészet kutatása címmel, az eddig még nem kutatott területekről és a MMKI-ban elkezdett kutatómunkájáról. Ezt követően Jakab Csabával közösen a 2014-ben velencében megrendezett nemzetközi építészeti biennále magyar pavilon kiállításának kurátoraiként, az ott megvalósított programjukról tartottak vetített képes előadást. Az építész táborok sokszínűsége mellett bemutatták azokat a határterületeket és párhuzamokat is, amelyek a Magyarországon ma is folyó építész, tájépítész táborok mellett a land-art, a szociális építések, a gyermekeknek szóló építés foglalkozások példáit is felvillantották a hallgatóságnak. Az előadássorozat részeként, prezentációt tartott az MMA több tagja is, Turi Attila, Ybl-díjas építész, Salamin Ferenc, Ybl-díjas építész, Péterfy László, Kossuth-díjas szobrász-művész és Csernyus Lőrinc, Ybl-díjas építész, valamint Kucsera Tamás Gergely az MMA főtitkára.

Megjelent Farkas Attila tudományos munkatárs „Painted and suspended philosophy: René Magritte's Hegel's Holiday

Megjelent Farkas Attila tudományos munkatárs „Painted and suspended philosophy: René Magritte's Hegel's Holiday" című tanulmánya a Farkas Attila, F. Orosz Sára, Rudnák Ildikó (szerk.): The Possibilities of Understanding. Studies from the (Border) Areas of Communication Sciences, Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő, 2016 kötetben

In my study I examine the possible interpretation of the Hegel-painting made by Rene Magritte (1898-1967) Belgian surrealist artist, by comparing the painting and some aspects of Hegel's philosophy. As introduction I shortly describe surrealism, then point out that which component of the surrealist artistic method is used by Magritte's painting; after this analyse the metaphysics of the painting in Hegel's point of view. During this I try to be seen how the painting is trying to illustrate the Hegelian dialectic and at the same time suspend it, but not abolish it.

Falusi Márton tudományos munkatárs A politikus a népnek, az író a nemzetnek felelős címmel publikált tanulmányt Tamási Áron és Sütő András esszéisztikájáról a Hitel folyóirat 2016. júniusi számában.

Falusi Márton tudományos munkatárs A politikus a népnek, az író a nemzetnek felelős címmel publikált tanulmányt Tamási Áron és Sütő András esszéisztikájáról a Hitel folyóirat 2016. júniusi számában.

„A kulturális peremlétélmény a kisebbségbe szorultságból és az archaikus eredet emlékét őrző „Gemeinschaft", a communitas utáni primordiális vágyakozásból táplálkozik. Tamási útirajza mégis szabályos marad, műfajilag egységes, narratívája a hazatalálás mítoszát meséli újra; a húsvéti ünnepkör rítusaiban megtapasztalható az otthonosság, végső soron az elbeszélő kiengesztelődik. A román impérium sem zúzza szét azt a szokásrendet, leleményességet, találékonyságot és intimitást, amelyek gyorsuló ütemű károsodását Sütő következetes montázstechnikai bravúrjaival is érzékelteti. Amit az esszéíró Tamási még úgy ábrázolt, mintha elbeszélőként könnyedén beleereszkedne a fiktív regénybeli szituációkba, Jégtörő Mátyás fantasztikus és Ábel realisztikus kalandjaiba bocsátkozna, Sütő a szociografikus dokumentarizmus töredékességére bízza. A jegyzetek, cikkek, riportok, memoárok, levelek zaklatottan összeszőtt, dialógusokkal szaggatott epizódjai azonban nemcsak a hagyományos rend és béke végveszélybe sodródását demonstrálják, hanem az episztemológiai kételyt is: enciklopédikus és mikroszkopikus igényű „sűrű leírás" – Clifford Geertz kifejezését használva – csak úgy állítható elő, ha szépírói szerepéből a szerző időnként kész kilépni."

 

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs írása a ZeneSzó 2016/3. számában: „…amit a tanár úr csinál, az a legszebb!

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs írása a ZeneSzó 2016/3. számában: „…amit a tanár úr csinál, az a legszebb!" Járdányi Pál halálának 50. évfordulójára

Járdányinak e földön nagyon kevés, mindössze 46 év adatott. Mégis bátran mondhatjuk, hogy teljes életet élt. Zeneszerzőként bizonyosan sokat elvitt magával. De amit a népzenekutatás terén alkotott, az teljes egész. Egy bizonyos, ha folytathatta volna munkáját, ma máshol tartana a tudomány, másként, talán egységesebben tekintenénk népdalainkra.
A szomorú évforduló kapcsán csak biztatni tudom a kórusvezetőket: bátran vegyék elő Járdányi műveit.
Zenekari műveit, melyeknek levegőjéből a magyarságáért mindent megtevő, a magyar lélek rezdüléseit jól ismerő kitűnő alkotó hangja szól, szintén ritkán hallani.
Halála után Kodály Zoltán német nyelvű cikket írt a Studia Musicologica című folyóiratban: „Erejének teljében hagyott itt bennünket. Talán gondban amiatt, hogy annyi mindent nem fejezhetett be. De nyugodtan abban a tudatban, hogy ameddig dolgozhatott, egész odaadással és teljes sikerrel tette. Nem vesztette el életét, mert sohasem törődött azzal, hogy megtartsa."

Fehér Euridiké kutató asszisztens a Teátrumi Társaság beszélgetőpartnere volt Tusnád fürdőn az idei Bálványosi Szabadegyetemen.

Fehér Euridiké kutató asszisztens a Teátrumi Társaság beszélgetőpartnere volt Tusnád fürdőn az idei Bálványosi Szabadegyetemen.

Tusnád fürdő
2016.július 21.

A Magyar Teátrum beszélgetésén Színházat vegyenek! címszó alatt Hidvégi Áronnal a Századvég közvélemény és piackutató igazgatójával, Fekete Péterrel a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójával és Johann Wischerrel a zentai Magyar Színház igazgatójával közösen vett részt. A moderátoruk Szabó László a Teátrumi Társaság titkára volt. A program keretein belül többek között beszélgettek a színházba „csábítás" módszereiről, a színház marketing tevékenységének fontosságáról. Továbbá a modern marketingeszközök szerepéről és a színházhoz kapcsolható alkalmazásuknak megfelelő használatáról. Így többek között szó esett a személytelenségében is személyes online kommunikáció előnyeiről és hátrányairól, összevetve azokat például a hagyományos módon történő jegyértékesítéssel; habár a vélemények helyenként eltértek, a színházban születő marketing tevékenység fontossága és profi alkalmazása nem volt vitatott.

Megjelent Windhager Ákos, tudományos munkatárs „Négy próféta a saját hazájában - Három esszé az 1956-os forradalom zenei jelenlétéről (1952–1982)

Megjelent Windhager Ákos, tudományos munkatárs „Négy próféta a saját hazájában - Három esszé az 1956-os forradalom zenei jelenlétéről (1952–1982)" tanulmánya a Századvég című folyóirat Zene (2016/1) tematikájú számában.

A szöveg azon négy zeneszerzőt mutatja be, akiket a közvélemény, a kormányzat vagy a pályatársak prófétának, illetve vezető egyéniségnek tartottak. A négy alkotó – Kodály Zoltán, Szervánszky Endre, Járdányi Pál és Durkó Zsolt – megnyilvánult az 1956-os forradalom kapcsán, reflektált arra, sőt a későbbiekben megemlékezett arról műveiben is. A tanulmány a témához tartozó pályaképet, alkotási körülményeket (különös hangsúllyal a zenenyelvi lehetőségekre), illetve a forradalmi zenedarabok értelmezési tartományát tárja fel. Az első esszé Kodály Zoltán, a zeneszerző és zenei tekintély szerepét vizsgálja a forradalom előtti és utáni zenei közegben. A második fejezet Járdányi Pál és Szervánszky Endre egymásra rímelő életművét tekinti át. Az utolsó esszé Durkó Zsolt kantátáinak vélhető közéleti elemzését adja. Az epilógus pedig a rendszerváltás utáni megemlékezések műsorpolitikáját elemzi, s külön kitér az Egmont-nyitány szerepére. Az elemző szöveg azokat az esztétikai kódrendszereket vizsgálja, amelyek révén a kádári, 1956-ot illető emlékezetpolitika ellenére a szerzők mégis megnyilatkozhattak.

Márton László Attila tudományos munkatárs részt vett a Márokföldi Önkormányzat és az Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Képzőművészeti Tanszékének szervezésében megrendezésre került Nemzetközi Természetművészeti Alkotótelepen.

Márton László Attila tudományos munkatárs részt vett a Márokföldi Önkormányzat és az Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézet Képzőművészeti Tanszékének szervezésében megrendezésre került Nemzetközi Természetművészeti Alkotótelepen.

Helyszín: Márokföld
Időpont: 2016. július 19-29.
 

Idén második alkalommal került megrendezésre Márokföldön a Nemzetközi Természetművészeti Alkotótelep. Az egri hallgatók hazai és külföldi egyetemek oktatóival és hallgatóival dolgoztak együtt tíz napon keresztül. A Márokföldi Önkormányzat, valamint Dr. habil Erős István és Dr. Balázs Péter (Eger, EKE) a tábor szervezői, külföldi professzorokat és diákokat is felkértek a közös munkára. Mrs. Prof. Chen, Kuang-yi (Taiwan, NTUA) és diákjai, Mr. Prof Anusapati (Indonesia, ISI) és diákjai, valamint Eung-woo- Ri (Korea, YATOO) mellett a pécsi egyetemről Dr. habil Colin Foster, Dr. habil Fusz György és hallgatói dolgoztak együtt. A létrehozott művek, a tavaly elkészített munkákból idén áprilisban felavatott Természetművészeti Park alkotásaink sorát gazdagítják.
 
Képek: Márton László Attila alkotása

Nagy László Emléknap Iszkázon

Nagy László Emléknap Iszkázon

Falusi Márton tudományos munkatárs a 2016. évi Nagy László Emléknapon, július 16-án Ágh István költővel, a Nemzet Művészével és Márkus Béla irodalomtörténésszel, Ágh István monográfusával beszélgetett Iszkázon, a Nagy László Emlékházban. A rendezvényen bemutatták Márkus Béla Ágh István című monográfiáját, amely az MMA Irodalmi Tagozatának könyvsorozatában látott napvilágot.

 

Windhager Ákos, tudományos munkatárs a Magyar Írószövetség ajánlására tartott „A személyiség és jelképes lét – Zrínyi Miklós emlékezete a klasszikus zenében

Windhager Ákos, tudományos munkatárs a Magyar Írószövetség ajánlására tartott „A személyiség és jelképes lét – Zrínyi Miklós emlékezete a klasszikus zenében" címmel előadást

Zrínyi-hagyományok fontossága konferencia, Szigetvár
2016. július 9-10

A szakmai programot a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság szervezte és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. bonyolította le. A konferenciát Zrínyi Miklós és bajtársai hősi halálának 450. évfordulója alkalmából rendezték meg.
A kétnapos program során a résztvevők megismerkedhettek a várostrom legújabb kutatási eredményeivel, az egykori város életével és Szulejmán szultán dzsámijának ásatásaival. A tudományos munkatárs előadásában ismertette a várvédő dédapát megéneklő operákat, zenekari műveket és kantátát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a költő Zrínyi Miklóst viszont egyetlen egy zenemű sem idézi meg. A rá hivatkozó zenei alkotások csupán jelképként hivatkoznak rá, önmagában is hősies és tragikus sorsát azonban nem ábrázolják. Végül Szervánszky Endre, Farkas Ferenc és Kodály Zoltán Zrínyi-zenéinek elemzésével zárult az előadás.

F. Orosz Sára tudományos munkatárs írása olvasható a Magyar Iparművészet című művészeti magazin 2016/4. számában

F. Orosz Sára tudományos munkatárs írása olvasható a Magyar Iparművészet című művészeti magazin 2016/4. számában

Az Egy újító szellemű életmű archívuma - Csekovszky Árpád Munkácsy-díjas és Érdemes Művész nemzetközi elismertségének dokumentumai c. cikk a Csekovszky-gyűjtemény Kiállítóházában nemrégiben nyílt - a szerző által rendezett - időszaki kiállítás okán született. A kiállítás bemutatása mellett azonban felhívja a figyelmet a páratlan életmű létrejöttének körülményeire, illetve az akkori társadalmi helyzetből adódó tágabb összefüggéseket keresi.
 
„Figyelemmel mind a magyar, mind a világ művészeti, művészettörténeti, illetve esztétikai elemzéseire, kijelenthetjük, hogy az iparművészet recepciója mélyen alulmarad a képzőművészetével szemben. A hátrányos helyzetben lévő művészeti ágon belül is a kerámiaművészeti szakág méltánytalanul kevéssé reprezentált, holott már a XX. század második felében is néhány kimagasló alkotónk meggyőzően képviselte a magyar kortárs művészetet itthon és a világban egyaránt. Az okok feltárása érdekes és aktuális kutatási területet jelöl ki, elsősorban azért, mert többek között a „vasfüggöny" mögötti európaiság kérdését rejti."
 
http://www.magyar-iparmuveszet.hu/kiadvanyok2016/2016-04/#

Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet

Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet "The Refugee of 1956/68" címmel a Visegrad Fund pályázaton a benyújtott pályázati program megvalósítására támogatást nyert

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (Intézet) The Refugee of 1956/68 címmel Visegrad Fund pályázaton közel 6000 €-s pályázat megvalósítására nyert támogatást. A pályázat keretében a szeptember 5-én az Intézet konferenciát tart lengyel, cseh, szlovák és magyar előadók részvételével. Az „1956/68 emigrációi" című nemzetközi kultúratudományi műhelytalálkozó célja megalapozni egy olyan hosszútávú, nemzetközi (V4) kutatási együttműködést, amely a visegrádi államok politikai emigrációit elemzi kulturális szempontból. A találkozó kérdéskörei:
 
1. Önreflektív ontológia: Az 1956/68-as emigránslét megjelenítése a visegrádi alkotók emigrációbeli, illetve otthoni kultúrájában.
2. A kanonizálás engedélyezett és tiltott csatornái: Az emigráns alkotók műhelyei és médiumai
3. A kölcsönös, illetve elcserélt recepció: Az 1956/68-as események a visegrádi államok kultúrájában
A találkozó kiinduló tézise:
A szervezők szerint a poznani, a budapesti és a prágai megmozdulások új kulturális identitást hoztak létre, a hozzájuk kapcsolódó emigrációs az otthoni kultúra azt írta újra más-más megközelítésből.

Tudományos szimpózium Falusi Márton tudományos munkatárs az „Eb ura fakó, Ugocsa non coronat

Tudományos szimpózium Falusi Márton tudományos munkatárs az „Eb ura fakó, Ugocsa non coronat". Jog és irodalom, Sein és Sollen, valamint haza és haladás Pikler Gyula, Somló Bódog, Jászi Oszkár és Ady Endre írásaiban című tanulmányáról

Falusi tanulmánya arra vállalkozik, hogy a „jog és irodalom" néven ismert diszciplína narratológiai irányzatának módszerével a magyar eszmetörténet egyik nevezetes fordulópontját vizsgálja meg. Tézise, hogy a „jog és irodalom" megközelítése élesen exponálja a „haza és haladás" reformkori programjának meghasadásaként értékelt eszmetörténeti jelenséget. A polgári radikalizmusnak hívott gondolkodásmód keretein belül mind a jogbölcselet, mind a szépirodalom és az irodalmi publicisztika ugyanazt a – jogalkotói, ars poeticai, társadalmi meliorista – célt tűzi ki: a fennálló jogrend, esztétikai kánon és társadalmi berendezkedés megváltoztatását. A jog és az irodalom – akár szövegként, akár gyakorlatként tekintünk rájuk – egyszerre konstatálják és konstruálják az életvilágot; ezen kívül a jogi és az irodalmi textusok – „nyitott szövedékűek" lévén – kölcsönösen egymás értelmezési horizontján feszülnek.

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs írása a ZeneSzó című lap 2016/2. számában, amely bemutatja a Kallós Zoltán 90. születésnapjára készült kötetet.

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs írása a ZeneSzó című lap 2016/2. számában, amely bemutatja a Kallós Zoltán 90. születésnapjára készült kötetet.


Csinta Samu: A lélekmentő
Kallós Zoltán első kilencven éve.
Hagyományok Háza 2016

Részlet a ZeneSzó 2016/2 számában megjelent kötetbemutatóból:
 
"Úgy mondják, Kallós Zoltán mindenkit ismer Erdélyben, mindent tud a népi kultúráról, valóságos enciklopédia. Nehéz is volt korábban rávenni, hogy írásban is rögzítse azt, ami számára természetes tudás.
A kötet néhány héttel a sokhelyütt megünnepelt születésnap után látott napvilágot. Aki elolvassa, nemcsak egy kitűnő kutató kanyarokkal és nehézségekkel teli életútját ismeri meg, de bepillanthat a véres kommunizmus álságaiba is, megismerheti a kényszerű kisebbségi lét megannyi buktatóját.
Kallós Zoltán pótolhatatlan. Nemcsak a közvetlen környezetében, a válaszúti kollégium-iskolában és múzeumban, hanem számunkra is. Amit tudunk Erdély népzenéjéről, tőle tanultuk. Élő legenda. Tanítványai, munkatársai jól megtanulták Tőle, amit kell. Balla Ferenc, az Alapítvány igazgatója így mondja: „Igyekszünk menteni, ami menthető. Ez itt Noé bárkája öt hektáron, autonóm terület. Vagy megtaláljuk egyszer az Ararátot, ahol kiszállhatunk, vagy nem, de mi evezünk."
Az egyik legfontosabb gondolat abból az időből, amikor visszakerült jogos tulajdonosához az ősi családi kúria. Felmerült akkor ugyanis, hogy öregeket helyeznek el itt, ápolásra. Zoli bácsi már akkor a jövőbe látott. „…a fiatalok nagyobb veszélyben vannak, mint az öregek!"
És azóta Válaszút parancsa: „valamennyi, magyarul tanulni akaró gyermek érték." És így válik lassan magyarrá mindenki, aki idekerül. Nem is akármilyenné."


 
 

Szilveszter László Szilárd: Félúton Ég és Föld között – Könyvbemutató

Szilveszter László Szilárd: Félúton Ég és Föld között – Könyvbemutató

Pesti Vigadó
2016. június 11.

2016. június 11-én szombaton 16 órakor a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban került sor az MMA Ösztöndíjas tanulmányok sorozat harmadik kötetének, Szilveszter László Szilárd Félúton Ég és Föld között című monográfiájának bemutatására. A könyvbemutatót Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára nyitotta meg, majd Kocsis Miklós az MMA MMKI igazgatója, Gyenes Ádám a L'Harmattan Könyvkiadó ügyvezetője, valamint Váradi Péter a L'Harmattan Könyvkiadó főszerkesztője beszéltek a könyvsorozatról és a közös munkáról. A bevezetőket követően Szilveszter László Szilárd ismertette a könyv keletkezésének körülményeit és a téma aktualitását. A beszélgető partnerek és a Szerző között élénk eszmecsere alakult ki az erdélyi és a magyar irodalmi viszonyok és azok társadalmi összefüggésrendszerének elemzése kapcsán. A bemutató lezárásaként a 87. Ünnepi Könyvhéten dedikált a Szerző.

Falusi Márton tudományos munkatárs – Cser-Palkovics András polgármesterrel és Ambrus Lajos íróval közösen – megnyitotta a 87. Ünnepi Könyvhetet Székesfehérváron

Falusi Márton tudományos munkatárs – Cser-Palkovics András polgármesterrel és Ambrus Lajos íróval közösen – megnyitotta a 87. Ünnepi Könyvhetet Székesfehérváron

Székesfehérvár
2016.06. 09.

A könyvek országa ezek szerint az a világ, amilyenné a valóság átlényegülhetne. Vagyis amivé válnia kellene, a jóság, a szépség és az igazság lehetősége. Szent Ágoston eltérő jelentésmezőben bár, de ugyanazt a szellemi köztársaságot hívta „Isten országának", amit – az éppen tíz éve elhunyt – Sütő András „Szavaink Nagyfejedelemségének". Erről pedig eszembe jut Lázár Ervin híres novellája, amelynek címe: Masoko Köztársaság. A novella hőse, akárcsak a klasszikus olvasó, albérletében kikiáltja a Masoko Köztársaságot, a belső, szellemi emigráció államát, ahová a belépéshez útlevelet kell fölmutatni. Emlékezetes olvasmányélményeink mind-mind hosszan elnyúló városok a Masoko Köztársaságban. Hasonlítanak ugyan a hétköznapi városokhoz, sőt kizárólag az ismerheti föl őket, aki a hétköznapi városokban otthonosan mozog, ám valahogyan igazabbak és szebbek a valóságos helyszíneknél. Ettől pedig valószerűbbek, mint maga a valóság. Lázár Ervin Masoko Köztársasága, csakúgy, mint – a szülőfaluja, Rácegrespuszta nevének játékos eltorzításából nyert – Rácpácegres, avagy – hogy még egy mágikus locust idézzek – Gabriel García Marquez Macondója egyaránt újraépítik a jelenvalót, ahonnan kimenekítenek.
 
http://www.szekesfehervar.hu/index.php?pg=news_173913

Fehér Anikó tudományos munkatárs zsűritagként vett részt a „Tiszán innen, Dunán túl

Fehér Anikó tudományos munkatárs zsűritagként vett részt a „Tiszán innen, Dunán túl" - fővárosi népdaléneklési versenyen

 2016. június 4.
 „Tiszán innen, Dunán túl" - fővárosi népdaléneklési verseny

A verseny pedagógiai célja a tehetséggondozás, tehetségnevelés, a népi kultúra, néphagyományok megismertetése, a népdaléneklés elterjesztése, a kodályi és bartóki hagyományok ápolása, az önálló előadásmód fejlesztése.

A részletes program elérhető az alábbi linken:
http://www.tehetseghalo.hu/versenyek/2015-16_tanev/budapest_2015-16/fovarosi/Tiszan_innen_Dunan_tul_2016.html
 

Szilveszter László Szilárd

Szilveszter László Szilárd "Félúton ég és föld között" című könyvének bemutatója június 11-én a Pesti Vigadóban

A bemutató helyszíne és időpontja:
Pesti Vigadó (1051 Bp., Vigadó tér 2.) Északi terem
2016. június 11. 16:00

A  Magyar Művészeti Akadémia  Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet és az L'Harmattan Könyvkiadó szeretettel meghívja Önt  az MMA Ösztöndíjas Tanulmányok sorozat 3. kötetének, Szilveszter László Szilárd "Félúton ég és föld között" című művének bemutatójára.
 

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Az alábbi lenkre kattintva regisztrálhat:
http://vigado.hu/programok/-/program/10184/szilveszter-laszlo-szilard-konyvbemutatoja

Sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése Esztergomban

Magyar Teátrumi Társaság közgyűlése Esztergomban

Esztergom, Vármúzeum
2016.június 2.

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) 2016. június 2-án Esztergomban tartotta közgyűlését, amelyre a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet is meghívást kapott. A MTT közgyűlésen Kocsis Miklós intézetigazgató köszöntötte a résztvevőket és röviden bemutatta az Intézet eddigi tevékenységét, továbbá kifejezte, hogy a Kutatóintézet örömmel fogadja és nyitott a további közös együttműködésre. A közgyűlésen bemutatásra került Fehér Euridiké prezentációjában a 2015. október és novembere között készített színházmarketing esettanulmány is, amelyre az előadást követően számos kérdés érkezett.

Falusi Márton tudományos munkatárs, költő szerzői esten vett részt

Falusi Márton tudományos munkatárs, költő szerzői esten vett részt

Székesfehérvár, Ciszteri Szent István Gimnazium díszterem
2016. május 20.

Falusi Márton tudományos munkatárs, költő szerzői esten vett részt május 20-án, pénteken, 18 órától a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium dísztermében. Pályakezdéséről, ars poeticájáról, munkájáról és könyveiről, valamint az irodalmi közéletről a szervező Aegis Kultúráért és Művészetért Alapítvány referense, irodalomkritikusa, Takács Tamás kérdezte.

Windhager Ákos, tudományos munkatárs „Az ősmagyar hiedelemvilág színrelépése a magyar operákban

Windhager Ákos, tudományos munkatárs „Az ősmagyar hiedelemvilág színrelépése a magyar operákban" címmel előadást tartott a Szimbiózis Kulturális Antropológiai konferencián

2016. május 7.

A Modern Magyar Mitológia Kutató Műhely szekcióülésében az előadók korunk társadalmi jelenségi közül az identitás-kísérletek néhány elemét vették górcső alá: az összeesküvés-elméleteket, a tömegkulturális mítoszokat és a jelenlegi áltörténelmi fikciókat.
Az intézet munkatársa bemutatta, hogy az ősmagyar hiedelemvilág erőteljes színrelépése Richard Wagnerhez köthető, úgy Mosonyi Mihály Álmos-ában, mint Erkel Ferenc István király-ában. Később a mitológia főként Szörényi Levente ősmagyar témakörű tetralógiájában kapott hangsúlyos szerepet. A hazai közegben a mitologikus szereplők és jelenségek általában politikai, kisebb részben pszichológiai olvasattal fejthetőek meg.
A két legnépszerűbb, kortárs, magyar gyerekopera: Tóth Péter: Árgyélus királyfija és Tallér Zsófia Leander és Lenszirom könnyed természetességgel használja fel a hiedelemvilág fordulatait. Érdekesség, hogy e két opera kerülte az ismert magyar zenei idiómákat, idézeteket vagy utalásokat. Tallér egyetlen motívum kedvéért idézi az „Egyszer egy királyfi"-népdalt, Tóth pedig az „Antantétnusz" kiszámolót, de azok jelentéssíkja teljes egészében szervült a szöveggel. A két gyerekzene révén az ősmagyar hiedelemvilág (ismét) a gyermeki lélek számára ismert világot gazdagítja, azaz a társadalmi identitás helyett a személyiség önazonosság-építésében kapott szerepet.

Windhager Ákos, tudományos munkatárs rendhagyó zeneórát tartott az újpesti Szigeti József Általános Iskola diákjainak és szüleiknek a Koncertmuzsika Zenekar hangversenyén.

Windhager Ákos, tudományos munkatárs rendhagyó zeneórát tartott az újpesti Szigeti József Általános Iskola diákjainak és szüleiknek a Koncertmuzsika Zenekar hangversenyén.

2016. május 6.

A szimfonikus együttes kifejezetten népszerű, magyar műsort vitt a közönségnek. A kutató bemutatta, hogy miként váltak az eredeti verbunkos dallamok Brahms-művek részévé. Kiemelte Weiner Leó kései romantikáját a Boszorkánykonyha című jelenetben, s hogy annak vadsága miképpen „lóg ki" az életműből. Széchényi Imre polkái szintén érdeklődést váltottak ki, mert a legnagyobb magyar unokaöccse kifejezetten dallamos tánczenéket szerzett – Liszt Ferenc felügyeletével. Balassa Sándor Naphegyi kirándulása képviselte a kortárszenét, amely bizonyult éppenúgy korszerűnek, mint a magyar hagyományok folytatásának. Az intézet munkatársának e mű kapcsán ki kellett arra térnie, hogy a kortárszene lehet dallamos és fülbarát is – az előítéletek ellenére.  A hangversenyt Liszt Les Préludes című szimfonikus költeménye zárta, amelyről az előadó elmondta, hogy a méltán népszerű alkotásnak mily irodalmi, filozófiai és zenetörténeti előzményei és következményei voltak. De azért azt is hozzá tette, hogy a szerzője egy idő után csak „kerti zenének" hívta.

Kocsis Miklós habilitációs előadásai

Kocsis Miklós habilitációs előadásai

2016. május 6. napján került sor az MMKI igazgatója, Kocsis Miklós habiliációs előadásaira a Pécsi Tudományegyetemen.

Az „Autonómia és önkormányzatiság Magyarországon" c. tantermi, valamint a „Kulturális alapjogi jogalkotás Magyarországon" c. tudományos előadás, továbbá az utóbbi német nyelvű összefoglalójának értékeléseképpen a Szakmai Bíráló Bizottság maximális pontszámmal, egyhangú döntéssel tett javaslatot Kocsis Miklós számára a „dr. habil." cím odaítélésére.

Multikulturalitás a XXI. században című nemzetközi tudományos konferencia az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet munkatársainak részvételével

Multikulturalitás a XXI. században című nemzetközi tudományos konferencia az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet munkatársainak részvételével

Szent István Egyetem, Gödöllő
2016. 05. 06.

Ezzel a címmel - hagyományteremtő szándékkal - második alkalommal került megrendezésre a Szent István Egyetem Kommunikációtudományi Tanszékének kezdeményezésére a nemzetközi tudományos konferencia. A tanácskozásnak több lényeges célja volt. Egyik szándék, hogy a jelölt fogalomkör minél teljesebb értelmezési alternatíváját nyerjen a különböző tudományterületek megközelítéseinek bevonásával. A másik, hogy az eseményt életre hívó intézményben folyó kutatások bemutatásán túl más helyszíneken vizsgált projekteket is megismertessen.
Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének négy munkatársa vállalt aktívan részt a konferencián. Dr. Farkas Attila filozófus „A társadalmi kommunikáció elmélete" című szekció vezetője volt, előadásának címe: „A gazdaságfilozófia sorsa." Dr. F. Orosz Sára művészetteoretikus szintén szekciót vezetett „A magyar kultúra külföldi recepciója" címmel, amelyen „Művész lét és recepció – A külföldi és a honi befogadás problémája" címmel tartott előadást. Ez utóbbi ülés kereteiben Dr. Windhager Ákos összehasonlító irodalomtörténész „A kultúrák párbeszédkísérletei Enyedi Ildikó francia filmjében" címmel, a rendezőnő Simon Mágus című filmjének kapcsán osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel. A konferencia rendezői a doktori iskolák hallgatóit, illetve doktorjelöltek kiemelkedő kutatásainak ismertetését is szívesen fogadták. Így került sor Fehér Euridiké (SZIE Doktori Iskola) előadásának kiválasztására, aki „A szociális média szerepe egy színház nemzetközi kommunikációjában" címmel számolt be tapasztalatairól.
A tudományos diskurzus nem ért véget a konferencia elteltével. Az itt elhangzott előadások alapján készült tanulmányokból online kiadvány készül, amelyet a szerkesztők széles körben igyekeznek elérhetővé tenni.

Megjelent Kocsis Miklós tanulmánya

Megjelent Kocsis Miklós tanulmánya

Az Igazságügyi Minisztérium támogatásának eredményeképpen a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar kiadásában megjelent „Az uniós jog és a magyar jogrendszer viszonya" címet viselő tanulmánykötet, amelyben Kocsis Miklós, az MMKI igazgatója „A művészeti igazgatás tagállami és hazai trendjei" címmel közölt tanulmányt.

Windhager Ákos, tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott a Pünkösd ünnepköréhez tartozó zeneművekről.

Windhager Ákos, tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott a Pünkösd ünnepköréhez tartozó zeneművekről.

Óbudai Esernyős Kulturális Központ
2016. május 4.

A néphagyomány ismeri a pünkösdi királyválasztás, a királynéjárás, a törökbasázás, a májusfa-állítás szokását. A hozzákapcsolódó népdalok általában derűsek, vagy tartalmaznak legalább csipkelődést. Az is jól látszik, hogy a pünkösd a kereszténység Hold-követő hagyományrétegéhez kapcsolódik, s nem a Nap-fordulókhoz, mint például a Karácsony. Ennek néphagyományra gyakorolt hatása fedezhető fel a tavasz-ünnepléshez kapcsolódó alkalmakban.
A keresztény kultúra Pünkösd-képét Hrabanus Maurus hosszú időre meghatározta. Érdekes kései feltűnésére példa Gustav Mahler 8. (Esz-dúr) szimfóniája. A Pünkösd, a Szent Lélek kiáradásának ünnepe alkalom arra, hogy áttekintsünk, mekkora szerep jut az életünkben az örömnek. Ennek fényében az előadás még kitért néhány hálaadó énekre, így a slágerré vált Marc A. Charpentier Te Deumára és Kodály Budavári Te Deumára.

Falusi Márton tudományos munkatárs részt vett a Lyukasóra című folyóirat ankétján.

Falusi Márton tudományos munkatárs részt vett a Lyukasóra című folyóirat ankétján.

A Lyukasóra folyóirat a Pest Megyei Kormányhivatallal közösen, jeles szerzők és művészek közreműködésével rendezte meg tavaszi ankétját. Az eseménynek a Pest Megyei Kormányhivatal (Városház utca 7.) földszinti Konferenciaterme adott otthont 2016. április 26-án, kedden, 17 órakor. Czigány György költő, rádiós munkatárs a huszonöt éves Lyukasóra jubileumi duplaszáma alapján beszélgetett a művészekkel kulturális és közérdekű kérdésekről. A műsor házigazdája: Szakonyi Károly író és Tóth Éva költő. Az eszmecserén részt vettek: Ágh István költő, Albert Gábor író, Falusi Márton költő, esszéíró, Gyurkovics Györgyi író, Rozsondai Marianne könyvtörténész, könyvtáros, Szeiman Regina művészettörténész és Ughy Szabina költő.
 
Közreműködtek: Béres Ilona, Györgyi Anna, Rubold Ödön és Szersén Gyula színművészek. A műsort Sághy Ildikó szerkesztette.

Fehér Anikó tudományos munkatárs műsorvezető volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseményén

Fehér Anikó tudományos munkatárs műsorvezető volt a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseményén

Zeneakadémia
2016. április 24.

A Kórusünnepen, amely Bartók Béla születésének 135. évfordulójára emlékezett, a magyar kórusélet legnagyobbjai léptek fel, megszólaltatva Bartók kórusműveit.

http://btf.hu/program?id=74813

 

Falusi Márton új esszékötetének bemutatója a Nemzetközi Könyvfesztiválon

Falusi Márton új esszékötetének bemutatója a Nemzetközi Könyvfesztiválon

Millenáris, Hess András terem
április 22. 16 óra

Falusi gondolkodását sajátos kettős elkötelezettsége jellemzi. Egyik pólusa a magyar költészet nagy hagyománya, az a népköltészetben gyökerező örökség, amit Nagy László és Sinka István neve fémjelez. A másik: a mai európai és világirodalmi értékekre, elméletekre való figyelem. Falusi szerint természetes, hogy az irodalmi divatok, elvárások változnak, de meggyőződése az is, hogy ami a költészetben születésekor érték, az mindörökre érték is marad. Írásaival arra tesz meggyőző kísérletet, hogy bebizonyítsa: a posztmodern esztétikák sokkal elfogadóbbak, mint akik azokra hivatkozva irodalom helyett irodalompolitikát művelnek.
Falusi különös fénytörésben látja és láttatja irodalmi hagyományinkat: kivételes tárgyismerettel, elméleti felkészültséggel illeszti őket a világirodalom nagy folyamataiba. Új hang, új gondolatok, új szemlélet – a Szerző új kötete figyelemre méltó, fontos a magyar irodalmi modernizáció folyamatában.

Nap Kiadó, Magyar esszék sorozat

 A költészet napja Beregszászon

A költészet napja Beregszászon

Április 11-én a Magyar Művészeti Akadémia delegációjának résztvételével tartotta szavalással egybekötött köl­tészetnapi rendezvényét a Pro Cultura Sub­car­pa­thi­ca civilszervezet Beregszász főterén, a református templom és a Rákóczi-főiskola előtt. Az eseményre több kárpátaljai magyar iskolából érkeztek diákok és tanárok azzal a céllal, hogy településük képviseletében közösen elszavalják Szabó Lőrinc, Biztató a tavaszban című versét.

Fehér Anikó tudományos munkatárs szakértőként és műsorvezetőként vett részt az Aranypáva Nagydíjas Versenyen KÓTA szervezésében, Deszken, valamint az Országos Népzenei Minősítő Hangversenyen Orosházán

Fehér Anikó tudományos munkatárs szakértőként és műsorvezetőként vett részt az Aranypáva Nagydíjas Versenyen KÓTA szervezésében, Deszken, valamint az Országos Népzenei Minősítő Hangversenyen Orosházán

Aranypáva Nagydíjas Verseny KÓTA szervezésében Deszk
2016. április 16.
Országos Népzenei Minősítő Hangverseny Orosháza
2016. április 23.

Fehér Anikó szakértőként vett részt mindkét eseményen. Továbbá Deszken műsorvezetőként. A KÓTA fontosnak tartja a népdalköri mozgalom életben tartását, az együttesek segítését, hozzájárulva ezzel a magyar népzene életben tartásához, másokkal való megismertetéséhez.

Falusi Márton tudományos munkatárs, költő a Versmaraton című műsor egyik vendége volt.

Falusi Márton tudományos munkatárs, költő a Versmaraton című műsor egyik vendége volt.

A Magyar Rádió Márványtermében beszélgetett vele Liptay Katalin műsorvezető, és felolvasta Papillon című, a Magyar Napló gondozásában, Az év versei 2016 című antológiában megjelent versét.
 
http://www.mediaklikk.hu/video/versmaraton-2016-4-resz/

Falusi Márton tudományos munkatárs az ajkai Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozó díszvendége volt április 9-10-én

Falusi Márton tudományos munkatárs az ajkai Nagy László Vers- és Prózamondó Találkozó díszvendége volt április 9-10-én

Szombaton mondott megnyitóbeszédében a kisközösségek és a kulturális emlékezet helyszíneinek fontosságára hívta fel a figyelmet. Részlet a beszédből, amelyben hat évvel korábbi zsűrizését elevenítette föl:
 
Ebből az éteri sugárzásból, Zürich pincéi és a vulkáni hamu köztességéből, az európai nemzetek pályaudvarából érkeztem Iszkázra; mert Kelenföldről hazavisznek, ám alapos zuhanyzást és gyors átöltözést követően rögvest autóba ülök, hogy fél napos késésem ellenére se mulasszam el a Nagy László Vers- és Prózamondó Versenyt. A Somló árnyékában, az emlékház udvarán juhfarkot kortyolva éreztem meg az anyaföld vonzását; a tájba simulva ismertem rá az Anyaképre. Előző nap Nyugat-Európán robogtam végig, de nem tapasztaltam belőle egyebet, mint táplálkozó-tülekedő utasokat, akik úgy szelik keresztül-kasul az országok gyepűelvét, akár a füst. El-elszunnyadó, nagyokat bólintgató fejemet megállónként Aldira, Ikeára kapom föl. „Jó volt már visszasajognom / oda, hol erővel töltem, / szülőm és elhagyott földem / egy anyakép lett." E sorokat szavalták a poétai porta gyepén, míg nekem volt időm körülkémlelni a tágas mezőt szétdaraboló dombokon, és magasan hordozva szememet belenézni az égbe is, ahol szállt, szállt a vulkáni hamu. Akkor és ott állhattam csak szóba önmagammal és Európával.

Windhager Ákos tudományos munkatárs rendhagyó zeneórát tartott általános iskolás diákoknak

Windhager Ákos tudományos munkatárs rendhagyó zeneórát tartott általános iskolás diákoknak

Óbuda - Esernyős Kulturális Pont
2016. április 1.

Az „Április bolondja" rendezvény keretében a komolyzenében megbúvó vidámságról beszélgetett a gyerekekkel. A zeneóra során a résztvevők zenehallgatás, közös éneklés és hangszerbemutató révén nyerhettek közvetlen, érzéki élményt a zenei humorról. A program arra is alkalmat adott, hogy a Kodály-koncepció egyes elemeit iskolai rendszeren kívüli környezetben is vizsgálhassa a kutató. Az elsődleges eredmény visszaigazolta Kodály feltevését, hogy kellő ráhangolás után a közös éneklés és a zenejáték bármilyen társadalmi háttérből érkező gyermek számára önfeledt élmény.

Falusi Márton tudományos munkatárs Márkus Béla irodalomtörténész, az MMA levelező tagja akadémiai székfoglalóján mondott laudációt 2016. április 1-jén, a Pesti Vigadóban.

Falusi Márton tudományos munkatárs Márkus Béla irodalomtörténész, az MMA levelező tagja akadémiai székfoglalóján mondott laudációt 2016. április 1-jén, a Pesti Vigadóban.

 

Márkus Béla tanulmányain nem uralkodik el teoretikus pallérozottsága, csak akkor hivatkozik az elméletre, amikor nélkülözhetetlen; hagyja, hogy a művek magukért beszéljenek. Ebből az attitűdből következik, hogy Márkus a magyar kritikaírói tradíció dichotómiájára hederít: irodalomtudományos metaszövegei nem „reflektálják agyon" írásait; oldott, gördülékeny és hajlékony stílusa fegyelmezett, nem válik önműködővé. Elméleti alapvetése tulajdonképpen a stílus maga, amelyet leginkább „epiko-kritikusinak" keresztelhetünk el. Az irodalomtörténész Horváth János és Barta János világos stílusát ötvözi a legnemesebb esszéizmussal, Schöpflin Aladár, Cs. Szabó László, Szabó Zoltán és Németh László beszédmódjaival. Miként nem igazodik módszertani vagy stiláris elvárásokhoz, különféle esztétikai világnézetek, irodalmi szemléletmódok jeleseiről vagy derékhadáról ad határozott képet, rajzol árnyalt portrét.

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs cikke a FolkMagazin 2016/2 számában „A zenéről beszélni olyan, mint az építészetet eltáncolni

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs cikke a FolkMagazin 2016/2 számában „A zenéről beszélni olyan, mint az építészetet eltáncolni"címmel

„A zenéről beszélni olyan, mint az építészetet eltáncolni"
Saját gyűjtés – Magyar világi népzene. Buda Folk Bad, Fonó Budai Zeneház, 2016.

A magyar népzenétől indult, ma már ún. világzenét játszó együtteseink száma egyre nő. Kétségkívül az egyik legjelentősebb közülük a Buda Folk Band. Mondhatjuk azt is, hogy másod generációs zenekar, hiszen tagjaik közül többen már az anyatejjel szívták magukba a népzene színpadi megmutatásának módját.
Kedves, színes és jó a CD. Természetes, mint az esti szellő…

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs cikke a FolkMagazin 2016/2 számában

Megjelent Fehér Anikó tudományos munkatárs cikke a FolkMagazin 2016/2 számában "...hallgasd népzenénk remekeit a falun" címmel

FolkMagazin 2016/2 szám

„…hallgasd népzenénk remekeit a falun'"
Járdányi Pál zeneszerző és népzenekutató halálának 50. évfordulójára.

Járdányi Pál (1920-1966) a 20. szd. egyik meghatározó jelentőségű zeneszerzője, a Zeneakadémia tanára. 1959-ben politikai kiállása miatt elküldik a tanításból. Népzenei rendszere, mely a dallamok íve, a dallamvonal alapján állítja sorba a magyar népdalokat mai napig is alapja a népdalok összkiadásának, A Magyar Népzene Tárának.

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Március – A húsvéti forradalom címmel

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Március – A húsvéti forradalom címmel

Esernyős Kulturális Pont
2016.03.09.

Az idei márciusban egymás mellé került a forradalom ünnepe és a Húsvét. Amiképp az egykori krisztusi szent cselekmény forradalom a vallások dimenziójában, olyannyira szent Petőfiék forradalma. Jézus tanulságtétele, halála és feltámadása újraértelmezte az emberi identitást. A vallások korábbi viszonyrendszerét eltörölte, s az Isten az embert szerető lénnyé vált. Petőfiék forradalma nemcsak azért lehet, szent mert a világon egyedülálló módon vértelen maradt, hanem azért is, mert minden későbbi magyar megmozdulás ősmintának tekintette azt.
Liszt, Bartók és Kodály témakörhöz tartozó művei jól szemléltetik a két eltérő jelenség összeolvashatóságát. Mindazon túl a kortárs Húsvét-értelmezések is megérnek egy misét…

Falusi Márton tudományos munkatárs – Hegedűs Imre János író, Nagy András grafikus, Nagy Gábor és Papp Endre irodalomtörténészek, valamint Wodianer-Nemessuri Zoltán író társaságában – részt vett az elmúlt tizenöt esztendő irodalmi folyamataival foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen („S mi tessék rajta?

Falusi Márton tudományos munkatárs – Hegedűs Imre János író, Nagy András grafikus, Nagy Gábor és Papp Endre irodalomtörténészek, valamint Wodianer-Nemessuri Zoltán író társaságában – részt vett az elmúlt tizenöt esztendő irodalmi folyamataival foglalkozó kerekasztal-beszélgetésen („S mi tessék rajta?" – Hitel-est).

Duna Palota
2016. február 24.

A Hitel folyóirat februári körkérdésére válaszolók a 2000 utáni kortárs magyar irodalom legfontosabb, szubjektív mércék szerinti legizgalmasabb könyveit válogatták ki. Falusi Márton Ágh István, Csoóri Sándor, Kiss Benedek, Nádas Péter, Oravecz Imre, Spiró György, Szilágyi István, Szöllősi Zoltán egy-egy könyvéről beszélt.

Bővebb tartalom:
http://hitelfolyoirat.hu/rendezveny

Fehér Anikó tudományos munkatárs előadást tartott a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban 2016. febr. 16-án külföldi tanároknak, angol nyelven

Fehér Anikó tudományos munkatárs előadást tartott a Kodály Zoltán Emlékmúzeumban 2016. febr. 16-án külföldi tanároknak, angol nyelven

Az előadás címe Amazing Hungarian Folk Music

Az előadást filmvetítés kísérte, valamint tánctanítás. Fehér Anikó a korábban a Duna Televízióban készített filmjei segítségével mutatta meg, milyen sokszínű, értékes és szép a magyar népművészet, ill. népzene. A hallgatók – főként angol zenetanárok mostani útjukon a világhírű Kodály módszerrel ismerkedtek, ehhez adott útmutatást a magyar népzenéről szóló előadás

Falusi Márton tudományos munkatárs Olvasó, olvasat, olvasmány címmel esszét publikált

Falusi Márton tudományos munkatárs Olvasó, olvasat, olvasmány címmel esszét publikált

Az esszé az elmúlt tizenöt esztendő irodalmi folyamatainak jellemzőivel foglalkozik.

Soha ennyi könyv, a címszámokhoz képest pedig soha ennyi elhallgatás! Jelentős teljesítmények sikkadnak el, és csak ritkán politikai, jobbára üzleti érdekből. A nyilvánosság első szintje – a napi- és hetilapok, a hírportálok, a televízió és a rádió – még a divatosnak hitt szépirodalom tálalásához is ügyefogyott. A második szintet – a folyóiratok ide sorolandók – olyan vízzáró réteg veszi körül, amelyből egyetlen csöpp sem szivároghat át az elsőbe. Nemcsak a tudatlanság rovására írható azonban ez a kórisme. A kortárs irodalom veszélyes műjegét ma már nem afféle eszmetörténeti rianások szabdalják, mint a népi­—urbánus, vagy a sajátos tradíció mibenlétéről folytatott viták. Az irodalmi értékállítás egyre inkább azon múlik, hogy a tehetséges szerző áruba bocsátja-e magát, elszegődik-e a szórakoztató latifundiumok napszámosának, vagy konokul kitart amellett, amit a múlt század eleji gondolkodók világnézetnek hívtak.

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Február – virágok, állatok és manók címmel

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Február – virágok, állatok és manók címmel

Esernyős Kulturális Pont
2016.02.03.

A legismertebb februári természeti jelenség a medve ébredése és a hóvirágok nyílása. Nos, a medve ébredéséről Bartóknak éppenúgy megvolt a maga olvasata, mint a Bartókot hallgató József Attilának,és a Bartókot s József Attilát egyaránt olvasó Szervánszky Endrének. A tavasz ébresztése előtt azonban még vár a farsang nagy kalandja, amelyhez Sain-Saens saját korának zenei paródiái a legjobb kísérők. S, hogy téli drámák is sorra kerüljenek, illetve a virágok és állatok jelképisége egy magasabb szinten is megnyilvánuljon, Kodály: Kádár Kata című filmoperája kerül elemzésre.

Falusi Márton tudományos munkatárs 2016. január 1-jétől a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumának Magyar Művészeti Akadémia által delegált egyik tagja.

Falusi Márton tudományos munkatárs 2016. január 1-jétől a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalom Kollégiumának Magyar Művészeti Akadémia által delegált egyik tagja.

Farkas Attila tudományos munkatárs társszerzőként írt tanulmánya a Fluentum folyóiratban

Farkas Attila tudományos munkatárs társszerzőként írt tanulmánya a Fluentum folyóiratban

Diderot szerepe a francia felvilágosodásban
 

Denis Diderot a francia felvilágosodás jeles alakja, filozófus, matematikus, színpadi szerző, szépíró, kritikus, az Enciklopédia szerkesztője. A felvilágosodás egyszerre történelmi korszak és társadalmi modell, politikai projekt és kulturális mozgalom. Ez a komplexum Európa, az euro-atlanti Nyugat, és ─ nyugodtan mondhatjuk ─ egész modern világunk alakulására kihatott, és hatását ma is érezteti. Ezzel a dolgozattal az a célunk, hogy a felvilágosodás komplexumában körvonalazzuk Diderot szerepét. Azt az eljárást választottuk, hogy formálisan a nagytól haladunk a kicsi felé. Először felvázoljuk a felvilágosodás összefüggésrendszerét, majd kijelöljük ebben a francia felvilágosodás pozícióját, aztán írjuk le Diderot teljesítményét. Amellett érvelünk, hogy Diderot elsősorban mint az Enciklopédia szerzője és szerkesztője járult hozzá a változásokhoz, mely változásoknak a motorja az új típusú nyilvánosság volt.

Bővebb tartalom:
http://www.fluentum.hu/fluentum_II_3_drfarkasattila_drkissgyula.pdf
 

Képesek vagyunk... – Jankovics Marcell könyvbemutatója

Képesek vagyunk... – Jankovics Marcell könyvbemutatója

Jankovics Marcell animációsfilm-rendező, művelődéstörténész, a Nemzet Művésze a közelmúltban megjelent három könyvét mutatta be a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet a Pesti Vigadóba szervezett estjén. A szerzővel Pomázi Gyöngyi, az Akadémiai Kiadó szerkesztőségi igazgatója és Csernyus Lőrinc építész beszélgetett.

Fehér Anikó megbízott kutató előadást tartott az MMA konferenciáján, amelynek címe: Őrizzetek szent angyalok, forogjatok szent keresztek.

Fehér Anikó megbízott kutató előadást tartott az MMA konferenciáján, amelynek címe: Őrizzetek szent angyalok, forogjatok szent keresztek.

Szakrális népművészetünk múltja és jelene

Az MMA Népművészeti Tagozatának konferenciája in memoriam Erdélyi Zsuzsanna

A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata művészettörténész és gyakorló népművész tagjainak, valamint a tagozat régész és néprajzos ösztöndíjasainak és díjazottjainak szakmai tanácskozása az esztergomi Keresztény Múzeum vallásos néprajzi vendégkiállításának megnyitója alkalmából.

 

Fehér Anikó megbízott kutató volt a műsorvezetője a KÓTA hangversenyének a Kórusok napja alkalmából – Kodály születésnapjának tiszteletére

Fehér Anikó megbízott kutató volt a műsorvezetője a KÓTA hangversenyének a Kórusok napja alkalmából – Kodály születésnapjának tiszteletére

Kodály Zoltánné Péczely Sarolta védnökségével tartja meg évente a koncertet a KÓTA, a mester születésnapja közeli időpontban. Legjelentősebb kórusainkat hallhattuk, akik Kodály műveiből válogattak.

Bővebb tartalom:
http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/unnepi-hangverseny-kodaly-zoltan-szuletesenek-evforduloja-es-a-magyar-korusok-napja-tiszteletere-20151213-1930

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott December – az Advent a zenében címmel

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott December – az Advent a zenében címmel

Esernyős Kulturális Pont
2015.12.02.

A Karácsony szakrális esemény, de hétköznapjainkból nehéz rá felemelkedni. Ugyancsak mást jelent a hagyományos család-modellen kívül élőknek, mint azoknak, akik számára ez csak egy terhelt családi összezártság. Az egyes zeneművek és népdalok fényében feltehetően átélhetővé válik a napjainkban is jelenvaló csoda. Bach, Liszt Respighi kultikus zenéi mellett belehallgatunk abba, hogy Satchmo mit is gondolt az ünnep kapcsán. És azoknak is adni kíván valamit az előadás, akik pusztán a téli napfordulóra várnak.

Farkas Attila tudományos munkatárs tanulmánya megjelent a Studia Mundi- Economica folyóiratban

Farkas Attila tudományos munkatárs tanulmánya megjelent a Studia Mundi- Economica folyóiratban

Etnikai sztereotípiák az angol pamfletirodalomban
 

A tanulmány a sztereotípia kutatásának alternatív módját kezdeményezi. Ennek érdekében először áttekinti a téma vizsgálatának azon eredményeit, amelyeket a modern társadalomtudomány ért el, majd rátér a másik lehetséges és eredményekkel kecsegtető metodológiára, amely a klasszikus retorika filozófiájának és az eszmetörténetnek egy speciális szintézise. Ezt a metodológiát alkalmazza az angol pamfletirodalom két jeles darabjára, ez hozzásegíti ahhoz, hogy felvázolhassa a sztereotípia morális pozícióját.  
 
Bővebb tartalom:
http://studia.mundi.gtk.szie.hu/sites/default/files/upload/studia/2015-vol2-no3/studia_mundi_vol_2_no_3_farkas.pdf

Falusi Márton tudományos munkatárs Töredék az erkölcstani oktatásról címmel tanulmányt publikált

Falusi Márton tudományos munkatárs Töredék az erkölcstani oktatásról címmel tanulmányt publikált

Szerkesztő: Imre László; megjelenés helye: „Hogy megállítaná a múló időt"– antológia Márkus Béla 70. születésnapjára, Orpheusz Kiadó, Budapest 2015
 
A Márkus Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész előtt tisztelgő tanulmánykötetben megjelent tanulmány a gyakorlati filozófia és a pedagógia, valamint a klasszikus „Bildung-eszmény" összefüggéseit elemzi.

Együttműködés művészeti felsőoktatási intézményekkel

Együttműködés művészeti felsőoktatási intézményekkel

2015. november 30. napján az MMA elnökének és főtitkárának jelenlétében egyeztetésre került sor a művészeti felsőoktatásban érintett intézmények vezetőivel, amelyen a Magyar Rektori Konferencia elnöke is részt vett. A megbeszélésen az MMKI igazgatója részletes tájékoztatást adott az MMKI terveiről.

Fehér Anikó megbízott kutató vezette a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny hangversenyeit, nyitó gáláját, valamint a díjátadót.

Fehér Anikó megbízott kutató vezette a Kodály Zoltán VII. Magyar Kórusverseny hangversenyeit, nyitó gáláját, valamint a díjátadót.

A három évente megrendezett verseny célja a kodályi örökség megtartása, éltetése. Több kategóriában folyik a versengés, rangos zsűritagok felügyeletével. A verseny fő védnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta.

Bővebb tartalom:
http://www.kota.hu/

F. Orosz Sára tudományos munkatárs Problémák és válaszok címmel előadást tartott a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának őszi tevékenységéről

F. Orosz Sára tudományos munkatárs Problémák és válaszok címmel előadást tartott a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának őszi tevékenységéről

Magyar Művészeti Akadémia, 2015. November

A Művészetelméleti Tagozat a legfiatalabb és a legkisebb az MMA valamennyi tagozata közül. Solymosi-Tari Emőke zenetörténész vezetésével a filozófust, művészt, művészettörténészeket, írókat, rendezőt, történészt, néprajzkutatót és építészt magába foglaló csoport intenzív, együttes munkájának köszönhetően rendkívül gazdag program bizonyítja a tagozat létjogosultságát. E sokirányú működés került az előadásban bemutatásra.

Fehér Anikó megbízott kutató vezette az MMA Jótékonysági koncertjét Jobbágytelki szalmafonó céhben címmel

Fehér Anikó megbízott kutató vezette az MMA Jótékonysági koncertjét Jobbágytelki szalmafonó céhben címmel

Az MMA Népművészeti tagozata régóta komoly kapcsolatot tart az erdélyi, székelyföldi kis település, Jobbágytelke lakóival. A páratlan népművészeti értékekkel rendelkező 7-800 lakosú faluban gyűjtötte Bartók valamennyiünk kedves dalát, az Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő-t.

A befolyt összeggel Jobbágytelke települést segítik.

Bővebb tartalom:
http://www.nemzetitancszinhaz.hu/esemenynaptar/esemeny/333/316

Konferencia a szerzői jogról és a művészi szabadságról

Konferencia a szerzői jogról és a művészi szabadságról

A Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala közös tanácskozást rendezett Az alkotás szabadsága és a szerzői jog metszéspontjai címmel a Pesti Vigadó Makovecz termében 2015. november 16-án.

MMA tagozataival történő kapcsolatfelvétel

MMA tagozataival történő kapcsolatfelvétel

2015. őszén az MMKI igazgatója személyesen részt vett az MMA valamennyi tagozatának ülésén, ahol részletes tájékoztatást adott az MMKI feladatairól és céljairól.

Windhager Ákos tudományos munkatárs „A Kodály-módszer elrablása

Windhager Ákos tudományos munkatárs „A Kodály-módszer elrablása" címmel előadást tartott Összeesküvés-elméletek konferencián elnevezésű konferencián, amelyet a Magyar Kulturális Antropológia Társaság Modern Mitológiakutató Műhelye és az MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport által szervezett

Szegedi Tudományegyetem
2015. 11.17-18.
 

Az előadás a Kodály-koncepciót érintő összeesküvés-elméleteket mutatja be, és azokon keresztül tárja fel az elitkultúrabeli konteók jellegzetes mintáit. Az előadás végigveszi a fórumok, városi legendák és a szakirodalom állításait, kérdéseit és feltételezéseit. Végül kitér arra, hogy hasonlóan Zrínyi halálához, miért nem fogadja el a társadalom számos csoportja a valós tényeket. Noha a prezentáció a zenei kultúráról árul el titkokat, alapvetően a konteókra összpontosító művelődéstörténeti előadást hallhatnak majd – kerülve a zenetudományi szakkifejezéseket.

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott November – a Téli magyar népszokások a zenében címmel

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott November – a Téli magyar népszokások a zenében címmel

Esernyős Kulturális Pont
2015.11.04.

A téli időszak csordultig tele ünneppel. Az előadás áttekinti az egyes ünnepet, legyen az pogány rítus, szimbolikus keresztény esemény, vagy éppen egy az időjárás-változáshoz kapcsolódó szokás. Gyermekmondókáktól Vivaldi Négy évszakáig, Csajkovszkijtól a Számadásig tart az előadás íve. Az egyes jeles napok klasszikus és népi feldolgozásával zárul az est.

F. Orosz Sára tudományos munkatárs konferenciaközleménye jelent meg a Studia Mundi – Economica című tudományos folyóiratban

F. Orosz Sára tudományos munkatárs konferenciaközleménye jelent meg a Studia Mundi – Economica című tudományos folyóiratban

Fény-élmény
Szerkesztő: Nagy Henriett
 
A Studia Mundi – Economica, amint azt a neve is jelzi, elsősorban a közgazdaság tudományával foglalkozó folyóirat. Ebben az időszakban azonban lehetővé vált, hogy más, a kultúrakutatás egyéb területeiről való tanulmányok is megjelentetésre kerüljenek. Figyelemre méltó ez a szándék, hiszen az egyetem jelenlegi orientációja csak részben enged meg ilyen jellegű nyilvánosságot, holott a kezdeményezés népszerű, és a tájékozódás új alternatíváit kínálhatja a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt.

F. Orosz Sára tudományos munkatárs előadást tartott és szekciót vezetett A megértés lehetőségei című konferencián a Szent István Egyetemen

F. Orosz Sára tudományos munkatárs előadást tartott és szekciót vezetett A megértés lehetőségei című konferencián a Szent István Egyetemen

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából 2015. November 11-én került megrendezésre a találkozó a Gazdaságtudományi Kar Társadalomtudományi Intézetében. Az előadás címe: Fény – élmény - A kultúra és a fény megnyilvánulásai a világ művészettörténetében.
 

Fehér Anikó megbízott kutató írása a Folk Magazinban jelent meg. Három hang. Jitka Šuranská & Irén Lovász & Michal Elia Kamal: Three Voices.

Fehér Anikó megbízott kutató írása a Folk Magazinban jelent meg. Három hang. Jitka Šuranská & Irén Lovász & Michal Elia Kamal: Three Voices.

Indies Scope 2015. Dramaturg: Michal Schmidt

Három énekesnő, a cseh Jitka Šuranská, a magyar Lovász Irén és az iráni gyökerekkel rendelkező izraeli Michal Elia Kamal adott egy siekeres koncertet 2014 nyarán Namest nad Oslavouban a Cseh Folkünnep Fesztiválon (Festval Folk Holidays in Czeh Republic). A lemezen ennek a rendkivül magas szinvonalon rögzitett és tálalt változatát halljuk. Nem hiszem, hogy bármilyen stúdiómunka vagy utánéneklés hozzátehetett volna ehhez bármit is.

Falusi Márton tudományos munkatárs részt vett a Hitel folyóirat Nagy László-estjének pódiumbeszélgetésén

Falusi Márton tudományos munkatárs részt vett a Hitel folyóirat Nagy László-estjének pódiumbeszélgetésén

MOM Kulturális Központ
2015. november 18.
 

Az irodalmi ankét – amelyen Falusi Ágh István, a Nemzet Művésze, Papp Endre és Nagy Gábor irodalomtörténészek, valamint Gy. Szabó András és Mohai Gábor előadóművészek társaságában szerepelt – Nagy László költészetével recepcióesztétikai szempontból foglalkozott.

Bővebb tartalom:
http://hitelfolyoirat.hu/rendezveny/hitel-est-novemberben-0

Falusi Márton tudományos munkatárs A nyitott mű esztétikája Nagy László lírájában címmel előadást tartott „Az újrateremtés indulata

Falusi Márton tudományos munkatárs A nyitott mű esztétikája Nagy László lírájában címmel előadást tartott „Az újrateremtés indulata" elnevezésű konferencián

Magyar Írószövetség
2015. november 18.
 

Az előadás azt vizsgálja, hogy Nagy László, Tandori Dezső, Petri György és Oravecz Imre poétikájában az Umberto Eco-i „nyitott mű" fogalma miként mutatható ki.
 
Bővebb tartalom:
http://magyarnaplo.hu/blog/2015/11/20/falusi-marton-rajaban-cimmel/

Falusi Márton tudományos munkatárs Polisz és média – A tekintély a mediatizált világban címmel tanulmányt publikált

Falusi Márton tudományos munkatárs Polisz és média – A tekintély a mediatizált világban címmel tanulmányt publikált

Magyar Napló, 2015/11
 

A tanulmány a Pesti Vigadóban, 2015. február 2-án és 3-án megrendezett Mozgókép-forgalmazási konferencián tartott előadás bővített változata; az elmélettörténet fölelevenítésével azt vizsgálja, hogy a medialitás hangsúlyozása, az ún. kultúratudományi fordulat miként formálja az esztétikai tapasztalást.
 
Bővebb tartalom:
http://magyarnaplo.hu/blog/2015/10/26/falusi-marton-polisz-es-media-reszlet/

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Október – a Vadászat kultúrája a zenében címmel

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Október – a Vadászat kultúrája a zenében címmel

Esernyős Kulturális Pont
2015.10.08.

A vadászat a legősibb kapcsolat az ember és a természet között. Éppen ezért a mai napig megőrzött valamilyen misztériumot a vad és vadász viszonya. A drónok korában is van szakrális jellege a a nagyon is világi, élet-halál kalandnak. A vadászat a zenében esetenként zsánerkép (pl. Haydn-nál), máskor allegória (pl. Weberbél). Van, amikor csak felhívás a szerelemre (pl. Mosonyi), és van, amikor teológiai tanköltemény (pl. Francknál). Az előadás tehát körbejárja azokat a műveket, amelyek a lehető leginkább kibontják a külső/belső vadászatot és kellő meglepetést okoznak azzal, hogy két „Hallali"-kiáltás között mennyi minden történhet.

Windhager Ákos tudományos munkatárs „Az ősmagyar mitológia mítosza, avagy az ősmagyar hiedelemrendszer szépirodalmi újraírásai

Windhager Ákos tudományos munkatárs „Az ősmagyar mitológia mítosza, avagy az ősmagyar hiedelemrendszer szépirodalmi újraírásai" címmel tanulmányt publikált

Már a múlt sem a régi… – az új magyar mitológia multidiszciplináris elemzése című tanulmánykötet
Szerkesztők: Hubbes László és Povedák István
MTA-SZTE Vallási Kultúrakutató Csoport, Szeged, 2015.
 
A tanulmány célja az volt, hogy az ősmagyar hiedelemvilág folyamatos újraíródását bemutassa. Már a középkori krónikások is mítoszként kezelték az egykori hiedelemvilágot, csupán csak elemeit, rítusait ismerték, az egészet nem látták át. Az ősmagyar hiedelemvilág a Tengri-kultusz, a kereszténység és a politikai célzatú újraírások következtében beolvadt részben a történetírásba, de sokkal inkább a mesék világába. A hagyományok kutatása során Arany János fedezte fel az egységes mitológia hiányát, és még inkább az őseposz elvesztét. A megmaradt mitológiai elemeket egy erkölcsi drámában összegezte (Buda halála), de a közvélemény számára „hiányzó" őseposzt Gárdonyi regénye pótolja.
 

Márton László Attila tudományos munkatárs és Jakab Csaba kurátorok rendezésében kiállítás nyílt a 14. Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában 2014-ben megrendezett Building/Építés című kiállítás anyagából

Márton László Attila tudományos munkatárs és Jakab Csaba kurátorok rendezésében kiállítás nyílt a 14. Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában 2014-ben megrendezett Building/Építés című kiállítás anyagából

MÉSZ székház udvar és Kós Károly terem, Budapest
2015. október 5-31.
 

A Velencében bemutatott kiállítás és az ott megvalósított építés anyagából, az Építészet Világnapja programsorozat keretében nyílt kiállítás a MÉSZ székház Kós Károly termében. A biennálén megvalósított program három részből állt. A kiállításon húsz magyar és határon túli felsőoktatási intézmény, alapítvány és csoport, építész és tájépítész hallgatói, tanárai és a helyi lakosok közreműködése során kalákában megvalósított építés került bemutatásra egy-egy tablóval. Ehhez kapcsolódott Kunkovács László Ősépítmények című kiállítása. A kört a helyszíni építésre kiírt pályázat anyaga és a helyszínen megvalósított építés zárta be. Ez utóbbi demonstrálásaként a MÉSZ székház udvarán egy kisebb, a velenceihez hasonló installáció került felállításra. Az koncepció részeként mindenkinek lehetősége volt az általa megfestett csipesszel a felállított installációt a kiállítás ideje alatt „továbbépíteni", részesévé válni a közös építésnek.
A kiállítást Sáros László DLA Ybl-díjas építész, a MÉSZ elnöke nyitotta meg.

Falusi Márton tudományos munkatárs Hidegzuhany vagy bestseller? címmel esszét publikált

Falusi Márton tudományos munkatárs Hidegzuhany vagy bestseller? címmel esszét publikált

Szerkesztők: Papp Ágnes Klára, Sebők Melinda, Zsávolya Zoltán; megjelenés helye: Nemzet – sors – identitás, „európai látószögű magyar". Írások a hatvanéves Bertha Zoltán tiszteletére, Károli Gáspár Református Egyetem – L'Harmattan, Budapest 2015
 
Az esszé az értelmiségi ethosz jelentésével és a könyvkultúra kortárs paradigmaváltásával foglalkozik. "Vajon miben rejlik a nüansznyi különbség a műalkotás és a puszta árucikk között? Korunk óriási vízválasztója a kultúrában ugyanis egyre kevésbé az akadémikus polémiák földrengés-erőterében húzódik, amelyek a kánonból ki-, abba beemelnek opusokat; sokkal inkább a magas- és a tömegkultúra tájegységei között. Persze az sem magától értetődő, hogy a kanonizálás már ab ovo lemond az „érdek és cél nélküli tetszés" kantiánus esztétikájáról, az angolszász „jóízlésről", és beleburkolózik az indokolhatatlanság elméletébe. Új domborzati viszonyokhoz új széljárás alkalmazkodik; a poszt-művészeti állapot kezd hozzászokni a poszt-nemzeti és a poszt-teoretikus levegőhöz."

Falusi Márton tudományos munkatárs a Vörösmarty Társaság meghívására előadást tartott a határon túli magyar irodalom lehetséges megközelítéseiről

Falusi Márton tudományos munkatárs a Vörösmarty Társaság meghívására előadást tartott a határon túli magyar irodalom lehetséges megközelítéseiről

Székesfehérvár,
2015. október 6.
 

A határon túli magyar irodalomról alapvetően kétféle vélekedés él az irodalmi köztudatban. Egyik szerint nem ismerhető fel olyan sajátos önértéke, amely az egységes magyar irodalmon belül önállóan is vizsgálható, vagy ha effélét tételeznénk is, csupán deficitként könyvelhetnénk el. A másik szerint az illyési „ötágú síp" – mely valójában hatágú – minden egyes szólama a magyar irodalmon belül külön sajátosságokkal rendelkezik. Az előadás a kétféle gondolkodásmód jellemzőivel foglalkozott.
 
Bővebb tartalom:
http://www.veritasintezet.hu/images/esemenyek/meghivo/2015_10_04_A-hat%C3%A1ron-t%C3%BAli-magyar-irodalom-napjai.pdf

Művészet – szabadság – humor – erkölcs

Művészet – szabadság – humor – erkölcs

A Magyar Művészet 2015. évi 2. számában megjelent Kocsis Miklós és Kucsera Tamás Gergely „Művészet – szabadság – humor – erkölcs" c. tanulmánya.

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Szeptember – a Bor kultúrája a zenében címmel

Windhager Ákos tudományos munkatárs ismeretterjesztő előadást tartott Szeptember – a Bor kultúrája a zenében címmel

Esernyős Kulturális Pont
2015. 09.16.

Az előadás Arisztotelész híres aforizmáját követi. „Az első pohár – az egészségé. A második pohár – a jókedvé. A harmadik pohár – a bánaté. A negyedik pohár – a gyalázaté." E szempontok mentén kalandozunk a népdaloktól a Carmina buránán át egészen Bartók tiszta forrásáig. S azt is megbeszéljük, hogy vajon a zene esetén is borban van-e az igazság.

Márton László Attila tudományos munkatárs 2015. szeptember 18-20 között került megrendezésre

Márton László Attila tudományos munkatárs 2015. szeptember 18-20 között került megrendezésre "Belsőépítészet - ismét"? címmel a XVIII. BOT - Belsőépítészek Országos Konferenciája szervezésében vett részt, valamint előadóként és moderátorként is szerepelt

Zsennye, Bezerédj-kastély
 

Immár tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a belsőépítészek évenkénti tanácskozása. A három nap során, a résztvevők az előadások alatt megismerhették a budapesti MOME-n, a soproni NYME AMI-ban és a pécsi PTE PMMIK-on folyó belsőépítész oktatást és prezentációkat láthattak az építész és belsőépítész tervezők közös munkáiról. A konferencián Jakab Csaba és Márton László Attila, A Kárpát-medencei modell. BUILDING címmel, a velencei 14. Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilon kiállításáról tartott vetítet képes előadást. Zárásként a résztvevők szakmai párbeszédet folytattak az elhangzott előadásokról, a felmerült kérdésekről és problémákról. A tanácskozáson részt vett professor emeritus Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke.

Megjelent Kocsis Miklós, Kucsera Tamás Gergely és Tömösvári Noémi tanulmánya

Megjelent Kocsis Miklós, Kucsera Tamás Gergely és Tömösvári Noémi tanulmánya

2015. nyarán a The Turkish Online Journal of Educational Technology Special Issue for INTE 2015 tanulmánykötetben megjelent Kocsis Miklós, Kucsera Tamás Gergely és Tömösvári Noémi Recent Tendencies In Higher Education Research In The Scope Of Functioning Of The Hungarian Higher Education c. tanulmánya.

Windhager Ákos tudományos munkatárs

Windhager Ákos tudományos munkatárs "1956 emlékezete a komolyzenében – Három esszé az emlékzenékről" címmel tanulmányt publikált

Túl posztokon és izmusokon,
szerkesztő: Falusi Márton
MMA- MMKI - L'Harmattan, Budapest, 2015

A zeneművek egyik csoportját alkotják azok az alkotások, amelyek véletlenszerűen, egy áttételes értelmezési hagyomány következtében kerültek az 1956-os forradalom kontextusába, ezek: Beethoven Egmont-nyitány, III. (Esz-dúr, „Eroica") szimfónia, illetve Sosztakovics 11. (g-moll, „1905") szimfónia. Másik csoportot képeznek azok az alkotások, amelyekben a korszak hallgatói számára érthető áthallások voltak (pl. Járdányi: Vivente e moriente, Előszó; Lajtha 7. szimfónia; Szervánszky Hat zenekari darab) A harmadik csoportot azok a művek képezik, amelyekről korunk olvasói azt feltételezik, hogy lehet érvényes 1956-os olvasatuk (pl. Doráti 1. szimfónia, Kodály-változatok, Székely: Szimfónia). Az esszét Szokolay Sándor öt 1956-ot vállaltan megidéző műalkotásának összehasonlító elemzése zárja.

Márton László Attila tudományos munkatárs, Jakab Csaba építész, belsőépítész iparművész „Az

Márton László Attila tudományos munkatárs, Jakab Csaba építész, belsőépítész iparművész „Az "Építés" Velencében - egy biennále története; Építve tanulás - Visegrádi Táborok a helyi értéktárban" címmel előadást tartottak a visegrádi Építésztábor részvevőinek

Művelődési Ház, Visegrád
2015. augusztus 22. 19 óra
 
 

A nagy hagyományra visszatekintő visegrádi építésztáborok programjának szerves részét képezi a helyszíni építés mellett, a résztvevőknek tartott előadások sora. Ennek keretében a 2014-ben velencében megrendezett 14. Nemzetközi Építészeti Biennale magyar pavilonjának kurátorai az ott megvalósított programjukról tartottak vetített képes előadást. Beszéltek az építész, tájépítész egyetemi hallgatók nyári építésztáborokban átélhető, megtapasztalható és megszerezhető tudás fontosságáról és az oktatásban betöltött szerepéről. Előadást tartott még Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára. Az MMA rendes tagjainak közzül Turi Attila, Ybl-díjas építész, Salamin Ferenc, Ybl-díjas építész, Péterfy László, Kossuth-díjas szobrász-művész, valamit Csernyus Lőrinc, Ybl-díjas építész, az MMA levelező tagja.

Bővebb tartalom:
 http://www.visegrad.hu/visegradi-epitesztabor-2015-

Falusi Márton tudományos munkatárs tanulmányt és verset publikált a Vállamon bárányos éggel című antológiában

Falusi Márton tudományos munkatárs tanulmányt és verset publikált a Vállamon bárányos éggel című antológiában

Szerkesztő: Jánosi Zoltán, Nap Kiadó, Budapest 2015
 

A tanulmány címe: Ablak a Pokolra – Vázlat Nagy László jelenlétéről és hiányáról a kortárs irodalomban; a vers címe: Vendégségben Nagy Lászlónál.
A tanulmány és a vers Nagy László poézisének értelmezéséhez, valamint rekontextualizálásához szolgáltat adalékokat; a kötet, amelyben megjelentek, a költő születésének 90. évfordulóján a Nagy László-recepció hagyománytörténéseit tárja fel.
 

MMKI és MMA Művészetelméleti tagozati tárgyalás

MMKI és MMA Művészetelméleti tagozati tárgyalás

2015. nyarán az MMKI igazgatója személyesen tárgyalt az MMA Művészetelméleti Tagozatának tagjaival a szakterületüket érintő olyan kérdésekben, amelyek az MMKI tevékenységével kapcsolatba hozhatóak.

Falusi Márton tudományos munkatárs A megismerés pufferzónája, Közép-Európa címmel tanulmányt publikált

Falusi Márton tudományos munkatárs A megismerés pufferzónája, Közép-Európa címmel tanulmányt publikált

Kortárs, 2015/7-8

A tanulmány a „közép-európaiság" jelenkori értelmezési lehetőségeit vizsgálja gyakorlati filozófiai és esztétikai szempontok alapján; számba véve a megközelítésmód magyar tradíciójának jeles alakjait – írókat és filozófusokat egyaránt –, valamint kitérve A közép-európaiság dicsérete és kritikája című tanulmánykötet (Kalligram, Pozsony 2013) kritikájára.

Bővebb tartalom:
http://www.kortarsonline.hu/szerzotax/falusi-marton

Ülésezett az MMKI Tanácsadó Testülete

Ülésezett az MMKI Tanácsadó Testülete

2015. június 24-én ülésezett az MMKI Tanácsadó Testülete, amely áttekintette az MMKI 2015 tavaszán végzett tevékenységét.

MMKI Szervezeti és Működési Szabályzata

MMKI Szervezeti és Működési Szabályzata

2015. május 5. napján az MMA Elnöksége egyhangú szavazással elfogadta az MMKI SZMSZ-ét

Megalakult az MMKI Tanácsadó Testülete

Megalakult az MMKI Tanácsadó Testülete

2015. április 15. napján megalakult az MMKI Tanácsadó Testülete, amely több, az MMKI megalakulásával kapcsolatos kérdést tárgyalt.

Megjelent Cseporán Zsolt megbízott kutató és Kocsis Miklós tanulmánya

Megjelent Cseporán Zsolt megbízott kutató és Kocsis Miklós tanulmánya

2015. februárjában megjelent Cseporán Zsolt és Kocsis Miklós „A jog hatékonyságának egyes kérdései a Magyar Művészeti Akadémia kodifikációjának tükrében" c. tanulmánya a IUS EST ARS – Ünnepi tanulmányok Visegrády Antal professzor 65. születésnapja tiszteletére c. tanulmánykötetben.

Falusi Márton tudományos munkatárs „Mert olyan kondori ma a világ

Falusi Márton tudományos munkatárs „Mert olyan kondori ma a világ" címmel tanulmányt publikált

Irodalmi Magazin, 2015/2
 

A tanulmány a költő Nagy László és a festő Kondor Béla művészetének kölcsönhatásait vizsgálja; a szerző Értekezés a költői és festői képzeletközösségről című korábbi tanulmányának (In: Hommage á Átlók, Stádium Kiadó, Budapest 2015) egyik részproblémáját világítja meg.